CHP referandumun iptali için YSK’ya başvuracak

"Bu referandum, açık oy gizli sayım ilkesinin uygulandığı 2017’nin 'sopalı seçim'i olarak tarihin kara sayfasında yer alacaktır" diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, YSK'nin seçimi iptal etmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - YSK’nin Seçim Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı olarak mühürsüz pusula ve zarfları geçersiz saydığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bu şekilde kaç pusula ve zarfın torbaya konulduğunu ispat etmenin mümkün olmadığını söyledi. Tezcan, 'yapılması gerekenin YSK’nın seçimi iptal etmesi' olduğunu ifade etti.

CHP Genel Merkezi’nde açıklama yapan partinin hukukçu kurmaylarından Tezcan, referandumdaki yasa ihlallerini sıraladı ve referandumun iptali için Yüksek Seçim Kurulu(YSK)’na başvuracaklarını açıkladı. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de gideceklerini söyleyen Tezcan, “YSK sahte oyları geçerli hale getirecek bir düzenlemenin yolunu açmıştır” dedi.

İçişleri Bakanı’nın referandum öncesi yaptığı açıklamanın gizli oy, açık sayım ilkesini ihlal ettiğini belirten Bülent Tezcan, birçok sandıkta oy sayımının gizli yapıldığını, saat 17.21’de YSK’nın sandık kurullarına “açık sayım” ilkesini hatırlatmasının da suçun ispatı olduğunu ifade etti.

‘ŞAİBELİ, HİLELİ YOLLA DAYATMAYI KABUL ETMİYORUZ’

“Devletin evet kampanyasına karşı kamu vicdanında milletin hayır kampanyası kazanmıştır. Bu anayasa değişiklik teklifinde ortaya çıkan ve referandumda geçtiği iddia edilen değişiklik metni bir toplumsal yarılma metni olmuştur” ifadesini kullanan Bülent Tezcan, “Bu referandum açık oy, gizli sayım ilkesinin uygulandığı, 2017 yılının sopalı seçimi olarak tarihimizin kara sayfasında yerini alacaktır” dedi ve ekledi: “Milletin özgür ve demokratik iradesiyle değil meşruiyeti tartışılan, şaibeli ve hileli bir yolla dayatılmasını kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Hukuk ve demokrasi zemininde buna karşı mücadelemiz devam edecek. Türkiye bu sorunu hukuk zemininde çözmez ise bu değişiklik toplumsal huzura değil toplumsal sıkıntıya sebep olacaktır.”

Referandum sonrası siyasette çok bilinmeyenli denklem!Referandum sonrası siyasette çok bilinmeyenli denklem!

VİDEO GÖRÜNTÜLERİNİ İZLETTİ

Bülent Tezcan, basın toplantısı sırasında Ankara Sincan Kazım Karabekir İlkokulu’ndaki 2227 No’lu sandıkta, sandık kurulu başkanı ile görevlilerinin oy pusulalarına mühür vurulmasını görüntüleyen CHP’nin avukatının çekimini de izletti. Dün akşam sosyal medyada paylaşılan görüntülerin ‘suçun ispatı’ olduğunu ve bu görüntülerle ilgili yasal işlem başlatacaklarını söyleyen Tezcan, “YSK güvenli bir seçim yapamamıştır, yapmamıştır, yaptırmamıştır. YSK’nın görevi seçimlerin yargı gözetimi ve denetimi altında yapılmasını güvence altına almaktır. YSK bu seçimlerin iktidar gözetim ve denetiminde yapılmasının güvencesi ve aracı olmuştur. Oy pusulaları ve zarfları, mühürsüz olarak geçersiz sayılması demek, siyasi partilerin sandık kurullarına üye vermesi hükmünü fiilen anlamsız hale getirmektir. Yok etmektir. Çünkü siyasi partiler sandık kuruluna üye olarak o üyeler yoluyla dışardan oy getirip torbalara sandıklara sokulmasını önlemek üzere bu mühür getirilmiştir. Dışardaki oylarla değiştirilmesini önlemek üzere getirilmiş bir önlemdir” dedi.

'En çok mühürsüz oy Doğu ve Güneydoğu'da''En çok mühürsüz oy Doğu ve Güneydoğu'da'

CHP Genel Başkan Yardımcısı, bir gazetecinin, dün akşam seçmenin sokağa çıktığını hatırlatması üzerine “Demokrasi mücadelesi ve hukuk mücadelesi vatandaşı kavgaya çağıracak bir mücadele değildir. Vatandaşımız bugüne kadar net bir duruş göstermiştir, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bundan sonra da hukuksuzluklara karşı çıkacak adımları birlikte atacağız” açıklamasını yaptı.