'Karargâh manşeti doğru algılanmadı'

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Karargah rahatsız haberi' için "Bu manşetin doğru algılanmadığı kanaatindeyim. TSK siyasetin içine çekilemez" dedi. Kurtulmuş, Rakka operasyonuna ilişkin de 'gelinmiş ortak bir nokta' olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), siyasetin içine çekilemeyeceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Kurtulmuş, Bakırköy adliyesinin 'cunta yapılanması' soruşturması başlatmasına neden olan Hürriyet gazetesinde yayınlanan 'Karargah haberi' ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin  ziyareti başta olmak üzere gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kurtulmuş'un açıklamasında şu konular öne çıktı:

(KARARGÂH RAHATSIZ) MANŞET YANLIŞ ANLAŞILDI: Bu manşetin doğru algılanmadığı kanaatindeyim. Sivil siyasetle TSK'nın uyumlu çalışmasından rahatsız olanlar var. TSK'nın itibarını yerle bir eden kalkışmadan sonra TSK'nın itibar kazanarak halkla bütünleşme sürecine girerek operasyonlar yapmasından rahatsızlık duyanlar var. TSK'nın siyasetin içine çekilmesinin faydası olmadığını Türkiye görmüştür. Çok somut 15 Temmuz'da da gördük. Oradaki hain kalkışma sadece darbe teşebbüsü olarak kalmadı. TSK'ya en fazla zarar veren algısını ve itibarını zedeleyen kalkışma olmuştur. TSK 15 Temmuz'dan da çıkardığı dersle asla siyasetle ilgili değildir. Siyasetin içine çekilemez. TSK kendi işine odaklanmış vaziyettedir. Türkiye de eski Türkiye değildir. Artık öyle herhangi bir şekilde manşet atarak ne TSK'ya ne hükümete ayar vermek mümkün değildir. Türkiye'de artık sivil irade milletin verdiği yetkiye dayanarak görevindedir. 15 Temmuz'da da bunu gösterdi. TSK da hükümetin, sivil iradenin emrinde görevini yapan Türkiye'nin önemli kuruluşudur. Siyasetin içerisine asla girmeyecektir.

BARZANİ'NİN 'HDP'Lİ VEKİLLER BIRAKILSIN' ÇAĞRISI: HDP'lilerle ilgili yaptığı açıklama, Türkiye temaslarında gündeme gelmedi. Bölgede barışın sağlanması, terör örgütlerine karşı ortak mücadele gündeme geldi.

HAVALİMANINDA BÖLGESEL KÜRT YÖNETİMİ BAYRAĞI ÇEKİLMESİ: Sayın Barzani Türkiye'ye her geldiğinde bu diplomatik uygulama yapıldı. Hem Irak hem Bölgesel Yönetim ve hem de Türkiye olmak üzere üç bayrak asılmıştır. Önceki uygulamalarda da böyle olmuştur. Diplomasiye de, Irak anayasasına da uygundur. Herhangi şekilde yadırganacak bir şey yok. İlk sefer olmuyor.

Hürriyet'in 'karargah rahatsız' haberine soruşturma!Hürriyet'in 'karargah rahatsız' haberine soruşturma!

BARZANİ'YLE NELER KONUŞULDU: Kuzey Suriye'de ve Kuzey Irak'ta devam eden ciddi bir bölünme var. Siyasi türbülanslar var, ve çok fazla silahlı örgüt var. Türkiye ile Irak Bölgesel Yönetimi arasına işbirlikleri var. Peşmerge ile Sincar ve Musul operasyonları konusunda işbirliğini geliştirdik. Her iki tarafın da bölgedeki ateşin giderilmesi için iyi niyetli çabaları ve düşünceleri var. Ümit ederiz ki sonuç elde edilmiş olur. Buradaki sükünet nasıl sağlanacak görüşmeler yapılıyor

GÜLEN: Gülen'in Kanada'ya kaçması yönünde istihbarat var

RAKKA OPERASYONU: Gelinmiş bir ortak nokta yok, görüşmeler sürüyor. Operasyonları toprak kazanmak için yapmıyoruz.

YPG: ABD'ye 'buradaki örgütleri silahlandırırsanız bir kısmı şu örgütlerin eline geçer dedik. Nitekim öyle oldu. DEAŞ bu silahlardan istifade etti. Bizim görüşümüz açık. Buralarda makul, meşru muhalefet örgütleriyle işbirliği yapılarak bu şehirlerin kurtarılması lazım. Rakka'nın tamamına yakını Arap nüfusudur. Neredeyse tamamına yakını Arap olmayan unsurlarla operasyon yapmak hiçbir şeye fayda etmez. Makul unsurlarla birlikte DEAŞ'a karşı mücadelenin hızını arttırmak gerekir.

(HABER MERKEZİ)