Erdoğan: Adama dünyayı dar ederler

Erdoğan, AK Parti, MHP, CHP ve HDP tabanına 'evet' çağrısı yaptı. Anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının yargılanamaz hale getirilmediğini savunan Erdoğan, "Geçmişte sadece vatana ihanetle yargılanabilen cumhurbaşkanı yaptığı her işte Meclis ve yargı denetime tabiidir. Adama değil ülkeyi, dünyayı dar ederler" dedi. 15 Temmuz'a da değinen Cumhurbaşkanı, "Öldürmeyen her darbe güçlendirir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Cumburbaşkanı Müteahhitler Birliği Ödül Töreni'nde konuşutu.. Anayasa referanduma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Yasama ve yargı kalmıyor" diyerek muhalefeti kafa karıştırmakla suçladı. 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Erdoğan, şunları söyledi:

DİKEN VE TEL ÖRGÜLERİN ARDINDA: 15 Temmuz bir kez daha göstermiştir ki öldürmeyen her darbe güçlendirir. Türkiye, dimdik ayakta durarak göğüslediği tüm saldırılardan, krizlerden, kaoslardan, darbelerden güçlenerek çıkmayı başarmış bir ülkedir. Bizim kitabımızda geriye gitmek yok, Türkiye’yi muasır medeniyet seviyesine çıkaracağız. Milletimizin desteğiyle önümüze çıkan engelleri aştık bugünlere ulaştık. Diken, tel örgülerin, yüksek sınır duvarların ardında huzur aranamayacağına şahit olduk. Bölgemizde sorunun çözümü topyekün tecrit değildir. Dünya Suriye ve Irak krizinde kötü bir sınav verdi.

VARLIĞINI KÖHNE SİSTEME BORÇLU: Türkiye’nin bu şekilde yoluna devam etmesi gerektiğini söylüyorsa geçmişten bir haberdir varlığını köhne sisteme borçludur. İnsanoğlu unutur. Geriye baktığımızda ülkemizin ne badireler ne tür operasyonlarla buraya vardığını unutabiliyoruz. Türkiye, yasama, yürütme ve yargı arasındaki çekişmeler yetki karmaşasından zarar görmüştür.

YÜRÜTME BAŞKANDA TOPLANIYOR: 16 Nisan’dan itibaren yasama organı yok diyorlar. Dürüst olun. Siyaseti düzgün yapmazsanız olduğunuz yerde devam edersiniz. Yürütme başkanda toplanıyor. Yargı konumunu koruyor. Yasama, yürütme ve yargı var. Bunların kalkması söz konusu değildir. Sadece Cumhurbaşkanı ve Başbakanın kavgaları bile bu sistemi sorgulamak içen yeterlidir. Sayın Sezer, Sayın Ecevit. Bunlar dünya görüşü olarak birbirine yakınlardı. Ecevit’in yüzüne anayasa kitapçığı fırlatıldı. Bunu bir tarafa bırakabilir miyiz. Demirel’in Özal’ın nasıl birbirine girdiklerini biliyoruz. Bunları yaşadık mı, yaşadık. Teknik Üniversite’den arkadaş olmalarına rağmen Özal ağır hakaretlere maruz kalmıştır. Artık biz bunları görmek istemiyoruz.

ONU BİR DE BİZE SOR: Öbür sistemde olmaz mı? Olsa bile asgariye düşer. Aradaki birçok şey artık ortadan kalkıyor. 10 yıldır işler sürüyor diyorlar, onu nereden biliyorsun onu bir de bize sor. Birbirlerini yakından tanıyan insanlar olduğu için sorun yaşanmadı. Sistemden kaynaklanmıyor, aynı ekolden olduğumuz için gürültü patırtı kopmuyor. Önceki cumhurbaşkanıyla sorunlar yaşadık. Gürültü patırtı olmadıysa bizim sabrımızdan olmuştur.

MUHALEFET KAFA KARIŞTIRMAYA UĞRAŞIYOR: Bir evet safı, bir hayır safı var. Kandil gelin hayır da buluşalım diyor. Ülkemizi bölmek parçalamak isteyen, ülkemizi kan gölüne çevirmek isteyenler. Bunların çağrısı hayır yönünde. Kişi sevdikleriyle beraberdir. Siz ne diyorsunuz beyaz, muhalefet ne diyor siyah. AK Parti, MHP, CHP ve HDP tabanına sesleniyorum, gelin bu büyük reformda tarihi konsolidasyona gidelim. Bunun rejim değişikliyle yakından uzaktan alakası yok. Muhalefet insanımızın kafasını karıştırmaya uğraşıyor.

BEN 25 YAŞINDA BAKANLAR TANIDIM: 57 ülkede seçme ve seçilme yaşı 18’dir. Ben 25 yaşında bakanlar tanıdım. Seçilmek zor değil, zor olan seçmektir. Yeni yönetim sisteminin temel mantığı güven ve istikrardır. Güven, istikrar olmadan kalkınma olmaz.

GENSORUYU MİLLET VERECEK: Gensorularla parlamentonun işlevi ortadan kaldırılmıştır. İşleri yok gensoru veriyorlar. Bu gensoru mekanizması, güvenoyu mekanizması kalkıyor. Millet huzuruna geldiğinde gensoruyu da verir, güvenoylaması da yapar. Yürütmeden sorumlu cumhurbaşanı yasama organı 600 kişiyle görevini yapacak, yargı da görevini yapacak. Bu sistemin en büyük garantisi millettir. Geçmişte sadece vatana ihanetle yargılanabilen cumhurbaşkanı yaptığı her işte Meclis ve yargı denetime tabiidir. Adama değil ülkeyi, dünyayı dar ederler. (HABER MERKEZİ)