Baykal: Yetkiye millet karar vermeli

Deniz Baykal, Maltepe'de bir etkinlikte konuştu: 'Hayır' demek vatanseverliğin gereğidir.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, anayasa değişikliği referandum çalışmaları kapsamında Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde Maltepelilerle bir araya geldi.

Deniz Baykal buradaki konuşmasında, "Anayasa milletin sorunlarının çözümü için gerekli. Anayasa, milletin sorunlarının en doğru şekilde konuşulup çözüleceği bir çerçeve koyacak. Bunun için ne gerekli? Bunun için herkesin eşit olması, özgür olması gerekir. Milletin sözünün geçmesi gerekli, milletin egemen olması gerekli. Kimse kendi kafasına göre takılmamalı. Kimin yetkisinin nereye kadar gideceğine millet karar vermeli." dedi.

Deniz Baykal sözlerini şöyle sürdürdü: "Diyorlar ki 'ya siz nereden çıkarıyorsunuz, seçim olan ülkede diktatörlük mü olur?' Bütün diktatörlükler seçimle geliyor, artık çağın gereği bu. Bir kişinin yayınlayacağı kimseye sormadan yayımlayacağı bir kararnameyle, geçmişte ancak kanunla günlerce müzakere edilerek halledilecek kanunları halledecek imkanlara sahip kılınmıştır bu tasarıda. İsterse tek adam bakanlıkları kapatır geçer. 'Falan bakanlıkta daire başkanıyım, müsteşarım genel müdürüm' dersin. 'O bakanlığı kapattım' der birisi, senin ne genel müdürlüğün kalır ne müsteşarlığın. İstediğini genel müdür yapar istediğini bakan. İstediğini derken boş laf diye, siyaset olarak söylemiyorum. Bir bakanlığa kimin geleceğini belirleme yetkisi, kanunla düzenlenmiş olan bu yetki, artık kararname ile düzenlenecek. Yani hangi bakanlığın müsteşarlığına kimin geleceği artık tepeden karar verecek."

'YANLIŞ OLAN GENSORUNUN VARLIĞI DEĞİL DE...' 

Kanunun istikrar demek olduğunu ifade eden Baykal, "Kanun huzur demek güven demek, öngörülebilirlik demek. 'Artık yaptığın yanlıştır' diyebilmek imkanı yok. Efendim 'benim canımı sıkıyor gensorular, bilmem kaç tane verildi bunlardan 4 tanesi kabul edildi, demek ki gensoru yanlış' yanlış olan gensorunun varlığı değil de o gensoru orada dururken, kimsenin inkar edemeyeceği yolsuzluklar cayır cayır yapıldığı halde, 'sakın ha bunu açmayın' diye siyasi talimatla onu önlemiş olmak yanlış olan. Şimdi bize diyorlar ki 'ya biz nasıl olsa biz açtırmıyoruz.' açtırmıyorsun ama millet bunu gözlemliyor, senin notunu veriyor. Gensoru 'meşgul ediyor zamanımızı alıyor.' ya senin ne kadar zamanını alacak. Koca parlamento sabahlara kadar çalışıyor. Kimse buna inanmaz, zaman değil. 'Ne de olsa açmıyorduk biz' demeye getiriyorlar. Kabahat senin açmaman zaten." ifadelerini kullandı.

'Deniz Baykal konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: "Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı 'bu anayasa teröristler tarafından destekleniyor' diyerek 'bu anayasaya karşı çıkanlar teröristlerin yandaşlarıdır' diyerek anayasaya 'Hayır' diyecekleri terörist gibi takdim etme çabası içine girdi biliyorsunuz. Ben açıkça çıktım burada gene ifade ediyorum ben bu anayasaya yüreğimin bütün hücreleriyle 'Hayır' diyeceğim. Ben bu anayasaya hayır diyorum diye bana terörist diyenin alnını karışlarım. Ülkenin birliğini bütünlüğünü temsil etmesi gereken bir cumhurbaşkanının milletin yarısından belki fazlasını terörist imasıyla suçluyor olması yakışık alıyor mu? Ben bunu kesinlikle kabul etmiyorum Bu cumhurbaşkanına da yakışmıyor, Türkiye'ye de yakışmıyor. Herkes inancının gereğini yapar. 'Hayır' demek vatanseverliğin gereğidir, ben 'Hayır' diyeceğim. (İSTANBUL/DHA)