Gürsel Tekin: 'Kötü sisteme iyi adayla çözüm bulunmaz?'

CHP Milletvekili Gürsel Tekin, önümüzdeki süreçte tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle 'nasıl bir sistem ve anayasa'yı tartışmaya başlayacaklarını açıkladı. Tekin, bu sürecin ardından 80 milyonun sırtını dayayabileceği bir aday bulacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’de referandum sonrası başlayan tartışma büyüyor. Bir tarafta cumhurbaşkanı adayının bir an önce belirlenmesini isteyenler, diğer tarafta parti yönetiminde köklü bir değişim için olağanüstü kongre talep edenler var. Bu zincire hedef tahtasında bulunan parti yönetiminden bir isim de eklendi. Parti sözcüsü Selin Sayek Böke “mevcut yönetim anlayışı ile olmaz” diyerek istifa etti.

Siyasi hayatı boyunca genel başkanlık hariç CHP’nin her kademesinde 8 ayrı genel başkanla çalışmış olan İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’e göre ise bugünün sorunu ne genel başkanlık ne de cumhurbaşkanı adayı belirlemek olmalı. 17 Nisan’la birlikte siyasetin değişmesi gerektiğine işaret eden Tekin, önce yerleştirilmek istenen sistemin yerine demokratik, evrensel değerlerde yeni bir sistem ve anayasa tarif etmeleri gerektiğini söyledi. Hızlı aday arayışları için “Kötü sisteme iyi aday bulunmaz” diyen Tekin, önümüzdeki süreçte tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle nasıl bir sistem ve anayasayı tartışmaya başlayacaklarını, en son da 80 milyon için bir aday konuşulacağını söyledi. Tekin’in değerlendirmeleri şöyle oldu:

'İLK İŞ GASP EDİLEN OYLAR İÇİN MÜCADELE'

Vicdanı olan AKP’liler de biliyor ki “hayır” kazandı ama bu “evet”e çevrildi. Yüzde 49 değil yüzde 54-55 hayır var. Kamuoyu YSK’nın sonucu nasıl gasp ettiğini tartışırken, AKP kendi içinde tartışma yaşarken özellikle deneyimli siyasetçilerin CHP’yi tartışmaya açmasını bu partinin her kademesinde görev yapmış biri olarak üzüntüyle karşılıyorum. Elbette düşüncelerimizi söyleyeceğiz. Ama bunları söyleceğimiz yer kendi kurullarımızdır. Ben Sayın Kılıçdaroğlu ile de 6 yıl çalıştım. Belki en çok eleştirenlerden biri oldum ama bunu parti mutfağında yaptım. Bu süreci anlamak için tartışacağız ama bugünün işi vatandaşın gasp edilen oyuna sahip çıkmak için mücadele etmek.

'YENİ SİSTEM, ANAYASA İÇİN TEMASLARA BAŞLANACAK'

Yeni bir sistem, yeni bir anlayış, evrensel kurallar üzerine bina edilmiş bir sistem ortaya koyup ona aday bulmak zorundayız. O parti, bu parti bitti. Ne dünkü anayasa milletin anayasası ne de bugünkü anayasa milletin anayasası. Karşımızdaki anayasa darbeci ve egemen güçlerin anayasası. Bunun karşısında biz hangi anayasayı önereceğiz. Milletin anayasasını önereceğiz. Yoksa bu anayasaya, bu kötü sisteme iyi aday bularak bir çözüme ulaşılamaz. Önce iyi sistem. Önümüzdeki günlerde CHP’liler olarak nasıl bir sistem, nasıl bir anayasa ve bu anayasaya uygun nasıl bir aday profilini tüm siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle tartışmaya açacağız.

'80 MİLYONA CUMHURBAŞKANI ADAYI BULACAĞIZ'

Nasıl bir anayasa ve sisteme yanıt bulduktan sonra buna uygun kişiler bulunur. Binlerce bulunur. Biz sadece 25 milyona değil 80 milyona bir cumhurbaşkanı arıyoruz. Tarafsız olacak, anayasanın söylediği namus ve şeref kavramı üzerine 80 milyonun sırtını dayayacağı bir sistem ve bunu yürütecek bir cumhurbaşkanı bulacağız.

'İYİ NİYET Mİ ART NİYET Mİ?'

Adaylık için zikredilen kişilerin demokrasi ve özgürlük konusunda sicillerinin ne kadar bozuk olduğu ortada. Bu bize yakışmaz. Bir tarafta insanlar demokrasi mücadelesi verirken diğer tarafta demokrasi konusunda sicili bu kadar bozuk insanları CHP’lilerin konuşması üzücüdür. Bu iyi niyet mi art niyet mi bilmiyorum ama AKP’nin ulusal ve uluslararası alanda bu kadar tartışıldığı, referandum meşruiyetinin konuşulduğu, seçmenlerin hakkının gasp edildiği böyle bir süreçte CHP tartışmasının iyi niyetli bir tartışma olmadığını söyleyebilirim. CHP de kurultay tabii ki olur. En çok yenilenen parti CHP’dir. Ama bu değişim dönüşümün zamanı olur. CHP tüm enerjisini Türkiye sorunlarına harcamalı. İçeride dışarıda bunca sorun varken enerjimizi iç meselelere harcamak Türkiye’ye zarar verir.

'SAĞLAR İÇİN SAĞLIKLI KARAR ALINACAKTIR'

Parti Meclisi Fikri Sağlar’la ilgili sağlıklı bir karar alacak, orta bi yol bulacaktır. Herkese ihtiyacımız var.