HDP’den iddialı referandum tahmini

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, referandum için iddialı konuştu: En çok hayır oyu çıkan 12-13 seçim çevresi bizim güçlü olduğumuz iller olacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP, “Hayır hepimiz kazanalım” sloganıyla referandum startını verdi ama henüz meydanlara inmedi. Newroz kutlamaları sonrası yoğun bir çalışma başlatacak olan HDP iddialı: En çok 'Hayır' oyu HDP’nin en güçlü olduğu illerden çıkacak.

HDP’de referandum çalışması haftalar önce başladı. İlk olarak referandum sürecinin nasıl örgütleneceğiyle ilgili çalışmaları yapmak üzere komisyonlar kuruldu. İl ve ilçelerde kapalı halk toplantılarıyla referandum süreci masaya yatırıldı. Ardından il ve ilçe seçmen kütükleri, sandık kurullarıyla ilgili çalışmalar yapıldı. Edinilen bilgiye göre HDP’nin güçlü olduğu illerde sandık kurulu üyeleri yüzde 100’e yakın tamamlandı. Türkiye genelinde yüzde 70’i bulurken en çok eksiğin Karadeniz ve Orta Anadolu’da olduğu öğrenildi.

10 İLDE MİTİNG YAPILACAK

Newroz programları tamamlandıktan sonra kapalı halk toplantılarından açık mitingler sürecine girilecek. Oluşturulan heyetlerle il ilçe gezileri yapılırken 10 kadar ilde miting düşünülüyor. Marmara ve Çukurova’da iki mitinge kesin gözüyle bakılırken, bu mitinglerin yeri ve tarihleri ise hafta sonu yapılacak HDP bileşenleri toplantısında ele alınacak, hemen ardından yapılacak MYK toplantısında ise karara bağlanacak.

UĞUR KAYMAZ, CEYLAN ÖNKOL’UN ANNELERİ 'HAYIR' DİYECEK

“Hayır hepimiz kazanalım” sloganıyla kampanyayı yürütecek olan HDP’nin sosyal medya çalışması kapsamında, çocuk yaşta öldürülen Uğur Kaymaz, Nihat Kazanhan ve Ceylan Önkol’un annelerinin 'Hayır' dediği Kürtçe videolar dolaşıma sokulacak.

'11 SEÇİMİN EN BAŞARISIZ KAMPANYASI'

HDP milletvekilleri de Meclis’in referandum tatiline girmesinin ardından seçim bölgelerine gitti. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, referandum kampanyalarına dönük izlenimlerini şöyle anlattı:

“Bu paketin hazırlayıcıları 15 yıllık siyasi ömürlerinde 11 seçim geçirdiler. Hiç bu kadar sönük bir seçim yaşamadılar. Neredeyse 40 gün önce yayınlanmış seçim müziklerinden akılda kalan bir şarkı bile yok. Bütün ana akım medya onların kampanyasını yürütüyor ama sürükleyici oldukları bir hava yaratamıyorlar. İnsanların desteklerini alamıyorlar. Bu ortamda Almanya ve Hollanda üzerinden geliştirilen bir mağduriyet psikolojisine dört elle sarıldılar. Bir de ellerinde -dil sürçmesi diyemeyeceğim- Kılıçdaroğlu’nun gafları var. Yürüttükleri kampanyada bunların dışında hiçbir şey yok.”

Referandum sonucu için iddialı konuşan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bizi görünür kılmayarak yok sayacaklarını sanıyorlar ama şunu net olarak söylüyoruz. 16 Nisan gecesi göreceğiz. Türkiye’de en çok hayır oyu çıkacak 20 seçim bölgesi sıralamasında, 12-13 seçim bölgesi, bizim son seçimlerde rekor oylarla çıktığımız yerler olacak. Belki de ilk 12-13 bizim güçlü olduğumuz seçim bölgeleri olacak. Bu kadar iddialıyız.”

'AKP HALKA SELAM VEREMEZ DURUMDA'

HDP’li Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu illerindeki diğer partilerin referandum çalışmalarını da değerlendirdi. CHP milletvekillerinin bir hafta önce yaptığı ziyaret için, “CHP bir caddeden geçmekle referandum çalışması yaptığını sanıyor. HDP burada kapı çalıyor. HDP caddede değil ara sokaklarda” diyen Yıldırım, AK Parti için ise şunları söyledi:

“AKP son iki yıldır yürüttükleri çökertme planları nedeniyle mahcubiyet ve utanç ötesi durumda. Halka selam veremez noktaya geldiler. Okullardan, kurumlardan topladıkları insanlarla, bazı STK’lar ve parayla besledikleri iş çevrelerinin yardımıyla alanları az buçuk doldurup, mitinglerle kampanya yapar gibi görünecekler ama 1 Kasım’da aldıkları oylar bile 'Evet'e dönmeyecek.

Etiketler HDP referandum tahmin