'Dindarlar iktidara geldi, adalet bitti'

28 Şubat döneminde başörtüsü yasağına karşı mücadelesi nedeniyle iki kızıyla birlikte idamla yargılanan HDP Milletvekili Hüda Kaya, "Dindarlar iktidara geldikten sonra adaletin kaybolduğuna şahit olduk" diyor. Bugün yaşanan sorunların temelinde 'Emevici, saltanatçı, Eril İslam anlayışı' olduğunun altını çizen Kaya, referandumdan nasıl bir sonuç çıkacağı öngörüsünü de anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Milletvekili Hüda Kaya, 28 Şubat döneminde başörtülü kadınlara en büyük zulmü kamudaki muhafazakârların yaptığını ve şimdi bazılarının iktidarda olduğunu söylüyor. "Nice muhafazakâr insan, ki abdestinde namazındaydı bu insanlar, başörtülü kadınlara en büyük zulmü yapanlardan olmuşlardı" sözleriyle 28 Şubat sürecine değinen Kaya, "Kraldan çok kralcı davranarak, kendi başları da ağrımasın babında, kendilerine emredilmeden, emredilmiş gibi yasakları, baskıları daha da şiddetle uygulayanlar vardı. 28 Şubat mağduriyetinin ahkâmını en çok kesenler de bunlar. 28 Şubat sürecinde kadınların verdiği mücadele ve ödedikleri bedellerin en fazla rantının peşinde olanlar da yine bu insanlar" eleştirisinde bulunuyor.

'ROBOSKİ KIRILMA NOKTASI OLDU'

Cumhuriyet'ten Kemal Göktaş'a konuşan Hüda Kaya, hep sistem muhalifi olduğunu, hiç devletçi olmadığının altını çizdi. Kendisi için 'Roboski katliamının siyasal ve toplumsal anlamda İslamcıların maskesinin düşmesi noktasında kırılma noktası olduğunu' belirten Kaya, "Ben kendimi bildim bileli hep sistem muhalifiydim, hiç devletçi olmadım. Fakat dindarlar iktidara geldikten sonra gözaltıların, tutuklamaların, haksızlıkların, adam kayırmaların devam ettiğine, liyakatin, ehliyetin, adaletin kaybolduğuna, şahit olduk. ‘Bu böyle olmamalı’ diyorduk. Benim inandığım bir yönetimde, bir toplumda, inancı, düşüncesi ne olursa olsun, liyakat ve adalet esas olmalıydı. Benim inancımda, insanlıkta ve vicdanda ben bunun böyle olması gerektiğini düşünüyordum. Dindarlar iktidara geldikten sonra adaletin kaybolduğuna şahit olduk" görüşünü dile getirdi.

Bugün yaşanan sorunun temelinde 'Emevici, saltanatçı, Eril İslam anlayışı' olduğunu anlatan Kaya, "Müslümanların yüzde 95'i Kuran Müslümanı değil" diyor. Kaya'ya göre, referandumda 'adil bir seçim olursa sandıktan yüzde 55-60 oranında 'Hayır' çıkak.'

Röpartajın tamamı