'Ömür boyu dokunulmazlık getiriyorlar'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin 'Evet'in gerekçesini anlatamadığını belirterek, "Tek çareleri var, beni kötülemek. Cesaretiniz varsa gelin canlı yayında tartışalım" dedi. Kılıçdaroğlu, başkanlık sistemiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve yardımcılarına ömür boyu dokunulmazlık sağlanmak istendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa referandumu için ''Sonu belirsiz bir maceranın içine Türkiye sürüklenmemeli. Akıl var aklı kullanacağız. Akıl kullanacağımız yerde bütün aklımızı bir kişiye emanet etmek ne kadar doğrudur?'' diye sordu.

16 Nisan'da yapılacak referandumla 'tek adam ya da demokrasi' seçiminin yapılacağını belirten Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da STK temsilcileri ve muhtarlara yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

REJİM NİYE DEĞİŞTİRİLİYOR?: Birinci soru şu; Hangi gerekçeyle rejimi değiştiriyorsun? Var mı tek adama geçmek için bir gerekçen. Neden rejimi değiştirdiğimiz makul ve mantıklı açıklanması lazım.

ÇİFT BAŞLILIK OLACAK: Anayasa değişikliği geçerse devletin tepesinde çift başlılık olacak. Hem başkan, hem de parti başkanı olacak. Bu kişi nasıl tarafsız olacak? Meclis'e gelip 'ben tarafsız davranacağı' diye yemin edecek. Ben, Binali Bey, Devlet Bey tarafsız olamaz, parti genel başkanlarıdır. İllerde başkanı kim temsil edecek? Vali mi, il başkanı mı?

HESAP VERMEYECEK: Freni olmayan bir sistem kuruyoruz. Yetki verdiğimiz kişilerin hiçbiri hesap vermeyecek. Yeni sistemde güvenoyu, sözlü soru önergesi yok. Böyle bir düzen olur mu? Devletin bütün imkanlarını kullanıyorlar. Bir de çıkıp meydana 'Biz mağduruz' diyorlar. Biz devletin hiç bir imkanını kullanmıyoruz. Bizim güvencemiz; Allah'ımız ve halkımız. Bu milletiniz ferasetine güveniyoruz.

ÜSTÜNLERİN HUKUKU: Tek adama bütün yetkileri veriyorlar. Üstünlerin hukukunu yapıyorlar. Sadece kendi için değil, yardımcıları için de 'ömür boyu' dokunulmazlık getiriyorlar. Çıkıp inkar etsinler bakıyım. Bu modelde başkan, başkan yardımcısı ömür boyu dokunulmaz. Dokunmak için ne gerekiyor? 400 milletvekili gerekiyor. 400 milletvekili nereden bulunacak.

(HABER MERKEZİ)