Binali Yıldırım'dan AB'ye laiklik tepkisi

Katıldığı televizyon programında gündemdeki konuları değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, AB'nin laikliği aykırı görüntüler sergilediğini söyledi. Yıldırım, "Hepsi vaaz dinleyen çocuklar gibi Papa'nın dizinin dibinde... Bu görüntüler bize ters. Biz de laiklik var" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Binali Yıldırım, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında katıldı.

'ANKETLERE İNANIRIM ANCAK KENDİM YAPARSAM'

Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Binali Yıldırım, anket sonuçlarını paylaşmayacağını söyledi. Yıldırım, "Vatandaşlarımıza biraz saygısızlık olarak görüyorum. Gerçek anket, gerçek sonuç vatandaşlarımızın 16 Nisan'da sandığa gidip vereceği oylardır. Anketlere inanırım ancak kendim yaparsam. Allah'a şükür biz rahatız. Problem yok" dedi.

Anayasa değişikliği ile "tek adam" sistemi geleceği eleştirilerinin yanlış olduğunu savunan Yıldırım, "Tek adam padişahlıkta diktatörlükte olur. Orada zaten halkın oyuyla gelmez. Ya soydan gelir ya darbeyle gelir, demokratik sistemleri ortadan kaldırır bir takım güçleri kullanarak. Vesayet odaklarını kullanarak iktidarda olmaya devam eder" şeklinde konuştu.

'PARLAMENTER SİSTEM DARBELERE ZEMİN HAZIRLIYOR'

Anayasa değişikliği CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştüklerini aktaran Yıldırım, şunları söyledi:

"Ama çalışmanın bir yerinde CHP koptu. Sonra ben kendisine dedim ki sayın Kılıçdaroğlu belli ki biz anayasa değişikliği konusunda farklı düşünüyoruz. Siz parlamenter sistemden yanasınız biz de diyoruz ki parlamenter sistem zaman zaman darbelere zemin hazırlıyor, ekonomik krizlere sebep oluyor. Güçlü sürekli iktidarı sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyaç var bu da ancak sandıkta temin edilebilir. Bunu cumhurbaşkanlığı sistemi başkanlık sistemi olarak öngörüyoruz. Eğer siz buna rıza göstermiyorsanız siz de teklifinizi getirin. Görüşelim. Yine millete götürelim. ya tek adamlık teranesi tutturmuş gidiyor. Onlar kendi partilerinin tarihini anımsıyorlar herhalde. Bu sistem bırakın tek adam olmayı sınırlama var. 10 yılla sınırlanıyor. Vatandaş istese bile devam edemiyor."

'FESİH YETKİSİ YOK'

Anayasa değişiklik teklifinde cumhurbaşkanının parlamentoyu fesih yetkisi olmadığı belirten Yıldırım, "Darbelerde meclisler feshedilir. Ne var? O da seçimlerin yenilenmesidir. Bir tıkanmaya karşı bir tedbirdir. Mevcut anayasanın 116'ncı maddesinde cumhurbaşkanı seçime götürebiliyor. Kapatma ayrı bir şey. Diyelim ki seçim oldu, tek başına bir parti iktidara gelmedi hükümet kurma görüşmeleri sonuç vermedi 7 Haziran'ı hatırlayalım 5,5 ay sonra tekrar seçim yapıldı. Aynı şekilde TBMM de seçim kararı alabilir" diye konuştu.

'YASALAR KARARNAMENİN ÜZERİNDE'

Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanına verilecek yetkilerin, yürürlükteki anayasadan farklı olmadığı savundu. Yeni yetkilerin yürütme ile ilgili olduğu kaydeden Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Cumhurbaşkanına verilecek yetkilerin mevcut anayasadaki yetkilerden çok farkı yok. Nedir fark? Cumhurbaşkanı kararname çıkarıyor. Yürütme konularıyla ilgili. Temel hak ve hürriyetlerle ilgili kararname çıkaramaz. Bir konu anayasada kanunlarla tanımlanmışsa onun hakkında kararname çıkarılamıyor. Anayasada hüküm olan konularda kararname çıkamıyor. Anayasada diyorsa bu konu kanunla düzenlenir. Bu konuda da kararname çıkaramıyor. Eğer çıkarırsa kanun kararnamenin üzerinde yer alıyor. Çıkarırsa mahkeme hemen iptal edecek. Diyelim kanuna uymadı cumhurbaşkanı kafasına göre iş yaptı meclisin anayasa mahkemesine götürme yetkisi var."

'CHP KUZU TAKTİĞİ UYGULUYOR'

Hakan Çelik referandumda "evet" çıkması halinde Yıldırım'ın son başbakan olacağını söyledi ve CHP'lilerden gelen "biz başbakanı korumak istiyoruz" şeklindeki açıklamaları hatırlattı.

Bunun üzerine Binali Yıldırım, "Aman, aman... Gören de CHP değişti sanır. CHP kuzu taktiği uyguluyor. Hiç kızmıyorlar, sinirlenmiyorlar, sakin duruyorlar... Masumu oynuyorlar. Ben koltuğumu bırakmak istiyorsam, bunu seve seve yapıyorsam bu ülkenin geleceği içindir. Benim korunmaya ihtiyacım yok. Bu memleket için bir değil bin Ali feda olsun" dedi.

AB'YE LAİKLİK ELEŞTİRİSİ

AB üyeliği müzakereleri için referandum yapılabileceğini kaydeden Yıldırım, şu şeklide konuştu:

"Bunu AB ile konuşacağız. Burası bir Hristiyan kulübü mü, siz Müslüman bir ülkeyi kabut etmek istiyor musunuz istemiyor musunuz? 60'ıncı yıl kutlamalarında gördük. Hepsi vaaz dinleyen çocuklar gibi Papa'nın dizinin dibinde... Bu görüntüler bize ters. Biz de laiklik var, demokrasi var. Dini konular asla bir yönetim meselesi olmamalı. Böyle bir görüntü verilmemeli. FETÖ de böyle çıktı. Dini duyguları kullana kullana bu gücü ulaştılar."

'KERKÜK'TE OLDUBİTTİYE İZİN VERMEYİZ'

Kerkük'te Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağı asılmasının doğru olmadığını belirten Yıldırım, "Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile görüştüm. Bu konuda Irak hükümeti ile aynı fikirdeyiz. Kerkük, Türkmen yurdudur. Burada bir oldubittiye izin vermeyiz. Gerekirse bundan sonra başka araçlar devreye girebilir, Birleşmiş Milletler gibi" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)