'Newroz yasağı ile hayır bastırılıyor'

Ankara Valiliğinin Newroz kutlamasına yasak getirmesine, "Amaç Hayır'ı bastırmak" tepkisi geldi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Newroz mitinglerine getirilen yasaklar için, "Devlet gücünün referandumda sorulan sorulardan birini bastırmak için kullanıldığına dair yeni bir kanıt" dedi.

Ankara'da 19 Mart'ta yapılması planlanan Newroz kutlamasına Ankara Valiliğinin  izin vermemesi üzerine demokratik kurum temsilcileri ve siyasi partiler ortak açıklama yaptı. İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi'nde gerçekleştirilen açıklamada HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDP Ankara İl Eş Başkanı Birsen Kaya konuştu.

'BASKILARA YENİ BİR KANIT'

"Ortadoğu, Mezopotamya ve Kürt halklarının Newroz Bayramını kutlayarak" konuşmasına başlayan Kürkçü, "Halkımıza 'Hayır'lı Newrozlar diliyorum" dedi. Ankara'da izin verilmeyen kutlamayı değerlendiren Kürkçü şunları söyledi:

"Bu Newroz'u zorlaştırmalarının nedeni Halkların Demokratik Partisi'ne yasaklanmış olan alanlara partimizin çağrısıyla toplanacak milyonların politik kararlılık edinmesini engellemektir. Devletin gücünün referandumda halka sorulan sorulardan cevabın sadece birisi için kullanıldığı, diğerinin ise bastırmak için kullanıldığına dair yeni bir kanıt da bu yasaklamalarla ortaya çıkmıştır."

'AVRUPA'YA DEMOKRASİ DERSİ VERİLDİ!'

Bu yılki kutlamalar için Valiliğe başvuru yapıldığını fakat olumsuz yanıt aldıklarını belirten Birsen Kaya "yasakçı zihniyet tekrar tasavvur etti" dedi. Kaya ülkede yaşayan tüm halkların haklarını savunacaklarını belirterek şunları söyledi:

"AKP iktidarının, Saray iktidarının Avrupa'ya demokrasi dersi verildiği bu süreçte Newroz'la vereceği cevabın bir turnusol kağıdı olacağını ifade etmiştik. Yasakçı zihniyet tekrar tasavvur etti. Devletin yasakçılığı yok saymacılığı bir kez daha kendini resmi düzeyde deklare etmiş oldu. Biz Valiliğin gönderdiği gerekçelerini asla kabul etmiyoruz."

Etiketler HDP Avrupa Newroz