Gürsel Tekin: Bu referandum sadece CHP’ye yarayacak

Referandumda yüzde 60'ın üzerinde hayır oyu beklediğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "Bu referandum sadece CHP’ye yarayacaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Referandumda “hayır” için seferberlik ilan edilen CHP’de İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in Anadolu turu sürüyor. Anayasa değişikliği teklifinin Meclis’e getirildiği günden bu yana 26 ilde 45 bölgeyi ziyaret eden Tekin yüzde 60’ın üzerinde “Hayır” oyu bekliyor.

Getirilmek istenen sistem için, “Şirket bile böyle yönetilmiyor” diyen Tekin, sonuç ne olursa olsun bu referandumun kazananının CHP olacağını söylüyor. Tekin’in açıklamaları şöyle:

SEÇMEN 18 MADDEYİ BAŞBAKAN’DAN İYİ BİLİYOR: Biz sahaya yeni inmedik. Her zaman sahadayız. Sadece ben 1 yılda 43 il dolaştım. Sadece şimdi referandum çalışması yapıyoruz. 20’si İstanbul, toplam 26 ilde 45 noktaya gittim. Seçmen her şeyin farkında. 18 maddeyi Başbakan Binali Yıldırım’dan daha iyi tarif ediyorlar. “Bu bebeyi mi vekil yapacaksınız? Biz 550 vekilden ne hayır gördük ki 600 yapıyorsunuz? Hadi Erdoğan değil, onun yerine gelen birinin eşini yardımcı yapmayacağını nereden bileceğiz? Teklik sadece Allah’a mahsustur, insana mahsus değildir. Babam olsa teke oy vermem." Bu kadar somut eleştiriler var.

FAİLİ MEÇHUL BİR PAKET: Anayasa 80 milyon yurttaşın dahil olabileceği mekanizmaların işletildiği bir müzakere ile yapılır. Gece yarıları kendi partinizin grubunda bile tartışmayacaksınız, kendi partinizin vekillerinin bile haberi olamayan bir paketi getireceksiniz. Paketin kimin paketi olduğunu bilmiyoruz. İktidar mensupları da biliyorsa şaşarım. Faili meçhul bir pakettir.

18 maddenin hiçbiri AKP mutfağında hazırlanmadı. Hazırlanmış olsaydı çok siyasi tecrübesi olanlar var, içine 2010 yılında olduğu gibi şeker-sos olabilecek bir iki madde koyarlardı. Şimdi anlatabilecekleri bir şey yok. Seçmende “hayır” diyenler neden dediğini iyi biliyor. Ama evet diyenler neden evet dediğini bilmiyor.

BAŞBAKANIN ÖNÜNE KONULAN RAPOR: “Evet” diyen kardeşlerime sesleniyorum, bana tek kişinin yönettiği huzurlu bir ülke göstersinler. Ben 18 maddenin tartışıldığı dönem Başbakan’ın önüne konulmuş, kendi bakanları, ekonomi kurmaylarınca hazırlanmış bir rapor olduğunu çok iyi biliyorum. “Bizi referandum macerasına sokmayın” dediler. Ekonomide ciddi sıkıntı var. Buna rağmen bunu yok sayıyorlarsa diyecek bir şeyim yok gerçekten. Yine Başbakan’ın önüne konulmuş başka bir rapor daha olduğunu biliyorum, onu da belki ileride açıklarız. Ama o iki rapora rağmen bu maceraya sokulmasını tarih affetmeyecektir.

ŞİRKET BİLE BÖYLE YÖNETİLMEZ: AKP milletvekillerinin içinde şirketleri olanlar var. O şirketlerin yönetim biçimlerine bakalım. Aynı anne babadan olmuşsunuz, neden kardeşine güvenmiyorsun da tek imza yetkisi vermiyorsun. Bu ülkenin geleceği, şirketiniz kadar önemli, anlamlı değil mi? Bakın tüm şirketlere, 3 imza, yetmedi CEO, yetmedi genel müdür var. Türkiye’yi “şirket gibi yönetmeli” diyor ya Cumhurbaşkanı. Ama şirket bile böyle yönetilmiyor.

OHAL’DE REFERANDUM: 2010 referandumunda CHP olarak yırtındık. “Bir hukuk sistemini bir cemaate bir zümreye teslim edemezsiniz” dedik. Bize bunlar “darbeci” dediler. Darbeyi kim yaptı. O gün, 2010 yılında hukuk sistemini teslim ettikleriniz yaptı. 248 yurttaşımız şehit oldu 80 milyon vatandaşımız da ev hapsine mahkum oldu. Ne hakkınız var bizi OHAL düzeninde yaşatmaya. Ahali bunun hesabını da soracak.

YÜZDE 60 HAYIR ÇIKACAK: Ben referandumda yüzde 60’ın üstünde “hayır” görüyorum. 7 Haziran seçimlerinden bir hafta önce bir gazetede demecim var, test edebilirsiniz. Tüm öngörülerim tuttu. Araştırma şirketlerine dayanmıyorum, sahanın nabzını tutuyorum. Bu tablo değişir mi, değişmez. Üstelik ne biz ne de iktidar değiştirebilir. Ben bu tabloyu AKP ve MHP’nin yüzde 80’lerde oy aldığı Kırıkkale izlenimimle, yüzde 65 oy aldığı Fatih’le anlatıyorum.

AKP’DE CİDDİ KOPUŞ VAR: Bu bir seçim değil. AKP’ye oy vermiş çok sayıda seçmen gidişatı görüyor. “Terörü bitireceğiz, istikrar gelecek” diyorlar. O zaman 15 yıldır siz suç işlediniz, hesap vermelisiniz. Hayatımızda IŞİD yoktu, FETÖ yoktu. PKK 2000 yılında sıfır noktadaydı. Bunları siz yarattınız. Vatandaş, yarın seçim olsa belki AKP’ye oy verecek ama “Bu değişiklik için vermem” diyor. AKP’de ciddi bir kopuş var. Bu kopuşu tolere etmek için kırk tane manevra yapıyorlar ama çok zor.

BU REFERANDUM CHP’YE YARAYACAK: Bu referandum sadece CHP’ye yarayacaktır. Nasıl yarayacak? Uzun süredir CHP ile ilgili muhafazakar seçmen, milliyetçi seçmen, Kürt seçmen üzerinde yaratılmış bir algı var. Bu müthiş şekilde kırıldı. Biz hep böyleydik ama bu algıyı değiştirme konusunda referandumun çok büyük bir katkısı oldu.

HAYIR ÇIKARSA NE OLUR?: Hayır çıkacağı konusunda tereddüt yok. Vatandaşın, milli iradenin kararını tanımamazlık olamaz. Türkiye nefes alacak. Mevcut iktidar partisi kendine çeki düzen verecek. Basın, medya nefes alacak. İş dünyası nefes alacak. Küresel yatırımcı yine bu referandumu bekliyor. Yatırımcı gelecek. İnsanlar düşüncelerini daha rahat ifade edebilecek. Daha ne olsun.

Gürsel Tekin, Kahramanmaraş, Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Konya, Karaman, Bursa ile çalışmalarına devam edecek. Tekin referanduma doğru da Karadeniz, ardından Doğu Anadolu şehirlerine gidecek. (DUVAR)