'Erken seçimde MHP belirleyici olacak'

AK Parti’de referandum çalışmaları başladı. Referandumda 'evet' yada 'hayır' çıkması durumunda atılacak adımlar hesaplanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti’de referandum sürecinde nasıl bir kampanya yürütüleceği ile ilgili çalışmalar sürüyor. Referandumdan çıkacak sonuca göre de erken seçim ve kabine değişikliğe ile ilgili kritik hesaplar şimdiden yapılmaya başladı. Öte yadan parti içerisinde 'hayır' gerginliğinden rahatsız olan partililerin de olduğu iddia ediliyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, Referandumda ‘evet’ çıkması durumunda bir erken seçimin gündeme gelmeyeceği, ancak kabinede revizyon olacağı beklentisi dile getiriliyor. Referandumdan sonra uyum yasalarının Meclis’ten çıkarılacak ‘yetki yasası’ ile KHK’ler yoluyla hızla çıkarılacağı, bu süreçte MHP ile ortak çalışılacağı kaydediliyor.

AK Parti kulislerinde, referandum sürecinde yürütülecek kampanya, referandumdan ‘evet’ ya da ‘hayır’ çıkmasına göre olası gelişmelere ilişkin şu değerlendirmeler yapılıyor:

Referandumdan ‘evet’ çıkarsa: Nisan ayında yapılacak referandumda ‘evet’ çıkması durumunda uyum yasalarının hızla çıkarılması üzerinde duruluyor. Bunun için altyapı çalışmalarının da başladığına dikkat çekilirken anayasa değişikliğinin MHP ile ortak yapılması nedeniyle uyum yasalarının da hazırlanırken MHP’nin görüşünün alınacağına işaret ediliyor. Meclis’te sürecin uzaması olasılığı nedeniyle MHP’nin de desteğiyle bir yetki yasası çıkarılabileceği, uyum yasalarının KHK ile hızla çıkarılabileceği kaydediliyor. Referandumdan evet çıkması durumunda erken seçim olasılığı düşük görülürken, anayasa değişikliğinde de belirtilen 3 Kasım 2019 tarihinde seçimin zamanında yapılması ağırlıklı beklenti olarak dile getiriliyor. Parti kulislerinde, “Cumhurbaşkanı, neden 2.5 yılından vazgeçsin? Zaten istediği zaman Bakanlar Kurulu’nu toplayabiliyor, hükümet politikalarını kendisi belirleyebiliyor” değerlendirmesi yapılıyor. Ancak partide referandum sonrası bir kabine değişikliği olabileceğine dikkat çekiliyor.

Referandumdan ‘hayır’ çıkarsa: Referandumdan hayır çıkması durumunda erken seçim kararı alınıp alınmaması konusunda ise MHP’nin belirleyici olacağı konuşuluyor. “Millet anayasa değişikliğine hayır derken, ne gerekçeyle erken seçim kararı alınacak? ‘Milli irade’ denilip erken seçim kararı alınması ters tepki yaratabilir. Ancak MHP, ‘Biz yeni sistemi milletin kararına bıraktık. Ama millet AK Parti’nin bu isteğine hayır dedi, o zaman seçime gidilmeli ve iktidar konusu da millete sorulmalıdır’ deyip erken seçim isteyebilir” değerlendirmesi yapılıyor.