HDP'li Ahmet Yıldırım: Abidik gubidikleri açıklayın

Başbakan Binali Yıldırım'ın "abidik gubidik" sözlerini hatırlatan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, "Biz de soruyoruz son başbakanların hangisi abidikti hangisi gubidikti?" şeklinde konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi. Başbakan Binali Yıldırım'ın "abidik gubidik" sözleri ve bozkurt işareti yapmasının anlamsız olduğunu söyleyen Yıldırım, "Başbakan geçen gün, 'Abidik gubidik başbakanlar çıkıyor' dedi. Biz de soruyoruz son başbakanların hangisi abidikti hangisi gubidikti?" dedi.

Konuşmasına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutlayarak başlayan Ahmet Yıldırım, "Kadının toplumsal cinsiyet eşitliği yönündeki tüm engellerin kalkacağı umuduyla selamlayarak 8 Mart’ı kutluyorum" ifadelerini kullandı.

'DIŞ POLİTİKA SAATTEN SAATE DEĞİŞİYOR'

Hükümetin iç politikalarda yanlışlarını dış politikada da tekrar ettiğini savunan Yıldırım, "Dış siyasette kimliksiz, omurgasız bir bakış açısı var. Bu yanlışlardan çıkan faturanın emekçi halklara ödetilmesi kabul edilemez" şeklinde konuştu.

Dış ilişkilerin saatten saate değiştiğini belirten Yıldırım, "Milli Savunma Bakanı’nın söylediğini Başbakan, Başbakan'ın söylediğini Cumhurbaşkanı tekzip ediyor. Böyle bir omurgasızlık, bu ülkenin yakın ve uzak geleceği açısından tehdittir" dedi.

Ahmet Yıldırım, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin ziyaretinden sonra peşmergelerin Şengal bölgesine harekat gerçekleştirdiğini dile getirdi. Yıldırım, Şengal'de yaşananlarla ilgili şunları söyledi:

"Geçen hafta Barzani Türkiye’den ayrıldı. O ayrıldıktan sonra peşmerge güçlerince Şengal’e askeri operasyon yapılması tesadüf olabilir mi? Bugün yaşanana birakuji (kardeş kavgası) demek zor. Dış kışkırtmalarla kısmi istikrarı bozmaya çalışan bir saldırı söz konusu."

'EZİDİLERİN ÖZYÖNETİMİ TANINMALIDIR'

Ezidilerin, inançları nedeniyle 73 kez katliama maruz kaldığını hatırlatan Yıldırım, son olarak IŞİD'in katliam gerçekleştirdiği belirtti. Ezidi kadın ve çocukların köle pazarlarına götürüldüğünü söyleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En az 2 bin Ezidi kadın ve çocuk hala IŞİD’in elinde. Ezidilerin özgürlüğünü savunan kim varsa 2 buçuk yıldır bu barbar örgütünün eklindeki kadın ve çocukların kurtarılması, topraklarına dönmeleri için uğraşmalıdır. Ezidi halkının iradesinin olmadığı her türlü yaklaşım halkların vicdanında mahkum edilmiştir. Şengal bölgesindeki Ezidilerin kaderi bir başka ulusun, bir örgütün insafına bırakılamaz. Tamamı Ezidilerden oluşmuş özsavunma birlikleri var. 'Burada özerk bir yapı kurduk, özyönetim inşa ettik' diyorlar. Bu saatten sonra Ezidiler için yapılacak en önemli şey şu: Gerek Irak Kürdistan Bölgesi gerek Bağdat, Ezidilerin bu yaklaşımını tanımalıdır."

CEZAEVLERİNDE AÇLIK GREVLERİ 

Ahmet Yıldırım, iki cezaevinde başlayan açlık grevlerinin 22'nci gününde olduğunu aktardı. Tutuklu ve hükümlülerin yasa ve yönetmeliklerin uygulanmasını istediğini kaydeden Yıldırım, "Cezaevlerindeki işkenceleri gündeme getirdiğimizde, hangi cezaevinde işkence var diye soruyorlar. Hangi cezaevinde işkence yok sorusu daha doğru olacaktır. İşkence olmayan cezaevi sayısı azdır. Hak gaspları artık bir sistematiktir. Bunlar da insanlık dışı uygulamalara tekabül etmektedir" diye konuştu.

'HANGİ BAŞBAKAN ABİDİK GUBİDİK?'

Referandum tartışmalarına değinen Ahmet Yıldırım, "Başbakan geçen gün, 'Abidik gubidik başbakanlar çıkıyor' dedi. Biz de soruyoruz son başbakanların hangisi abidikti hangisi gubidikti? 94 yıllık cumhuriyet tarihinin 6’da birinde siz vardınız" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım'ın "abidik gubidik" sözleri ve bozkurt işareti yapmasının anlaşılamaz olduğunu savunan Yıldırım, "Binali Yıldırım, 16 Nisan’dan sonra AKP’de kendisinin yeri olmayacağını biliyor. Acaba bu sebeple MHP genel başkanlığına mı oynuyor? Bu mesajların subliminal algı tarafını bir yana bırakarak soruyoruz, nereye tekabül ettiğini izah etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

'KORUKÖY'DE OLANLARI LİCE'DE GÖRECEK MİYİZ?'

Yıldırım, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Mardin Koruköy'de, 60 yaşındaki Abdi Aykut işkence gördüğünü belirtti. Yıldırım, "Lice’nin 18 köyünden haber alınamıyor, iletişim kurulamıyor. Her operasyondan sonra yıkılmış evler, işkence görmüş insanlarla karşılaşıyoruz. 60 yaşındaki Abdi Aykut işkenceye uğramıştır ve bunu sahiplenen içişleri bakanı görevdedir. Benzer bir sonucu Lice’de de görecek miyiz?" şeklinde konuştu.

'ERDOĞAN VE BAHÇELİ'NİN YOLU AÇIK OLSUN'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin Almanya’ya gidişle ilgili açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorulan Yıldırım, konuşmasına şu sözlerle son verdi:

"Allah onların yolunu açık etsin. Hem de kol kola insinler uçaktan. Ancak gittikleri ülkelerin hukuk, egemenlik düzenlerine saygı duyarak gitmek zorundalar. AB müktesebatının uygulanabilirliği Avrupa’da mı, Türkiye’de mi fazla? Avrupa’nın yanlışlarını görmezden gelemeyiz, o ayrı bir konu." (HABER MERKEZİ)