Meclis'in rekortmenleri

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bir kez daha Meclis'in soru önergesi rekortmeni oldu. 550 milletvekili içinde 10 soru önergesinden biri Tanrıkulu'na ait.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekillerinin en önemli denetim araçlarından biri soru önergeleri. Yazılı ve sözlü soru önergesi verme hakkını daha çok muhalefet partisi milletvekilleri kullanıyor.

10 ÖNERGEDEN BİRİ TANRIKULU'NUN

Soru önergelerinde rekor ana muhalefet partisi milletvekillerine ait. 133 milletvekili bulunan CHP'nin rekortmeni ise İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu. 26. dönemde 1024 yazılı soru önergesiyle rekor kıran Tanrıkulu, toplam 10 bin 472 önerge sayısına bakıldığında 10 önergeden birini vermiş durumda.

Bir önceki yasama dönemindeki rekorun da kendisine ait olduğunu hatırlatan Tanrıkulu, soru önergelerinin kendi denetiminde bürosu tarafından hazırlandığını belirterek şuınları söyledi:

“Ben soru önergelerini çok önemsiyorum. Muhalefet partisi milletvekilleri için önemli bir denetim aracı. Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen talepler üzerine ve bizim tespit ettiğimiz sorularla ilgili önergeler hazırlayıp, ilgili Bakanlıklardan bu konularla ilgili bilgi talep ediyoruz. En azından Meclis hafızasına bir kayıt düşüyoruz. Geç de olsa yanıt alıyoruz. Soruların yarıya yakınının yanıtlandığını söyleyebilirim.”

'ARTIK MECLİS'İN ANLAMI KALMAYACAK'

Bakanlıklardan gelen cevaplarla kamuoyunun bir çok konuda aydınlatılmasına katkı sunduklarını anlatan Tanrıkulu, son anayasa değişikliği ile bu konuda geriye gidileceğini söyledi. Getirilen değişiklik ile Meclis'in genel anlamda denetim yetkisinin sınırlandırıldığına dikkat çeken Tanrıkulu, soru önergelerinin de artık anlamı kalmayacak. Çünkü Meclis'in çok anlamı kalmayacak” dedi.

İLK 3 CHP'DE

26. Yasama Döneminde milletvekilleri ilgili Bakanlıklara sunulmak üzere Meclis Başkanlığına toplam 10 bin 472 soru önergesi verdi. 1024 önerge ile rekor kıran Tanrıkulu'nu 1008 önerge ile CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer takip ediyor. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise 581 soru önergesi ise 3. sırada. 4. sırada ise bir MHP milletvekili var. MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman 285 soru önergesi ile 4. sıraya yerleşiyor.