Yıldırım'dan ABD'ye PYD tepkisi

Başbakan Binali Yıldırım, YPG'nin de içinde yer aldığı SDG'nin Rakka operasyonunda yer alacağını açıklayan ABD'ye tepki gösterdi. Yıldırım, adını vermeden YPG'yi kastederek, "Bazı terör örgütlerinin ortak olarak seçilmesi talihsizliktir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Türkiye'nin El Bab'tan sonra hedef Menbiç" açıklamasının ardından TSK'nin de içinde yer aldığı Fırat Kalkanı Güçleri'nin bu kente yönelmesiyle başlayan tartışmalar devam ediyor. ABD'den gelen son açıklamalarda SDG'nin Rakka operasyonunda yer alacağı açıklanırken, Başbakan Binali Yıldırım bu duruma tepki gösterdi.

Ankara'yı ziyaret eden Ürdün Başbakanı Hani el Mulki'yle düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Yıldırım, gazetecilerin sorusu üzerine, adını vermeden YPG'yi kastederek, "Bazı terör örgütlerinin ortak olarak seçilmesi talihsizliktir" dedi.

'YPG'NİN ORTAK SEÇİLMESİ TALİHSİZLİK'

ABD'nin YPG ile işbirliği yapmasına değinen Yıldırım, "DEAŞ'la etkin mücadelede, Suriye'nin birlik ve bütünlüğü aleyhine gündem izleyen kesimlerle hiçbir yere varılamayacağını bütün muhataplarımıza iletmiş bulunuyoruz. Bu bağlamda Suriye'nin kuzeyinde YPG, PYD gibi PKK terör örgütüyle aynı karakteri taşıyan terör örgütlerinin bazı müttefiklerimizce terörle mücadelede ortak seçilmiş olması bir talihsizliktir" şeklinde konuştu.

'İSRAİL YERLEŞİMLERİ KAYGI VERİCİ'

Başbakan Yıldırım, İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında yerleşimler kurma planının kaygı duyduklarını söyledi.

Yıldırım, "İsrail'in yerleşim politikasından ve ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınması planından duyduğumuz kaygıyı bir kez daha ifade etmek isterim. Başta Harem-i Şerif olmak üzere Kudüs'teki kutsal mekanların hamisi durumundaki Ürdün'ün oynadığı rolü takdir ettiğimizi Sayın Başbakan'a bir kez daha ifade etme fırsatı buldum" ifadelerini kullandı.

'ÇATIŞMA RİSKİ DOĞABİLİR'

Suriye'de çok iyi bir koordinasyona ihtiyaç olduğunu belirten Yıldırım, Antalya'da biraraya gelen ABD, Rus ve Türkiye genelkurmay başkanlarının da bu konuyu ele aldıklarını açıkladı:

"Suriye'nin bütün terör örgütlerinden temizlenmesi için çok iyi bir koordinasyona ihtiyaç var. Bölgede birçok ülke var. Birçok ülke olunca burada gerek DEAŞ gerek PYG, PYD, El Nusra ve benzeri bütün terör örgütlerinin temizlenmesi gerekiyor. Eğer bu koordinasyon sağlanamazsa hiç arzu etmediğimiz çatışma riski olabilir. İşte bugün ve yarın da devam edecek toplantının asıl amacı orada, bölgede terörle mücadele yaparken, koordinasyonu en iyi şekilde nasıl sağlarız, tarafların birbirlerinin operasyonlarına müdahale etmemesi ve tatsız olayların meydana gelmemesini nasıl temin ederiz; bunu çalışıyorlar. Bu gerekli olan bir şey. Ortak tehdit, ortak düşman bölgede huzuru bozan ve Suriye'de barışla kalıcı siyasi çözümü engelleyen terör unsurlarıdır. Terör unsurları arasında hiçbir ayrım yapmadan kararlılıkla hepsinin üzerine gitmek gerekiyor. Bu konuda Ürdün de Türkiye de aynı düşüncede. Gerek koalisyon güçleri gerek İran gerek Rusya gerek ABD bu faaliyetleri yaparken, mutlaka yakın iş birliği içerisinde olmaları gerekiyor. Türkiye olarak bunun temin edilmesi yönünde öncülük yapıyoruz, geçmişte yaşanan tatsız hadiselerin bir daha olmaması için." (HABER MERKEZİ)