Meclis’te 'kılıç artığı' tartışması

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin “kılıç artığı” sözlerine açıklama geldi. Bunun sosyolojik bir tanımlama olduğunu söyleyen MHP’li Erhan Usta kesinlikle Alevilerin kast edilmediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi’ye yönelik “kılıç artığı” sözleri CHP ile MHP arasında tartışma konusu oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda MHP lideri Bahçeli’nin sözlerine açıklık getirmek için söz alan MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, "kılıç artığı" ifadesinin savaş ve fetihten sonra geride kalanlar için bir tanımlama, sosyolojik bir ifade olduğunu söyledi. Usta, “Hiçbir zaman bu ifade Alevilere karşı da kullanılmış değildir” dedi.

Alevilerin bu toprakların sahibi olduğunu söyleyen Usta, “MHP Genel Başkanının böyle bir ifade kullanması söz konusu olamaz. Bizim buradaki kastımız yani ayrıştırmak, birilerini dışlamak, birilerine bir şeyler ifade etmek değil, tam tersine, kardeşliği pekiştirmeye yönelik olarak söylenmiştir ve MHP’yi herhangi bir etnik kökenli vatandaşımızın düşmanı gibi göstermeye yönelik yapılan şiddetli bir eleştiridir. Dolayısıyla, bu bağlamından koparılmıştır” şeklinde konuştu.

'GÖRÜŞÜ NE OLURSA OLSUN BU İFADE KULLANILAMAZ'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “kılıç artığı” tanımlamasının "Bir fetihten sonra kaçmış, kurtulmuş olanlar için kullanılan ve çoğu zaman soykırımlar, bir etnik grubu ya da bir mezhebi ortadan kaldırma iradesinin başaramadığı, geride bıraktıkları için kullanılan sosyolojik ve kırıcı bir terim olduğunu" belirtti.

Görüşü ne olursa olsun bir köşe yazarına böyle bir ifade kullanılamayacağını söyleyen Özel, tehdit ve hedef göstermeye varacak bu ifadelerin bir lider tarafından kullanılmasının yanlış olduğunu savundu.

Tekrar söz alan MHP’li Usta, soykırım ile savaş ve fethin ayrı şeyler olduğunu belirterek karıştırılmaması gerektiğini, yapılanın ayrıştırmak değil, ayrıştırmaya çalışanlara karşı verilmiş şiddetli bir cevap olduğunu söyledi. Tartışma devam edince Genel Kurul’a ara verildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında Abdükadir Selvi için, “Bu kalem ve kılıç artığı şahsın MHP'ye menfii tutumu bellidir, ama AKP'ye dost mu hasım mıdır? Türk Kürt arasına nifak sokan ya şerefsizdir, ya teröristtir, ya da zulmün oyuncağıdır” ifadelerini kullanmıştı. (DUVAR)