Hollanda Büyükelçisi'nin Türkiye'ye dönmesi yasaklandı

Bakanlar Kurulu sonrasında Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Hollanda ile üst düzey diplomatik ilişkilerin askıya alındığını ve diplomatik uçuşlara izin verilemeyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, "Hollanda ile diplomatik uçuşlara izin verilmeyecek" dedi.

Numan Kurtulmuş, Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik kararının kabul edilemez olduğu belirtti.

Kurtulmuş, "Bu krizin sorumlusu Türkiye değil. Hollanda'nın özür dilemesi gerektiğini verdiğimiz notada belirttik. Israrla notada altını çizdiğimiz husus Türk diplomatların her türlü güvenliğinin garantiye alınmasıydı" şeklinde konuştu.

ÜST DÜZEY GÖRÜŞMELER ASKIYA ALINDI

"Yapılanların tesadüfi olmadığını, planlı olduğunun farkındayız" diyen Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun Hollanda ile üst düzey ilişkilerin askıya alınmasına karar verdiğini açıkladı. Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Öncelikli olarak, şu anda izinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanması, yani Türkiye'ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır. Hollanda'nın diplomatik uçuşlarına izin verilmeyecek. Bundan sonraki süreçte, Hollanda bu yaptıklarını bir şekilde telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin ve planlanmış toplantıların, bakan ve üstündeki toplantıların, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması, bunların bir müddet tehir edilmesi kararlaştırılmıştır."

Kurtulmuş, TBMM ve Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lağvedilmesi için TBMM'ye tavsiye edilmesi kararı alındığını kaydetti.

'MÜLTECİLERLE İLGİLİ TAVRIMIZI GÖZDEN GEÇİRİRİZ'

Kurtulmuş, Avrupa Birliği ile imzalanan mültecilerle ilgili anlaşmanın da tekrar gözden geçirilebileceğinin altını çizdi.

Kurtulmuş, "Müzakereler yapıldı sözleri yerine getirdik ancak AB yerine getirmedi. Kusura bakmasınlar, biz mültecilerin hepsini kardeşimiz olarak görür, her birisini hazreti insan olarak görür, yardım etmeyi insanlık vazifesi biliriz. Batı ile bu konuşulacaksa bütün coğrafyanın ortak sorunudur. Mülteciler meselesinde takındığımız tavrı gözden geçiririz" ifadelerini kullandı.

'ÖZERKLİK İLANININ HİÇBİR ANLAMI YOK'

Suriye'de Kürtlerin varlığından rahatsız olmadıklarını söyleyen Numan Kurtulmuş, "Sözde kantonların, sözde özerklik ilanlarının hiçbir anlamı yoktur. Münbiç'te oldu-bittiye müsaade etmeyeceğiz. Bütün muhataplarıyla irtibattayız. DEAŞ'ı oradan çıkartalım derken demografik yapıyı değiştirecek şekilde başka bir silahlı terör örgütünü yerleştirmek Suriye barışına katkı sağlamaz" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)