HDP ve MHP Cibuti'de anlaştı!

Meclis yasama sürecinde rekor üstüne rekor kırılıyor. 4 saatte 30 anlaşmayı onaylayan Meclis, son oturumunda 41 anlaşmayı daha kabul etti. MHP'li Erhan Usta'nın eleştirisine HDP'li Başkanvekili Buldan'dan 'Cibuti'li destek geldi!

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nun yasama çalışmalarında bir rekor daha kırıldı. Bir oturumda 41 anlaşma imzalanarak, “Meclis kendisine 41 kere maşallah” dedirtti.

Meclis Genel Kurulu'nun bu haftaki gündemi uluslararası anlaşmalardı. Görüşmeler Salı günü başladı. İktidarla muhalefet anlaştı, bir çok anlaşmada konuşma hakları, soru cevap hakları kullanılmadı. Her gelen anlaşma yaklaşık 8 dakikada geçti. Böylece 4 saatte 30 anlaşma Meclis'te onaylanmış oldu.

'KIRK BİR KERE MAŞALLAH'

Anlaşmaların görüşmelerine Çarşamba günü de devam edildi. Bu kez 4 saatte 41 anlaşma oylanarak kabul edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tüm gruplara teşekkür etti, “Bugün herhâlde kırk bir uluslararası sözleşmeyi onaylayarak tarihî bir rekor kırdık, kırk bir kere maşallah, tebrik ediyorum” dedi.

'PARLAMENTO'NUN YETKİLERİNİN DEVRİNE HAYIR'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Meclis'in uzlaşma ile nasıl sonuç alacağını gösterdiğini belirterek referandum mesajı verdi: "Parlamenter demokraside uzlaşmanın, ortak hareket etmenin mümkün olduğu zaman ve iktidar partisi bir uzlaşı ararsa Parlamentoyu güçlendiren, Türkiye'nin itibarını yükselten her konuda muhalefetin nasıl olumlu katkı verebildiği görülmüştür. Biz parlamentoyu güçlendiren her şeye 'evet' parlamentonun yetkilerinin devrine 'hayır' demeye devam edeceğiz."

'DEMOKRATİKLEŞME İÇİN DE İŞBİRLİĞİ YAPALIM'

HDP adına konuşan Erol Dora ise, anlaşmaların geçmesinde gösterilen işbirliğinin tüm alanlara yayılmasını istedi, “Tabii bütün dileğimiz yalnız bu konuda değil Türkiye'nin demokratikleşmesi, gerçek anlamda bir hukuk devleti olması bağlamında bütün partilerin bu şekilde yine işbirliği yaparak ülkemizi gerçek anlamda hukuk üstünlüğünün geçerli olduğu, ifade özgürlüğünün ve bütün vatandaşlarımızın huzurunu gerçekleştirecek yasal düzenlemeler yapması konusunda da bütün partileri aynı duyarlılığı göstermeye davet ediyorum” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da, uzlaşmanın önemini bu çalışmayla gördüklerini belirterek MHP olarak ülkenin menfaatine olan her işte var olduklarını ifade etti.

'ANLAŞMALARIN BİR ÇOĞU GEREKSİZ'

MHP'li Erhan Usta, onaylanan anlaşmalarla ilgili bir eleştiride bulundu. Anlaşmaların bir çoğunun gereksiz anlaşmalar olduğunu söyleyen Usta, “Kurumlar, zamanında, önemli önemsiz demeden bunları yapmış ve bir taahhüde girilmiş. Bugün önümüze geldi, temizlemek gerekiyor. Yalnız bundan sonrası için de Meclis olarak bence bu hakikaten ülke için gerekli olan, ihtiyaç olan… İsmini duymadığımız ülkelerle her türlü alanda anlaşma yapılmış. Böyle bir şey yok. Yani bunlar seyahat olsun diye zamanında bürokratların yaptığı anlaşmalardır. Bu konulara da dikkat etmek lazım” dedi.

CİBUTİ NEREDE?

Usta'nın eleştirisine katılan Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, “Aynı eleştiriyi aslında biz de Divan olarak yaptık, hiç duymadığımız ülkelerle anlaşmalar yapıldığının farkına vardık. Örneğin ben Cibuti'nin nerede olduğunu gerçekten merak ediyorum” dedi.

198 ANLAŞMA DAHA VAR

Dışişleri Komisyonu adına konuşan AK Parti Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, Komisyon'dan 397 uluslararası anlaşmanın geçtiğini, 199'unun onaylanmış olduğunu belirterek “darısı geride kalanların başına” dedi.

Meclis Genel Kurulu Uluslararası anlaşmaların görüşmelerine bugün de devam edecek.

Etiketler HDP MHP Cibuti