Ahmet Türk: Yalvarıyorum yarınları karartmayın

HDP'nin Batman mitinginde konuşan Ahmet Türk evet oyu vermeyi düşünenlere, "yalvarıyorum yarınlarımızı karartacak bir işin, bir çalışmanın içerisinde olmayın" dedi. Sırrı Süreyya Önder, "Ahmet Abi’yi ilk defa kendi halkına başka partiye oy verenlere 'size yalvarıyorum' lafını duydum" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin referandum kapsamında düzenlediği Batman mitinginde konuşan Ahmet Türk 'evet oyu vermeyi düşünenlere' seslendi: "Size yalvarıyorum; yarınlarımızı karartacak bir işin, bir çalışmanın içerisinde olmayın."

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, DBP Eşbaşkanvekili Gülcihan Şimşek, Mardin Belediye Başkanı iken yerine kayyım atanan Ahmet Türk ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in konuşma yaptığı mitingdeki açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

AHMET TÜRK: Herkes yeniden düşünsün, geleceğimizi karartacak olan bu referandumu vicdani bir muhasebeyle gündeme getirsin. Türkiye’nin geleceği için referandumun çok önemli olduğunu söyledik. Sadece Kürtlere değil, düşüncesini ifade eden herkes baskı altında kalacak. Barış istedikleri için yüzlerce akademisyen ihraç edildi. Türkiye’de büyük sıkıntıların yaşanacağını söyleyen her insan hedef haline getirildi. Bu kadar vahşetten sonra ‘evet’ demek onursuzluk değil mi? Biz yıllarca halkların kardeşliğinin mücadelesini verdik. Bizim mücadelemiz, demokrasi talebimiz Türk halkına, Arap halkına Çerkes halkına karşı değil. Babalarımız dedelerimiz anlatırdı, bir Kürt, bir Türk komşusuna güvenirdi, malını, çocuklarını teslim ederdi, ama yürütülen milliyetçi siyaset çocuklarımızı karşı karşıya getirdi. Biz bütün bu olumsuzluklara rağmen halkların kardeşliğini ortak demokratik bir gelecekte bütün halklarla buluşmayı savunuyoruz. Çünkü biz kimsenin düşmanı değiliz, biz insanız, insanlığı savunuyoruz. Evet çıkarsa, “Kürtlerin derdi yok” diyecek. Peki, hiç mi derdimiz, sorunumuz yok? Sizin oyunuzla seçilmiş olan genel başkanlarınız, belediye başkanlarınız yöneticileriniz zindanda değil mi? Devletin tüm imkanlarını kullanarak halkı evet cephesine çekmeye çalışan bir siyaset anlayışı egemen değil mi? Dünyanın neresinde görülmüş OHAL’de referandum yapılsın? Bu referandumu meşru göstermek bile yanlıştır.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: Ben Kürt değilim. Ama ben bir Kürt olsaydım, bu devlete de mecburen, hırsızlıktan ya da tırşikçilikten dolayı bir kere yakamı kaptırmış olsaydım Ahmet abimizin bu çağrısına kayıtsız kalamazdım. Ben Ahmet Abi ile yıllardır birlikte siyaset yapma onuruna eriştim fakat Ahmet Abi’yi ilk defa kendi halkına başka partiye oy verenlere “size yalvarıyorum” lafını duydum. Buna kayıtsız kalan bırak Kürt olmayı insan değildir. Ahmet Türk’ün dizleri hiç yere çökmemiştir. Hiçbir dünya malına tamah etmemiştir. İlk defa ağzından böyle bir laf işittim. Bütün Kürt halkı bunun manasını düşünmelidir. Gelecek kendi ellerimizdedir. Bu referandum seçimlerden bile daha önemlidir. Bir bakan çıkmış “tek millet demeyenler bu memleketten defolsun” demiş. Hele gel bunu Batman'da söyle. İnsanları bir tek millete ait etmek bir tek Nuh-Nebi de kaldı. Teklik demeyen gidecekmiş, başka bir arzunuz? Gene bir bakan diyor ki, “bir türküleri vardı Kürtçe, valiye emir verdim, yasakladım”. Aferin iyi hüner etmişsin. Hadi söyleyeyim, bu kadar kibarlığa gerek yok, iyi halt etmişsin. Başkanlık gelirse nasıl hükümet edeceğinizi gösteriyorsunuz. O yasak diyecek yasak olacak, yok ya! Çok beklersin. Ama nasıl bir sistem arzuladıklarının fragmanını gösteriyorlar. Dilinizi, türkünüzü bir emirle yasaklarım diyor. Bilmediği bir şey var, senden önce bu toprakların dilini, inancını yasaklamayı düşünen o kadar çok ahmak geldi ki sayamazsın. Öyle bir 3-5 bin değil o kadar fazla. Ama hepsinin tarihte yad-ı menfuru anılıyor sadece. Onların evlatları, "ben oğluyum, kızıyım" demeye haya ediyor. Kendinizi tarihin çöp sepetine böyle yazdırmayın. Allah’tan korkun. Cizre’de, Sur’da, aylarca ezan vakitleri okunmamıştır. Ezanların susmaması için hayır diyeceğiz. Utanmadan Batman’dan Evet oyu istiyorlar. Batman’ın işsizlikte birinci olmasına Hayır diyeceğiz. Batman’ın eğitimde sondan ikinci olmasına hayır diyeceğiz. Hasankeyf’i sular altında bırakanlara hayır diyeceğiz. İnşallah bu, hayırlara vesile olur. Batman’dan yüzde 80 hayır bekliyoruz.

hdp

ÖNDER AÇLIK GREVİNDEKİLERİ ZİYARET ETTİ

HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Batman'daki temaslarının ardından Diyarbakır'a geçti. Önder DBP Diyarbakır İl Binası'nda açlık grevinde olan siyasetçileri ve tutuklu yakınlarını ziyaret etti.

Cezaevlerinde 56 gündür devam eden açlık grevine destek amacıyla tutuklu yakınları ile siyasi kurum temsilcileri de dün açlık grevine başlamıştı. süresiz-dönüşümlü açlık grevini sürdüren 20 kişinin gün boyunca ziyaretçileri vardı. Akşam saatlerinde ise HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder açlık grevindekileri ziyaret etti.

sirri

Burada konuşan Önder şunları söyledi: "Açlık insanı ya öldürür ya da öldürmez, burası şüphelidir. Ama suskunluk insanı öldürür. Sahiplenmemek mutlaka öldürür. Bizim sistemin vandallığına kurban edecek tek bir yoldaşımız, kardeşimiz, evladımız yoktur. Onların siyasi, insani, hukuki bütün talepleri bizim de taleplerimizdir. Sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu dayanışmayı yükselteceğiz. Bu sadece boynumuzun borcu değil, varoluş gerekçemizdir. Bu kadar açık, bu kadar nettir. Herkesin bunu böyle bilmesi gerekir."

Bundan önceki uzun süreli ölüm orucu direnişinin barış müzakerelerinin önünü açtığını hatırlatan Önder, Öcalan'ın İmralı tecrit sistemiyle izole edilmeye çalışıldığını söyledi.