AB 'başkanlık sistemine' mesafeli

CHP lideri Kılıçdaroğlu, AB büyükelçileri ile buluştu. Toplantıda referandum süreci konuşuldu. Büyükelçilerin ‘başkanlık sistemi’ne mesafeli yaklaştıkları iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Avrupa Birliği (AB) büyükelçileriyle bir araya geldi. Büyükelçiler CHP liderine “referandum sürecini, anayasa değişikliği teklifi, CHP’nin nasıl bir strateji izleyeceğini”ni sordu. Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in haberine göre, Büyükelçilerin “başkanlık sistemini” içeren anayasa değişikliğine “mesafeli” yaklaştığı öğrenilirken, değişikliğe onay çıkması durumunda Türkiye’de olabilecek değişimin Türkiye - AB ilişkilerini etkileyebileceği mesajı verdiği belirtildi.

Yaklaşık 2 saat basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Öztürk Yılmaz, Selin Sayek Böke ve Bülent Tezcan katıldı. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan toplantıda; anayasa değişikliği teklifi, referandum süreci, Türkiye- AB ilişkileri, vize serbestisi, Fırat Kalkanı, Suriye ve Kıbrıs konuları masaya yatırıldı. Kılıçdaroğlu en son 1 Haziran 2016’da büyükelçilerle buluşmuştu.

'SAĞLIKLI BİR SEÇİM OLAMAZ'

Edinilen bilgiye göre; Kılıçdaroğlu Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin güçlendirilmesi ve sağlıklı bir zemine oturtulması yönündeki görüşlerini büyükelçilere iletti. Referandumda nasıl bir strateji takip edileceğini ve OHAL sürecinde ne kadar sağlıklı bir referandum gerçekleşebileceğini soran büyükelçilere Kılıçdaroğlu’nun şu yanıtı verdi: OHAL’de sağlıklı bir referandum gerçekleştirmek imkansız. Basın susturuluyor, basına sansür uygulanıyor. Haber verecek kanal, yazacak gazete yok. Biz CHP olarak, elimizden gelen tüm çalışmayı bu süreçte gerçekleştireceğiz, tüm imkanlarımızı kullanacağız. Kapı kapı dolaşarak vatandaşın ayağına gideceğiz. Teklifin ne getirdiğini anlatacağız. Bu bir CHP kampanyası değil. Her kim endişe duyuyorsa, teklifin ciddi bir rejim değişikliği getirdiğini düşünüyorsa bu teklifi karşı durmalı. Biz CHP olarak her türlü demokratik kanalı kullanacağız.

Büyükelçilerin “Sonuç “evet çıkarsa ne olur hayır çıkarsa ne olur” sorusuna ise Kılıçdaroğlu, “Ben referandumdan ‘hayır’ çıkacağına inanıyorum. Şayet evet çıkarsa kutuplaşma artar, Türkiye, çok daha geriye gidecektir. Hayır çıkması halinde cumhurbaşkanı anayasal sistem içine çekilir ve ülke rahatlar” dedi. Kılıçdaroğlu, AB büyükelçilerine 2010 yılında anayasa değişikliği için yapılan referandumu anımsatarak sitem etti. Kılıçdaroğlu, “2010 yılı referandumunda AB, bu değişiklik paketine destek verdi. Bu değişiklik Türkiye’deki yargı bağımsızlığını bitirdi” dedi.