HDP oyları 2014 Ağustos'una geriledi

HDP, referandum sonuçlarını masaya yatırdı. İlk tespitlere göre her 100 HDP'linin 8'i "evet" oyu kullandı. HDP'nin oy oranı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığındaki oy oranına, yüzde 9.8'e geriledi. Kesin analizler son 5 seçimin sandık bazlı incelenmesinin ardından ortaya çıkacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 16 Nisan referandumunun ardından partilerin sonuçlarla ilgili değerlendirmeleri sürüyor. HDP'nin geçici sonuçlar üzerinden yaptığı ilk tespitlere göre yüzde 8'lik oy kaybı var. HDP'nin oy oranı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığındaki oy oranı olan yüzde 9.8'e geriledi.

HDP'de referandum sonuçları MYK ve PM toplantılarında masaya yatırıldı. Hile iddialarının ele alındığı toplantılarda bu iddialara karşı tüm hukuk yollarının kullanılarak mücadele edilmesi kararı alındı. Toplantıda bu iddiaların yanı sıra mevcut sonuçlar üzerinden de değerlendirmeler yapıldı.

HDP SEÇMENİNİN YÜZDE 8'İ 'EVET' DEDİ 

Edinilen bilgiye göre, hile iddialarından bağımsız değerlendirildiğinde HDP seçmeninin yüzde 8'i referandumda "evet" oyu kullandı. 1 Kasım seçimleri üzerinden yapılan karşılaştırmaya göre yüzde 10.76'ya denk gelen 5 milyon 148 bin seçmenin yaklaşık 400 bini parti politikasının dışında oy kullandı. Bu kayıpla parti, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranı olan yüzde 9.76'ya geriledi. İlk verilerle yapılan değerlendirmeler ve bazı anket şirketlerinin araştırmaları HDP'nin baraj riski taşıdığını gösteriyor. HDP toplantılarında da ele alınan duruma göre partinin oy oranı yüzde 9.5 ile 10.5 arasında görünüyor.

5 SEÇİM MERCEK ALTINDA

Tüm değerlendirmeler geçici sonuçlar ve hile iddiaları dışarıda tutularak yapıldı. Ancak partide veriler üzerinden geniş inceleme yapılmasına karar verildi. Teknik uzmanlardan da destek alınarak yapılacak geniş çaplı analiz, HDP oylarının yükselmeye başladığı 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden başlayacak. Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 genel seçimleri ile referandum sonuçları sandık bazlı tek tek ele alınacak, birbiriyle karşılaştırılacak. Bu analiz ile HDP oylarının nasıl, nerede değişiklik gösterdiği tespit edilecek. Rapor haline getirilip MYK'ye sunulacak çalışmada "Bu bir genel seçim olsaydı, baraj sorunu yaşanacak mıydı? Baraj sorunu yaşanmasa kaç milletvekili çıkarılabilecekti?" gibi projeksiyonlar yapmaya da imkan sunacak. Hazırlanan rapor bundan sonraki parti politikalarına da ışık tutacak.

KAMPANYA GEÇ BAŞLADI ELEŞTİRİSİ

HDP, referandum çalışmasını Newroz kutlamaları sonrasında yoğunlaştırdı. Toplantılarda bunun geç bir başlangıç olduğu, halkla buluşmalara geç kalındığı, son 15-20 günün yeterli olmadığı belirtildi.

DEMİRTAŞ'TAN REFERANDUM DEĞERLENDİRMESİ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da referandum değerlendirmesini avukatları aracılığıyla parti yöneticilerine iletti. Edinilen bilgiye göre Demirtaş, hile iddiaları bir yana sonuçların birbirine çok yakın olmasına dikkat çekti. Demirtaş, "Halk bir tarafa büyük güç vermeyerek uzlaşma siyasetini zorluyor" değerlendirmesinde bulundu. (DUVAR)