Zeynel Emre: TCK 299 yürürlükten kaldırılsın

CHP'li Zeynel Emre, TCK'nin 299'uncu maddesinin kaldırılması istedi. Emre, kanun teklifi sundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299’uncu maddesinin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi. Emre, mevcut düzenleme ile parti liderleri arasında yaşanacak atışmaların muhalefet liderleri için suç kapsamında ele alınabileceğini ve cumhurbaşkanının partisi için imtiyaz olarak kullanılabileceğini ifade etti.

Referandumunda kabul edilen anayasa değişiliği ile cumhurbaşkanının siyasi parti üyesi olabileceğini hatırlatan Zeynel Emre, “Yakın bir tarihte yeniden içinde gireceğimiz seçim atmosferinde, devlet koruması altında bir partili cumhurbaşkanı karşısında adil bir rekabet sağlanması mümkün değildir. Muhalefet olanakları böylece devlet imtiyazı karşısında hepten kısıtlanmış, ifade özgürlüğü ve demokrasinin vazgeçilmezi adil rekabet tamamen ortadan kaldırılmış olacaktır" dedi.

TCK'nin 299'uncu maddesinin geçerliliğini yitirdiğini savunan Emre, "Mevcut düzenleme olan TCK 299 bu nedenle artık geçerliliğini yitirmiş, sakıncalı hale gelmiştir ve ilk iş bu maddeyi yürürlükten kaldırmak olmalıdır. Aksi taktirde Türkiye demokrasisi yasal güvence altına alınmış bir haksız rekabet ile büyük darbe alacaktır” diye konuştu.

Zeynel Emre'nin değişiklik teklifinin gerekçesi ise şöyle:

“Ülkemizin siyaset atmosferine bakıldığında görüleceği üzere, başta seçim dönemleri olmak üzere, sıklıkla yükselen tansiyon, siyasi rakipler arasında maksadını aşan söylemleri de beraberinde getirmektedir. Kişilerin hakarete uğramasının önlenmesi şüphesiz bir gerekliliktir ancak imtiyazlı bir şekilde korunan partili cumhurbaşkanı ve ülkemizin aktif ve sıcak siyaset ortamında muhatabı olacağı polemikler düşünüldüğünde, ilgili madde partiler arasında haksız rekabete mahal verecek niteliktedir. Sonuç olarak, yargı sistemimiz üzerindeki gereksiz iş gücünü azaltmak, vatandaşlarımızın hak kaybına uğramasının önüne geçmek, devletimizin şahsiyetinin, şahıslar ve partiler üstü mahiyetinin ve itibarının korunmasını sağlamak ve nihai olarak partiler arası rekabetin adil bir şekilde temin edilmesini sağlamak ilgili maddenin yürürlükten kaldırılması gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)