Kılıçdaroğlu: Devleti yönetecek adam diline hakim olmalı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, referandumla 'tek adam rejimi'nin getirilmek istendiğini belirterek, "Şu sorunun cevabını hep merak ediyorum. Cumhurbaşkanı tarafsız mı olmalı? Cumhurbaşkanı partizan mı olmalı? Partizan olsun diyorsanız giden 'evet' verin. Ama partizan olmasın diyorsanız, memleketin hayrı için 'hayır' oyunu kullanın" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum çalışması için geldiği Aydın'da ilk ziyaretini Buharkent İlçesi'ne yaptı. Burada kahvehanedekilerle oturan Kılıçdaroğlu, sandıktan 'evet' çıkması durumunda gerginliklerin, kutuplaşmaların sona ereceğinin söylendiğini hatırlatarak “Kutuplaşmayı siz yarattınız. Yurt dışında yaşayan herkes, Türkler diken üstünde. Acaba bizi geri gönderecekler mi? diye. Diline hakim olamayan adam, devleti iyi yönetemez. Devleti iyi yönetecek adam diline hakim olacak. Söylediği lafın nereye gideceğini bilecek" dedi.

16 Nisan'da yapılacak referandumda tüm seçmenleri vicdanlarının sesini dinlemeye çağıran Kılıçdaroğlu, konuşmasında özetle şunları söyledi:

LİBYA VE IRAK'IN HALİNE BAKIN: Erzurum Kongresi'ni tek adam yapmadı. Sivas Kongresi'ni tek adam yapmadı. Amasya Tamimi'ni tek adam yayımlamadı. Hep birlikte mücadele ettik. Bir kişiye bütün yetkiler verilmez dedik. Söylemeye devam ediyoruz. Önümüzde fırsat var. Demokrasiyi savunma, güçlendirme fırsatı. Bütün yetkileri bir adama mı verelim? Ortak aklı mı etkin kılalım? Mesele bu kadar basittir. Tek adamların olduğu rejimlere bakalım. Saddam vardı Irak'ta ne oldu? Kaddafi vardı Libya'da ne oldu? Suriye'nin durumu malum. Bir kişi neden her şeye hakim olsun. Bizim aklımız yok mu?"

MERAK EDİYORUM: Şu sorunun cevabını hep merak ediyorum.Cumhurbaşkanı tarafsız mı olmalı? Cumhurbaşkanı partizan mı olmalı? Partizan olsun diyorsanız giden 'evet' verin. Ama partizan olmasın diyorsanız, memleketin hayrı için 'hayır' oyunu kullanın. Bunu söylüyorum.

KUTUPLAŞMAYI SİZ YARATTINIZ: Sandıktan 'evet' çıkması durumunda gerginliklerin, kutuplaşmaların sona ereceğinin söylendiğini de hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Kutuplaşmayı siz yarattınız. Yurt dışında yaşayan herkes, Türkler diken üstünde. Acaba bizi geri gönderecekler mi? diye. Diline hakim olamayan adam devleti iyi yönetemez. Devleti iyi yönetecek adam diline hakim olacak. Söylediği lafın nereye gideceğini bilecek. Denizli işadamları merak ediyor. 'İhraç ettiğimiz malları Avrupa'ya gönderiyoruz, onlarda almazsa kime satacağız' diyorlar. Domatesi, fasulyeyi, tekstili nereye satacaksınız?

EVETİ ANLATAMIYORLAR: 'Hayır' diyenlere terörist diyorlar. Çünkü nedene evet diyeceğini anlatamıyorlar. Çünkü buna evet diyecek tarafı yok. Bir kişiyi ikna ettiğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti'ni 24 saatte ele geçirebilirsiniz. Bunlar FETÖ diyorlardı. '35 yılda paralel devlet kurdular' diyorlar. 35 yıla gereke yok, bir kişi her şeyi yapacak. 1 Mart tezkeresini unutmayın meclis buna izin vermedi. Bu meclis milli iradeyi temsili eden meclistir. Beraber kardeşçe yaşamak için. Bayrağın altında onurumuzla yaşamak için.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Buharkent'in ardından Nazilli de halka seslendi.

(AYDIN-DHA)