Çavuşoğlu: Avrupa Konseyi pişman olacak

Dışişleri Bakanı Malta'ya gitti. Avrupa Konseyi'ne seslenen Çavuşoğlu 'Pişman olacaklar' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Malta’da katılacağı AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde AB ve AKPM hakıında konuştu. Çavuşoğlu, AKPM’nin bütçesine en fazla katkıda bulunan ülkeler arasında olan Türkiye’nin bu katkıyı minimuma düşüreceğini açıkladı. Çavuşoğlu, “Başka atabileceğimiz adımlar da var. Buna pişman olacaklar” dedi. Çavuşoğlu, vize serbestisine yönelik AB için bir yol haritası hazırladıklarını, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın onayını aldıktan sonra uygulamaya koyacaklarını söyledi.

Milliyet'te yer alan habere göre Çavuşoğlu, “Malta’daki toplantıda ‘üyeliğinizi askıya alıyoruz’ denirse mesajınız ne olacak?” sorusuna da “Yapabilirsen yap. Ne gerekiyorsa cevabını veririz, altta kalmayız” dedi.

PARTNER SALDIRIYOR: Yanlış, doğru değil. Bir kere YPG ile işbirliği yapmaları doğru değil. Biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. Yeni yönetime de anlatmaya çalışıyoruz. Ama arazide aynı askerler, aynı kişiler olduğu için bu kişiler de bu yönde görüş bildiriyor. Teröristlerden yerel partner olmaz. Bu yerel partner bana saldırıyor. Nasıl oluyor müttefikine yerel partner saldırıyor? O zaman halkın ABD’ye bakışı değişiyor.

Söylüyoruz. Biz kendilerine bilgi verdik daha öncesinden de verdik. O gece 2 saat öncesinde bilgi verdik. Çatışmasızlık onunla ilgili anlaşmamız var. Onlar da bize 2 saat öncesinde bilgi veriyor. Ruslara da verdik. Yani bilgi verilmedi şeyi doğru değil.. Uyumdan şunu anlıyorlarsa, ‘terör örgütü saldırmaya devam etsin. Türkiye de koalisyonun izni olmadan terör örgütünü vurmasın’ diyorlarsa tamam doğru ama onun dışında biz gayet uyumluyuz. Terör saldırısı onlara yapılmıyor bize yapılıyor. Irak kendi sınırları içinde olduğu için açıklamasını yaptı ama ciddi değil. Bu Irak’la sınır bütünlüğünü bozan bir şey değil. Saygı duyuyoruz, herkesten de çok destek veriyoruz.

YAPTIRIM DEVAM EDEMEZ: Şu yaklaşım doğru değil, ‘İlişkileri normalleştirdik ama ben yaptırımları hâlâ devam ettiririm’ böyle olmaz, olmaması lazım. Biz Rusya’dan ithal ettiğimiz tarım ürünlerine karşı hiçbir tarife artışı yoluna gitmedik veya bir engel çıkarmadık. Hep bekledik. Şimdi ilişkiler normalleşti ama Rusya bizden ithal ettiği ürünlere yaptırımları devam ettiriyor. Önemli bir kısmına. Cumhurbaşkanımız da söyledi ‘gelin hepsini kaldıralım’ dedi. Kaldırmayınca bu sefer bizler ithal ettiğimiz ürünlere getirdik. Bizim Rusya’dan ithal ettiğimiz tarım ürünlerinin değeri ihraç ettiğimizden yüzde 30, belki yüzde 50 fazla. Biz yaptırıma gitmiyorsak sen neden yaptırıma gidiyorsun? Gel beraber kaldıralım. Bunu konuşmak için gitti Başbakan Yardımcımız ve Ekonomi Bakanı’mız. Yol haritası üzerinde çalışıyoruz. Arzumuz hepsi kalksın. O sebepten bu sebepten elimizde koz olsun demek dostluğumuza yakışan bir şey değil. Bu doğru bir yaklaşım olmaz.

BİZ DE RAHATSIZIZ: Cumhurbaşkanımız AB’nin Türkiye’ye yaklaşımından çok rahatsız. Biz de rahatsızız. Oyalama, netice yok. Siyasi engellemeler. AB bir karar versin. İki de bir bizi tehdit ediyor. Gerekirse referanduma gidebiliriz. Süreci durdurma ile ilgili halk karar versin. Eğer referanduma gidersek ‘durdurun’ kararı çıkar. AKPM’nin kararından sonra vatandaşlarımızın iki kurum arasındaki farkı bilmemesi normal. ‘Süreci durdurun’ falan diye tepki gösteriyorlar. AB ne içeri almak istiyor, ne de uzaklaşmamızı istiyor. İsteyen de var istemeyen de var. Almanya ve Fransa istemiyor. Fakat samimi olarak isteyen de var üyeliğimizi. Hep bu zemin kayması ‘Rusya ile neden düzeldiniz?’ sorularının sebebi de bu. Uzağa gitmemizi de istemiyorlar. Oysa zemin kayması dedikleri, bizim gittiğimiz yerlere bizden daha çok kendileri gidiyor. Ben sizi sorguluyor muyum?

(AKPM’nin son kararına karşı ne yapacaksınız? Türkiye en büyük grand payeur* idi): Minimum ödeme yapacağız. Esasen bu tüm kuruma ödenen para, Meclis’e değil sadece. Onu düşüreceğiz. Heyet gönderip göndermeme değerlendiriliyor. Başka atabileceğimiz adımlar da var. Şunu bilsinler ki buna pişman olacaklar.

Denetim sürecine almakla Türkiye’yi daha iyi denetleyeceklerini sanıyorlarsa bu bir siyasi karar. Hak etsek eyvallah. Denetim sonrasında diyalog sürecinde yapılan işlemler aynısını yapıyorlardı zaten. İki raportör geliyordu güzel işbirliğimiz vardı. Aynı işbirliğini göremeyecekler. (Malta’da ‘üyeliğinizi askıya alıyoruz’ denirse mesajınız ne olacak?):

Buyrun yapın deriz. Yap hadi. Yapabilirsen yap. Oy birliği ile karar alınıyor.

Ne gerekiyorsa cevabını veririz, altta kalmayız. Biz kavga etmeye gitmiyoruz ama haksızlıklara karşı da şey yapmayız. Vermeyeceğimiz cevap da yok. Veremeyeceğimiz hesap da yok bizim.