Altan Tan'a 'silahlı örgüt' suçlaması

HDP milletvekilleri Altan Tan hakkında 38 yıla, Meral Danış Beştaş hakkında ise 23 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. Mahkemece kabul edilen iddianamede, Tan'ın siyasi parti çalışmalarının 'terör örgütü üyesi' olma suçunu oluşturduğu öne sürüldü. İddianamede, Altan Tan'a yöneltilen suçlamalardan biri de 'silahlı terör örgütü' kurmak!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ'ın vekilliğinin düşürülüp, Selahattin Demirtaş hakkında 5 ay hapis cezası verilmesinin ardından, iki vekil hakkında da yeni davalar açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 Ocak günü gözaltına alınan ve adli kontrol kararıyla serbest bırakılan HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan hakkında, 38 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş hakkında 3 ayrı suç iddiasıyla 23 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Savcılık iddianamesinde Tan'ın "Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, terör örgütü propagandası yapmak, kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama, görevi yaptırmamak için direnme, halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma ve suç işlemeye alanen tahrik etmek"ten 17 yıldan 38 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianame, Altan Tan hakkında hazırlanan 6 fezlekeden oluştu.

MAHKEME İDDİANAMELERİ KABUL ETTİ

Altan Tan'ın Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla kurulduğu öne sürülen Demokratik Toplum Kongresi'nin üyesi olduğunu belirten savcı, Altan Tan'ın PKK'nin silahlı eylemlerine sahip çıktığını iddia etti. Milletvekili olan Altan Tan'ın siyasi faaliyet görünümlü eylemlerinin salt siyasi faaliyet olarak değerlendirilemeyeceğini belirten savcı, eylemlerin bütün halinde silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil 'Terör örgütü üyesi' olma suçunu oluşturduğunu da iddia etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Beştaş hakkında hazırlanan 66 sayfalık iddianame ise 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca Beştaş'ın eylemlerine ilişkin yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle 2 fezlekenin TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne "Yasama Dokunulmazlığının" kaldırılması talebiyle gönderildiği hatırlatıldı.

(DHA)