Mithat Sancar: Numan Hoca'dan bir parça insaf beklerdim

TBMM'de konuşan HDP milletvekili Mithat Sancar, referandum sürecinde yaşananlara değindi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un sözlerini eleştiren Sancar, "'Adil bir seçim sürecini, çok şükür, yürütmeyi başardık' dedi. Numan Hoca'dan burada gerçekten bir parça daha insaf beklerdim" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu. OHAL tezkeresi görüşmelerinde söz alan Sancar, anayasa referandumu hakkında konuştu.

Referandumun "şaibe" altında olduğunu savunan Sancar, "Hem sürecin kendisi hem referandumun sonucu ağır şaibeler altındadır, büyük meşruluk sıkıntılarıyla yüklüdür. Bu süreçte çok büyük ihlaller yaşandı. Partimizin ve 'hayır' cephesinin diğer pek çok unsurunun yasal ve anayasal haklarını kullanmaları engellendi" dedi.

HDP'nin seçim otobüslerinin saatlerce bekletildiğini söyleyen Sancar, "Toplantılarımızın olduğu şehirlere girerken seçim otobüsümüz durdurulup saatlerce arandı. Milletvekilleri hariç diğer bütün görevlilerin kimlikleri kontrolden geçirildi. Eğer AKP otobüsü olsaydı bunu yapmaya cesaret eder miydiniz? Bir tek yerde AKP'nin otobüsü durduruldu mu?" ifadelerini kullandı.

'BİLAL ERDOĞAN TOPLANTI YAPTI, BİZ ENGELLENDİK'

Siirt'te yapacakları mitinge valilik tarafından izin verilmediğini aktaran Sancar, "Vali, 'Burada miting yasağı var, toplantı gösteri yasağı var' dedi. Oysa birkaç gün önce Bilal Erdoğan orada bir mahalle kapatılacak şekilde bir toplantı yapmıştı" şeklinde konuştu.

'BU HARAM PARADIR'

Cumhurbaşkanının anayasaya göre tarafsız olması gerektiğini belirten Mithat Sancar, "Günde üç dört kere canlı yayınlara çıkıyor. Kullanılan bahane: Açılış törenleri. İnanıyor musunuz? O açılan tesisler yeni mi açılmıştı? Üstelik bu gezilerin tamamı devlet bütçesinden karşılandı. Bu, haram paradır arkadaşlar. Bu parayla seçim kampanyası yürütmek haramdır" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un da, açılış törenlerinde canlı yayınlara çıktığı kaydeden Sancar, şunları söyledi:

"Sadece Cumhurbaşkanı değil, defalarca Sayın Numan Hoca da 'açılış törenleri' adı altında canlı yayınlara çıktı. Az önce de 'Adil bir seçim sürecini, çok şükür, yürütmeyi başardık' dedi. Numan Hoca'dan burada gerçekten bir parça daha insaf beklerdim. Her şey bu kadar açıkken böyle bir iddiada bulunabilmek için etik kuralları biraz fazla zorlamak gerekiyor"

'BUNA İNANDIĞINIZA İNANMAK İSTERDİM'

Kurtulmuş'un konuşmasında "OHAL sayesinde gayet şeffaf ve adil bir süreç yürütüldü" dediğini dile getiren Sancar, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Buna inandığınıza inanmak isterdim. Pek çok yerde 'hayır' çalışmaları engellendi, toplantılar yasaklandı, gözaltılar oldu. Demin saydığım etik ihlaller söz konusu oldu. 'Olağanüstü halin muhatabı halk değil' dedi biraz önce sayın hocam. 120-130 bin insan işinden atıldı, binlerce dernek kapatıldı, binlerce gazete, binlerce yayın organı kapatıldı. Her an gözaltına alma tehdidi yaşayan milyonlar var, gözaltına alındığında da günlerce keyfi olarak tutuluyor. Ezkaza gözaltındakilerin tahliyesine karar verenler derhal görevden alınıyor.

Sayın Hocam, ya herkesi bu halkın parçası saydığınızı kanıtlayacaksınız ya da OHAL uygulamalarının bu ülkeyi, bu ülkenin insanlarını, bu toplumu böldüğünü kabul edeceksiniz. Daha pek çok şey söylediniz: 'Hayat normal sürüyor' dediniz. Biz gezdiğimiz yerlerde hiçbir normal şey görmedik. Galiba iktidar taraftarlarına her şey normal. Zaten olağanüstü hal de iktidarın nimetlerinden daha iyi yararlanmak için getirildi."