12 günlük gecikmeye 21 günlük savunma

Anayasa değişikliğinin Meclis'te neden 12 gün bekletildiğine Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, 2011 yılında kabul edilen yasanın 21'inci gün gönderildiği örneğiyle yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Anayasa değişikliği kanununun kabul edildikten sonra neden 12 gün bekletildiğine TBMM'den yanıt geldi. Kanun metninin hacmi ve konusu gibi nedenlerle gönderme sürelerinde farklılık olduğunun belirtildiği yanıtta, 21 günde gönderilen bir kanun örnek olarak gösterildi.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 18 maddelik anayasa değişikliğinin üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlattı. “TBMM'nin birilerinin hesaplarına, takvimine göre hareket ettiği iddiası, Gazi Meclis'in itibarını zedeleyecek, sıfırlayacaktır” diyen Budak, gecikmenin nedenini sordu.

'GECİKME NEDENİ KANUNUN HACMİ, ÖNEMİ'

Budak'ın sorusuna, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın yanıt verdi. 21 Ocak'ta Genel Kurul'da kabul edilen anayasa değişikliğinin 2 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı'na gönderildiğini belirten Aydın, şunları söyledi:

“Kanun metinlerinin hazırlanmasında madde sayılarının çokluğu ya da madde metinlerinin uzunluğuna bağlı olarak kanunların Cumhurbaşkanlığına gönderilme süreleri değişiklik gösterebilmektedir. Kanun metinlerinin hazırlanması ve gönderilmesi süresinde kanun metninin hacmi, kanun konusunun önemi gibi hususlarda etkili olabilmektedir.”

Aydın, Meclis'te kabul edilen kanunların Cumhurbaşkanlığına gönderilme süreleriyle ilgili de örnekler verdi. Buna göre, Suç Gelirlerinin Aklanması, Terörizmin Finansmanına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi 11'inci günde, Danıştay Kanunu 12'inci günde, Dünya Posta Birliği Ek Protokol onayı 13'üncü günde Cumhurbaşkanlığına gönderildi.

Aydın'ın verdiği bilgiye göre daha geç gönderilen kanunlar da oldu. Ocak 2011'de kabul edilen 44 maddelik Ticaret Kanunu 21'inci günde Cumhurbaşkanlığı'na gönderildi.

Cumhurbaşkanlığı'na Meclis'te kabul edildikten 12 gün sonra gönderilen Anayasa Değişikliği Kanunu, 8 gün sonra Resmi Gazete'de yayımlandı. (DUVAR)