FT: Akşener AK Parti'ye karşı parti kurabilir

Financial Times sayfalarında Akşener'e yer verdi. FT'ye göre Akşener parti kurabilir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz Financial Times (FT) gazetesi sayfalarında, MHP'den ihraç edilen Meral Akşener'in taşıdı. Gazete Akşener'in arkasındaki destekçilerin "AKP'nin hakimiyetine meydan okumak için parti kurmayı düşündüğü" iddiasına yer verdi.

FT'nin Ankara'daki muhabirleri Laura Pitel ve Mehul Srivastava'nın ortak analizinde, Akşener'in sadece kendi partisi MHP'ye kafa tutmakla kalmayıp, Erdoğan'ı "başkanlık hayalinden mahrum bıraktığı" belirtildi.

FT'nin yazısında, AK Parti'nin oylarındaki kayıpların iktidardaki parti için sorunlu bir durum olduğu, ana muhalefet partisi CHP içinse bunun bir "fırsat" olduğu ifade edildi. "CHP Erdoğan'ın meşruiyetini protestoları cesaretlendirerek sağlamayabilme umudunda. Bu arada Akşener'in destekçileri yeni bir parti kurmaktan bahsediyor."

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin referandumda 'Evet' kampanyasını desteklemesiyle Akşener muhalif bir çizgi izleyerek 'Hayır' kampanyası yürütmüştü.

FT'nin analizinde şu ifadelere de yer verildi: "Uzmanlar, merkez sağı AKP'nin hakimiyetine en büyük tehlike olarak görüyor. Eski İçişleri Bakanı Akşener böyle bir mücadeleye liderlik edecek en iyi isim olabilir. Savunucuları Akşener'in hem aşırı milliyetçileri, hem laikler ve İslamcıları kuşatacağını, sol ve sağdan, ve tabii ki AKP'den oyları çalabileceğini söylüyor.

FT'ye göre, Akşener'in parti kurmak için "birçok engeli aşması" da gerekecek. Daha önceki kurultaylarına polis ve mahkeme engeli konulması bunlardan sadece biri. Yazıya göre ayrıca, Akşener'in sağlam bir maddi kaynak sağlanması ve MHP'nin Kürtler ve azınlıklara karşı "ırkçı" bir çizgisi olduğu ve gizli paramiliter gruplarla güçlü bağları olduğu yönündeki algıları yok etmesi gerekecek. (Kaynak:BBC Türkçe)