250 sanatçı neden 'Hayır' dediğini açıkladı

Referanduma sayılı günler kala '#BuDavetBizimHAYIR 'diyen 250'ye yakın sanatçı ve aydın biraraya geldi. Aydın ve sanatçılar 'hayır' çağrısı yaptı: Hayır bir yurttaşlık görevi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Türkiye'nin önde gelen yazar, oyuncu, yönetmen, şair, müzisyen, dansçı, ressam ve heykeltraşların bulunduğu 250 sanatçı ortak bir açıklamaya imzaya atarak referandumda 'hayır' diyeceklerini açıkladı. Anayasa referandumuna sayılı günler kalırken, aralarında, Müjde Ar, Rutkay Aziz, Fatma Girik, Zülfü Livaneli, Gülriz Sururi, Mehmet Güleryüz, Cevat Çapan, Ayşe Kulin, Zeliha Berksoy, Ataol Behramoğlu, Ahmet Ümit, Haldun Dormen, Halil Ergün, Edip Akbayram, Murathan Mungan’ın da bulunduğu aydın ve sanatçılar 'hayır' diyeceklerini ilan ettiler.

Basın açıklamasına katılan sanatçı ve aydınların açıklamaları şöyle;

'MEMLEKET MESELESİ'

Orhan Alkaya: Çok az kaldı Türkiye Cumhuriyeti kurulduğu andan beri radikal bir rejim tartışmasının içerisinde. Defalarca hayır diyenler neden hayır diyeceklerini anlattı. Biz bir referanduma giriyoruz. Seviyorum, sevmiyorum oylamasına giriyoruz. Bu kutuplaşmanın nereye geldiğinin açık bir göstergesi. Toplumu hücrelerine kadar zehirlemeyi başardılar. Bizler politik, şiirsel bir itiraz gerçekleştiriyoruz. Bu metnin altında birleşen arkadaşlarımız gerekçelerini açıklayarak hayır diyen arkadaşlarımızdır. Hayır cephesi diyenler yok, hayır diyenler var. Bu bir memleket meselesi. Bu metnin siyasal bir partiye bağlı olmadığını da söylüyoruz.

Vecdi Sayar: Türkiye'de ifade özgürlüğü hiçbir zaman parlak dönem yaşamadı ama karanlık dönem hiçbir zaman bu kadar yoğun değildi. İnsanlar ifadelerini dile getirmekten korkuyorsa, karanlığın bu denli yoğun olduğu hiçbir dönem yaşanmadığını gösteriyor. Bizlerin üzerinde bir sorumluluk var. Bir ağaç gibi tek ve hür bir orman gibi kardeşçesine  yaşamak için hayır. Korkunun, saltanatın dünyasına hayır diyoruz.

'KAZANACAĞIZ, İNANIYORUZ'

Gülriz Sürüri: Benden önceki iki kuşağı asla affetmeyeceğim. Bunlar politikacılarımız ve aydınlarımız. Bu kadar cahil olmalarını anlamıyorum. İlhan Selçuk'un, Uğur Mumcu'nun, Aziz Nesin'in onca uyarılarına rağmen kendimize gelemedik. Bugün ikinci defa bir kurtuluş savaşı gerçekleştireceğiz. Kazanacağımıza yüzde yüzde inanıyoruz.

Edip Akbayram: Çağdaş, demokratik ve evrensel bir Türkiye için ben de hayır diyorum ve bu anayasayı reddediyorum.

h1Rutkay Aziz: Önemli olan hayır sonrası. 17'sinde bayram yapma hakkımızın olmadığını düşünüyorum. Biz 12 Martları 12 Eylülleri, koalisyon dönemlerini de gördük. O yüzden bizlerin ne düşündüğü önemli.

'KARDEŞÇE YAŞAMAK İÇİN HAYIR'

Nur Sürer: 12 Eylül'ede hayır demiştim. Burada binlerce kez hayır diyorum. Demokratik bir cumhuriyet benim için çok önemli. Kardeşçe yaşamak için hayır diyorum.

Mirza Metin: İnsan hakları için hayır. Çocuklar ana dillerinde eğitim alması için hayır. Bu ülkede kardeşler, gençler birbirlerini öldürmesinler diye Kürdistan'da savaş olmasın diye hayır. Özgürce sanat yapmak için ve daha binlerce şey için hayır.

Adnan Özyalçıner: Hayırda hayır vardır derler. Benim için hayırın en önemli yönü yoksulun daha yoksullaştırıldığı zenginin daha zenginleştirildiği bir ortama hayır diyoruz. Anayasa'ya hayır dedikten sonra yoksulun daha yoksul, zenginin daha zengin olmaması için hayır diyoruz.

'KÖPRÜDEN ÖNCEKİ SON ÇIKIŞ'

Orhan Aydın: Elbette 250 kişi değiliz daha fazlayız. Bu 250 arkadaşımız kendini yalnız hissetmesin. Ben köprüden önce son çıkış olduğunu düşünüyorum. Köprünün sonunda özgürlükler, barış, aşk yok. Kin, nefret katliam var orada ülkenin geleceği yok.

Tilbe Saran: Galiba hepimiz iliklerimize kadar biliyoruz, tek kişinin bir şeye karar vermesi mümkün olmayan bir şey. Barış mümkün değil.

Ahmet Haluk Ünal: Bu girişimin bence değerli tarafı bugüne kadar bir araya gelip ortak tavır gösteremeyen geniş bir ekibi barındırması.

Füsun Demirel: Aktroller tarafından lince uğradım. Ekonomik olarak beni gömdüler ama ayaktayım. Hayır'ın bir yurttaşlık görevidir diye düşünüyorum. 2016'da 300 kadın cinayete kurban gitti. 2017'deki rakamlarda ise çok daha acıklı. Şimdi öyle bir iktidar var ki bundan sorumlu bakan bir kereden bir şey olmaz dede ve arkasından çocuklara bağırmayı öğretin dedi. Bu yüzden th3oplumda geniş bir kesimin hayır demesini bekliyorum.

Iraz Yöntem: Birlikte imza attığımız cümleler net bir şekilde her şeyi gösteriyor. Bence bu bir ilkbahar. Bizden sonra gelecek nesiller var onlara öğretecek çok şeyimiz var.

C. Hakkı Zariç: Hayır demek yetmez. 17'sinde çok daha güçlü olmak için  “Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamak için 'hayır' diyoruz.

Defne Halman: Bütün yetkileri elinde toplayan bir kişinin ne yapıp yapmayacağımı söylemesini kabul etmiyorum. Hayır diyorum.

Pelin Batu: Gelirken annem benim için endişelendiği için yalan söyledim. Hayır diyorum, anneler korkmasın diye. İzleyici olmaktan bıktım

Rutkay Aziz: Hayır çıkacağına inanıyorum ama beni Hayır'dan sonrası endişelendiriyor. Bir sonraki tartışmamız bu olsun.