Kılıçdaroğlu: Komünist sistemden ne farkı var?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayır" çadırını ziyaret etmesini "hayırlı bir iş" sözleriyle değerlendirdi. Teklifin parti devleti getireceğini belirten Kılıçdaroğlu, "Eski komünist sistemden ne farkı var? Komünist rejimlerde ya komünist partidensiniz ya da hiç yoksunuz. Ne farkı var bunun?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayında gündemdeki konular hakkında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, Doğan TV Ankara Temsilcisi Hakan Çelik ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "hayır" çadırının ziyaret etmesini nasıl değerlendirdiği sorulan Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı'nın bir hayır çadırını ziyaret etmesi güzel bir şey, hayırlı bir iş. Ama kullandığı dil, 'Kılıçdaroğlu yalancı' gibi dil kullanması, cumhurbaşkanına yakışmayan bir dil, hoş değil. Ben kendisini davet ediyorum. Buyurun gelin tartışalım. Beni mahcup etsin. Süreç kısır çekişmeler içine çekilmek isteniyor" dedi.

Kılıçdaroğlu bir soru üzerine kendisininde "evet" çadırını ziyaret edebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ben de evet çadırına denk gelirsem tabii ki ziyaret ederim" şeklinde konuştu.

Erdoğan CHP çadırındaki tartışmayı anlattıErdoğan CHP çadırındaki tartışmayı anlattı

'ANKETLERDE HAYIR OYLARI ÖNDE'

Kılıçdaroğlu, kendisine gelen referandumla ilgili anketlerde "hayır" oylarının önde olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bana gelen bütün anket sonuçlarında Hayır oyları önde. Bunun böyle olduğunu alanlarda da görüyorsunuz" dedi.

Erdoğan CHP'nin çadırında Kılıçdaroğlu'na 'yalancı' dediErdoğan CHP'nin çadırında Kılıçdaroğlu'na 'yalancı' dedi

'TÜRKİYE'NİN ACİL İHTİYACI ANAYASA DEĞİL'

Halkın ekonomik sorunları olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin acil ihtiyaç olmadığını savundu. Kılıçdaroğlu, "En çok zorlandığımız soru şu, memleketin bu kadar sorunu var. Taksiciler soruyor, biz sigorta paramızı ödeyecek kadar bile para kazanamıyoruz. Ekonomide ciddi kırılmalar var. Bu kadar sorun varken bunları çözmeden neden referandumu getirdiniz. Türkiye’nin acil ihtiyacı anayasa değişikliği değil ki" ifadelerini kullandı.

Anayasa teklifinde darbeleri engelleyecek bir madde olmadığı kaydeden Kılıçdaroğlu, "Asıl sorunu yaratan 2010 referandumu ile yapılan değişikliktir. O referandumda kimlerle işbirliği yaptılar. Pensilvanya'dan bir zat kalktı, 'Ölülere bile oy kullandırın' diye açıklama yaptı, bunlarda alkışladı" diye konuştu.

'BAŞKAN BAKAN ATAMAK ZORUNDA DEĞİL'

Yeni sistemde cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının belirsiz olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yeni modelde başkan, bakan atamak zorunda değil, isterse hiç atamaz. Böyle bir yetki kime verilmiştir dünyada? Afganistan modelinde bile başkan yardımcıları başkanla beraber seçiliyor ve kaç tane olacağı önceden belli" dedi.

Parlamenter sistemin güçlendirilmesi için önerileri olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: "Siyasi ahlak kanunu çıkmalı, yüzde 10 seçim barajı kalkmalı. Yüzde 10 seçim barajı olmaz, halkın iradesinin parlamentoya tam yansıması lazım. Millet doğrudan kendi vekilini seçebilmeli."

'KOMÜNİST SİSTEMDE NE VARSA GETİRİYORLAR'

Teklifin parti devleti getireceğinin altını çizen Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı partili, yardımcıları, bakanlar, valiler, kaymakamlar, hakimler partili... Buyurun size parti devleti. Eski komünist sistemden ne farkı var? Komünist rejimlerde ya komünist partidensiniz ya da hiç yoksunuz. Ne farkı var bunun? Bana bir Allah'ın kulu desin ki 'şu farkı' var. Hiçbir farkı yok. Rusya'daki yenilenme öncesindeki rejimin aynısı geliyor Türkiye'ye. Oradaki sistemde başkan komünist, yardımcılar komünist, bakanlar komünist değil miydi? Komünist sistemde hangi düzen varsa aynı düzeni getiriyorsunuz" dedi.

'CUMHURBAŞKANI'NIN İSTİFA ETMESİNİ İSTEMEM'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Teklifte fesih yetkisi yok. İspat etsin istifa ederim" sözleri hatırlatılan Kılıçdaroğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Ben Sayın Cumhurbaşkanı'nın istifa etmesini istemem. Sayın Cumhurbaşkanı hukukçu değil, ben de değilim. Fesih nedir ne değildir. Çok iyi biliyorum. TDK’nin sözlüğü, parlamentonun feshi diyor. Bu sözlük benim değil, devletin bir kurumuna ait bir sözlük. Bugün bir anayasa hukukçusunun attığı tweet var. Fesih, meclisin kendi iradesi dışında görev süresi dolmadan, görevine son verilmesi demektir. Vekil 4 yılda bir seçiliyor. Bir kişi diyor ki, 'Kusura bakma fesh ediyorum' diyor."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspat et istifa edeceğimCumhurbaşkanı Erdoğan: İspat et istifa edeceğim

'ADAYLIK KOŞULLARA BAĞLI'

2019'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmayacağı sorulan Kemal Kılıçdaroğlu, "Koşullara bağlı" cevabını verdi. CHP'de kararların tek bir kişinin isteği ile alınmadığı söyleyen Kılıçdaroğlu, böyle bir kararın parti kurulları ile tartışılarak verilebileceğini kaydetti.

'ERKEN SEÇİM OLMAZ'

Referandumda "hayır" kararı çıkması halinde ne olacağına dair soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Hayır çıkarsa hiçbir şey olmayacak. Herkes ertesi gün işine gidecek. Cumhurbaşkanı'nın durumunu tartışma konusu yapmayız. Onu biz seçmedik ki. Sayın Başbakan Yıldırım, Başbakan olarak kalmaya devam edecek. Erken seçim olmaz. Erken seçim ihtiyacı olursa, bu teklif olarak Meclis'e gelir, tartışılır, kendi iradesiyle karar alabilir" dedi.

"Evet" çıkması ihtimali sorulan Kılıçdaroğlu, "evet" çıkmayacağını iddia etti. Kılıçdaroğlu, "Hiç 'evet'i düşünmeyin, 'evet' çıkmaz. Türkiye nereye gittiği belli olmayan bir sürecin içine sokulur. Bir insanın hatasını bütün Türkiye öder" ifadelerini kullandı.

'AB 'EVET'E DESTEK VERİYOR'

Avrupa Birliği ülkelerinin referandum sürecindeki tavrına değinen Kılıçdaroğlu, "AB'nin Türkiye'deki referanduma dahil olmasını doğru bulmuyorum. Avrupa 'evet'e destek veriyor. Türkiye karışsın, büyümesin istiyorlar. kimse güçlü Türkiye istemiyor. Niye tam üyelik konusunda bize çifte standart uyguluyorlar. Evet çıksın diye yapıyorlar, amaçları Türkiye karışsın" şeklinde konuştu.

'BİR TEK BENİ DÜŞMAN BULDULAR'

Suriye politikasında kaybedenin Türkiye ve Türkmenler olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Hollanda ile kavga ettiler. Kimin işine yaradı. Hollanda Başbakanı kazandı. Kim kaybetti? Hollanda ve Almanya'daki Türkler kaybetti. Kavgadan Hollanda'nın başbakanı kazandı. Suriye'de kim kaybetti? Türkmenler ve Türkiye. Sağ gösterip sol vururlar. Serbest vize vereceklerdi değil mi? Neden vermiyorlar? İsrail, ezanı yasakladı. Niye tepki göstermiyorlar? Niye 'Ey İsrail' demiyorlar? AB, uçuşlarda cihaz yasaklaması getirdi. Neden 'Ey AB' demiyorlar? Neden PYD'ye destek veren Putin'e karşı çıkmıyorlar? 'Ey Kılıçdaroğlu' diyorlar. Bir tek düşman beni buldular."

'PANKARTI ASANLAR TÜRKİYE'YE GETİRİLSİN'

İsviçre'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tehdit eden bir pankartın asılmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, pankartı asanların Türkiye'ye getirilmesini istedi. Kılıçdaroğlu, "Kimse Cumhurbaşkanı'nı tehdit edemez. Devlet devletse, onurunu korumak istiyorsa İsviçre'de o pankartı asanları yakalar Türkiye'ye getirir" diye konuştu.

'BAYAR, MENDERES, ERBAKAN ORTAK DEĞERİMİZ'

Atatürk üzerinden referandum tartışması yapılamasını doğru olmadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Atatürk bizim ortak değerimizdir. Celal Bayar, Adnan Menderes, Erbakan... Bunlar ortak değerlerimizdir. Bunlar üzerinden kampanya yapmak doğru değil. Atatürk üzerinden evet/hayır kampanyası olmaz. Ülkenin ortak değerleri üzerinden propaganda yapılmaz" dedi.

'BYLOCK LİSTELERİ YAYINLANSIN'

Kılıçdaroğlu, hükümetin ByLock listesinde yer alanların tamamını savcılara vermediğini iddia etti. Kılıçdaroğlu şu şekilde konuştu:

"Hükümet sağı solu suçlamayı bıraksın, elindeki ByLock listesini yayınlasın. FETÖ okullarına çocuklarını gönderinin işine son veriyorsunuz ancak okula izin verene bir şey yapmıyorsunuz. Parlamentoda kaç tane ByLock'çu var hükümet açıklasın. CHP'li olsaydı herhalde açıklarlardı, suçluyu koruyorlar. Ellerinde liste var, açıklasınlar." (HABER MERKEZİ)