Referandumda iki tarih çöpe gitti

Anayasa değişikliğinin Meclis'te 10 gün bekletilmesinin sonucunda referandumun 26 Mart ve 2 Nisan'da yapılma olasılığı ortadan kalktı. Referandumun 16 Nisan'da yapılması planlanıyorsa, değişiklik bir hafta daha Meclis'te bekletilebilir.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adıyla getirilen 18 maddelik anayasa değişikliğinin, TBMM'de kabul edilmesinin üzerinden tam 10 gün geçti.

Meclis Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul görüşmeleri tamamlanan değişikliğin, Meclis'te neden bekletildiği bilinmiyor. CHP ve HDP yöneticilerinin açıklamalarına göre, değişikliğin bekletilme amacı referandumu hedeflenen tarihe denk getirmek. Çünkü Cumhurbaşkanı onayının Resmi Gazete'de yayınlanmasının hemen ardından otomatik olarak 60 günlük referandum süreci başlıyor.

Yüksek Seçim Kurulu yetkililerine göre, değişikliğin Meclis'te kabul edilmesinin hemen ardından Cumhurbaşkanı onayına sunulması ve Resmi Gazete'de yayınlanması durumunda 26 Mart'ta referandum mümkündü. Şimdi 26 Mart olasılığı tamamen ortadan kalkmış durumda. 31 Ocak gece yarısı itibariyle 2 Nisan'da da referandum yapma imkanı da kalmadı.

REFERANDUM İÇİN İKİ TARİH KALDI

Referandum için iki tarih üzerinde duruluyor: 9 ve 16 Nisan kaldı. Kulislere göre, referandumun 9 Nisan'da yapılmasına kararı verildi. Bu durumda değişikliğin en geç bu cuma, Cumhurbaşkanının onayına sunulması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, 15 günlük inceleme süresi bulunmasına karşın bu süreyi kullanmayıp hemen onaylayacağı mesajını vermişti. Eğer süreç böyle işlerse Erdoğan'ın 1-2 günde kanunu onaylaması sürpriz olmayacak. Ancak referandum için 16 Nisan düşünülüyorsa bu durumda değişikliğin, Meclis'teki bekleyiş süresi daha da uzayabilir. (DUVAR)