'Bahçeli'nin cesareti HDP ambargosunu kırdı'

Ahmet Türk'ün hastane nakil fotoğrafıyla ilgili bir yazı yazan Akif Beki, Bahçeli'nin iki hafta önceki çıkışını hatırlatarak, "Psikolojik blokajı, Bahçeli kaldırdı. HDP’li vekillerle selam alıp vermek bile cesaret işiyken o yüzlerine güldü, Sırrı Süreyya’yla bir kenarda Ahmet Türk’ün durumu hakkında fısıldaştı. Baskı ortamını Bahçeli’nin bu rahatlığı rahatlattı, HDP’lilerle selamlaşma ambargosunu o kırdı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tutuklanan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün hastaneye götürülüş fotoğrafı ile ilgili tartışmalar devam ederken farklı bir yorum Hürriyet gazetesi yazarı Akif Beki'den geldi. Bugün yayınlanan yazısına, "Alın size serbest tartışma ortamının durumu hakkında zemin etüdü yerine geçecek bir fotoğraf... Fotoğraf derken, Ahmet Türk’ün sağlık kontrolü için cezaevinden hastaneye getirilip götürüldüğü fotoğrafı kastetmiyorum yalnızca. Hani koluna sağlı sollu jandarmalar girmiş, elleri önünde bağlı çekildiği için kelepçeli zannedilen sansasyonel fotoğraf... Hani tepkiler üzerine Elazığ Valiliği’nin, hastaneye getirilişinde de götürülüşünde de asla kelepçe takılmadığını açıklamak zorunda kaldığı fotoğraf... Hani yanılsaması, izlenimi bile infial uyandırmaya yeten; hani sessizleri bile sessiz kalmamaya sevk eden fotoğraf... Yankılarıyla, çalkantılarıyla bir bütün olarak işte bu fotoğraf olayını kastediyorum" diyerek başlayan Beki, Türk'ün durumuyla ilgili tepkinin oluşmasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin tutumunun etkili olduğunu yazdı.

'AK PARTİLİ VEKİLLER YİNE PATLAR MIYDI?'

Bahçeli'nin iki hafta önce Ahmet Türk’ün ileri yaşına ve kötüleşen sağlığına rağmen tutuklu yargılanmasının doğru olmadığını söylediğini hatırlatan Beki, bu açıklamanın fotoğrafın gördüğü tepkiyi yaygınlaştırdığını savundu. Beki, "Yine AK Partili vekiller patlar mıydı? Yine merkez medyanın gıkı çıkar mıydı?" diye sorarak, "Bahçeli devreye girip de ‘yaşı ve sağlığı nedeniyle tutuksuz yargılanması sağlanmalı’ diyene kadar... Akıbetiyle ilgilenenin yanacağı bir kişiydi. İçeride yatırılması sessizce geçiştirilecek, başlar öbür tarafa çevrilip fotoğrafları görmezden gelinecek, yok sayılacak biriydi. Değil sempati göstermek, değil tahliyesini istemek... Çaktırmadan halini hatırını sormak dahi cesaret gerektiren bir siyasetçiydi. Bırakın başkalarını... Başkanlık sisteminin önünü açmaktan gelen kredisi olmasa, ilgisi alakası yüzünden Bahçeli’nin dahi başını ağrıtacak bir vebalıydı" dedi.

Akif Beki, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, eski Diyarbakır milletvekili Abdurrahman Kurt, eski Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'in fotoğrafa tepkilerini de bu çerçevede değerlendirdi. Beki yazısını şöyle bitirdi: "Psikolojik blokajı, Bahçeli kaldırdı. HDP’li vekillerle selam alıp vermek bile cesaret işiyken o yüzlerine güldü, Sırrı Süreyya’yla bir kenarda Ahmet Türk’ün durumu hakkında fısıldaştı. Baskı ortamını Bahçeli’nin bu rahatlığı rahatlattı, HDP’lilerle selamlaşma ambargosunu o kırdı. Günün sonunda anladık ki Ahmet Türk’ün elleri kelepçelenmemiş.

Ama şunu da anladık; ağızlara vurulmuş bir kelepçe, ellere vurulmuş bir kelepçeden çok daha trajiktir."

AKİF BEKİ'NİN YAZISI