Aksünger’den Erdoğan’a: Üsküdar'a atla gidilmiyor

CHP’li Aksünger mühürsüz oyları son anda kabul edeceğini açıklayan YSK'ye ve AA'nın açıkladığı sonuçlara tepki gösterdi. Aksünger, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atı alan Üsküdar'ı geçti” çıkışına da tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, referandum sonuçlarıyla ilgili CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. YSK'nın mühürlü oylar kabul edilecek kararına tepki gösterdi. CHP'li vekil Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Atı alan Üsküdarı geçti” çıkışına da tepki gösterdi "Üsküdar meselesi neresi, bilmiyorum, ama atla gidilmiyor" dedi.

Aksünger’in açıklamalarından satırbaşları şöyle:

SAHTECİLİKTEN BAHSEDİYORUM: Ben, Güneydoğu’da çok sorun çıkacağını zaten biliyordum. Yapılan muhtarlık toplantıları arkasından o muhtarlarla ilgili partimizin kafasında istatistiksel bir değer vardı. 800 bine yakın insan aslında bulundukları bölgelerden kaydırılmıştı. Onların oy kullanmalarıyla ilgili şu anda şaibe var zaten. Biz bunlarla ilgili ispata gideceğiz zaten. Hukuksuzluktan bahsediyorum. Sahtecilikten bahsediyorum. Bunları ispatlayacağız.

MÜHÜR NEDEN BASILIYOR?: YSK, delili yok etti. Şikayetler sabah 8’de, 9’da başladı. Peki kaçta kendilerine göre karar vermişler? 3.5, 4’e 20 kala veya daha sonrasında; zaten Doğu’da sandıklar kapandı. ‘Önce verdik, sonra verdik’ yapamazsınız. Seçim Kanununda bu mühür neden basılıyor, diye herkes kendine bir sorsun? Sebebi şu. Dışarıdan olabilecek olan manipülasyonu, sahte oyları önlemek amacıyla. Açıklamalarda görüyorum. Filigranlı kağıtların nereden getireceğine dair; üzerlerinde kodları mı var? Yok. Basit bir filigranlı kağıt.

Kürkçü: Erdoğan'ın kaçış yolları kapatıldıKürkçü: Erdoğan'ın kaçış yolları kapatıldı

BUNUN ADI DELİLLERİ YOK ETMEKTİR: Bize gelen bir sürü şikayetten biri de şuydu. Eksik oy pusulası olan sandıklar, fazla oy pusulası olan sandıklar. Peki, bunları nasıl sayıyorlardı? ‘Biz bunları tartarak, sayıyoruz’ diyorlar. Peki, bu kadar büyük fark olabilir mi bu tartının içerisinde? 400 tanede 20 tane, 30 tane eksik ya da fazla tartılabilir mi? Diyelim ki öyle bir şey oldu. Dışarıdaki insanların bunu elde etmesi çok mu zor? Zaten bu mührün basılmasının amacı bazı şekil şartlarını yerine getirmek ve gerçekten o seçimin güvenliğini sağlamak için yapılıyor bunlar. Bunları oy birliğiyle kabul ettiyseniz neden sandıklar kapandıktan sonra sandık başkanları bunları mühürleme yoluna gitti? Zaten siz geçerli sayacaktınız bunları, neden gittiler? Bırakın öyle tasnif edilsin, gelsin. Biz de itirazımızı yapalım. Kaç tane olduğunu belirleyelim. Bunun adı delili yok etmektir.

İSİM İSİM YAPACAĞIZ: Ülkemizin batısında bir yerde, herhangi bir sahil kasabasında, mevsim işçilerinden 100 kişinin olduğu ve Güneydoğu’da yaşayan bu 100 kişi mevsimlik işçi olarak batıya gelmiş. 700 seçmenin olduğu bu 3 köyden 100 kişi şu anda bizde tespitli. Bunların hepsi dün itibariyle batıdaki bir sahil kasabasındalar; ama Güneydoğu’da o sandığa bunların oyları atılmış. 800 bin seçmenin kaydırıldığını söylediğimiz zaman o muhtarlık bölgelerinde özellikle o insanların 600 bine yakınının seçmen kağıtlarının nerede olduğu noktasında ciddi bir soru işareti olacağını daha önce de ifade etmiştik. Bunlarla ilgili hukuki işlemleri tek tek, isim isim yapacağız.

RESMEN YOLSUZLUK YAPILIYOR: Ben, bu sürece saygı göstermiyorum. Saygı da duymuyorum. Burada insanların kafasındaki soru işaretleri giderilmediği sürece, toplumun vicdanı rahatlatılmadığı sürece; bence bu referandumun üzerine gölgenin ötesinde hikaye düşmüştür. Çağrımız nedir bununla ilgili? Ya bu hileleri düzeltin ya bu referandumu iptal edin. İkisinden birini tercih edin; çünkü şu anda kamu vicdanı gerçekten yaralanmış vaziyette ve insanlar soru işaretleriyle duruyor. Resmen yolsuzluk yapılıyor. Oy yolsuzluğu yapılıyor göz göre göre. Bunu kabul etmek mümkün değil. Elimizden geleni ardına koymayacağımız şekilde devam edeceğiz.

Kürkçü: Oy pusulası sahte diyen mi oldu?Kürkçü: Oy pusulası sahte diyen mi oldu?

YAPMADIĞINIZ KALMADI: Üsküdar meselesi neresi, bilmiyorum, ama atla gidilmiyor. Demek ki daha öncesinden bunun tezgahını kurmuşlar. Bu ne demektir aslında? Siz ne yaparsanız yapın, biz gereğini yaptık. Torbayı kaptık, geçtik; tarzında bir yaklaşım. Bir cumhurbaşkanına yakışır mı böyle ifadeler kullanmak? Anayasa değişikliği yapıyoruz. Tarafsızlığını yitirmemesi gereken bir cumhurbaşkanı var. Sen toplumu karpuz gibi ikiye böldün zaten, hedef gösterdin bir sürü insanı. Hayırcılara yapmadığınız kalmadı" diye yanıt verdi.

MAÇTA KURAL DEĞİŞTİRMEDİK: Üstünde ‘Evet’ veya ‘Hayır’ yazmıyor, pusulada boş çıkmış. Aslında matbaa hatası, geçersiz sayılmış bunların hepsi. Arkadaşlarımız Çankaya’da da görmüşler. Bunlar geçersiz saymışlar. Bunun mümkün olmaması lazım. Vatandaş nereden bilebilir? Sen üzerine ‘Evet’ veya ‘Hayır’ yazmamışsın. Kahverengi ve beyaz var. Üzerine damgayı vurmuş ‘Hayır’a atmış, bunları geçersiz saygılar. İki tane verinin olduğu yerde bu kadar geçersiz olması gerçekten çok şüphe uyandıran bir konu. Dengeyi değiştiriyor çünkü. Tek tek bu geçersiz oyların hepsine bakacağız. Hepsine itiraz edeceğiz"