'İstihdam neye göre veriliyor?'

CHP'li Böke, belediyelere geçici işçi istihdamını sordu: Nasıl birine 5, birine 25 oluyor?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na referandum öncesinde belediyelerdeki geçici işçi istihdamı durumunu sordu. Böke, Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında İŞKUR tarafından illere ve ilçelere dağıtılan geçişi işçi istihdamını meclis gündemine taşıyarak, İŞKUR tarafından yapılan iş istihdamına ilişkin dağılımın AK Partili ve CHP'li belediyelere göre oranının da açıklanmasını istedi.

'BİRİNE 5 DİĞERİNE 25 KİŞİ...'

Söz konusu uygulamanın AK Partili belediyelere referandum öncesi, “Sandık kıyağı” olarak kullanıldığına ilişkin endişeleri olduğunu söyleyen Böke verdiği soru önergesinde, “Aynı statüye sahip olan belediyelerde birine 5 kişi, birine 25 kişi olması tarafınızca nasıl açıklanmaktadır?” dedi.

Böke’nin soru önergesinde şöyle denildi:

Her yıl Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından Toplum Yararına Çalışma Projesi (TYÇP) kapsamında illere gönderilen oradan da ilçelere dağıtılan personel istihdamı yapılmaktadır. Ama AKP hükümeti geçtiğimiz yıllarda TYÇP'yi seçim yatırımlarına dönüştürmüş ve belediyelere İŞKUR aracılığıyla destek sağlamıştır. Hükümet sağladığı desteği "belediyelere rahat nefes aldırmak küçük ölçekteki ilçe beldelere de ekonomik olarak katkı sağlamak amacıyla olduğunu" beyan etse de yerel yönetimlerdeki iktidar belediyelerine seçim ve referandum kıyağı olarak kullanılmaktadır.

Bu bağlamda;

1- İŞKUR tarafından kurayla alınan elemanlar aynı statüye sahip belediyelere hangi oranlarda dağıtılmaktadır?

2- Belli oranlarda belirli süreler için geçici hizmet alımı ile yapılan bu alımların seçim dönemlerinde ne sayısal seviyeye ulaşmıştır?

3- İŞKUR’un yaptığı işçi dağılımının AKP’li belediyelere ve CHP’li belediyelere oranı nedir?

4- Referanduma endeksli bir çalışma ile AKP’li belediyelere TYÇP projesinden kaç geçici işçi istihdam edilmiştir?

5- Aynı statüye sahip olan belediyelerde birine 5 kişi, birine 25 kişi olması tarafınızca nasıl açıklanmaktadır?”