CHP'de Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hazırlığı

CHP, anayasa değişikliği teklifinin ikinci turda 330 oyu bulması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. CHP’nin itirazlarını 3 başlık altında topladı. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, anayasa değişikliğinin ikinci turuna hazırlanıyor. CHP, ilk turdaki tablonun değişmemesi durumunda, Anayasa Mahkemesi’ne başvuru için çalışmaya başladı.

Kanunların anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetleyen Anayasa Mahkemesi, anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceleyip denetliyor.

CHP de bu kapsamda çalışmaya başladı. İkinci turda, teklifin referandum için gerekli 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesi durumunda, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. CHP, şekil yönünden 3 temel itirazda bulunarak değişikliğin incelenip iptalini isteyecek. Bu başlıklar şöyle:

'TEKLİF DAHİ EDİLEMEZ' DÜZENLEMELER

CHP’nin temel itirazı getirilen değişiklik teklifi ile Anayasa'nın 2'nci maddesi ve 4'üncü maddesinin ihlal edildiği yönünde. Komisyon aşamasında ve Meclis Genel Kurulu’nda bu iddiayı gündeme getiren CHP, getirilen teklifle ilk 3 madde de yer alan ve 4'üncü madde ile değiştirilmesi teklif dahi edilemez olan demokratik hukuk devleti, kuvvetler ayrılığı düzenlemelerinin ihlal edildiğini savunuyor.

Anayasa Mahkemesi'nin 2008 yılında verdiği kararını referans alan CHP, mahkemenin bu değişikliği “teklif dahi edilemez” diyerek iptal edilmesini istiyor.

'GİZLİ OY ALENİ OLDU'

Bir başka itiraz konusu ise, gizli yapılması gereken oylamanın aleni şekilde gerçekleşmesi. 7 gün süren görüşmeler boyunca muhalefet bu duruma sık sık itiraz etti. İtirazlar karşılık bulmayınca açık oy kullanımı fotoğraf ve görüntülerle kayıt altına alındı.

CHP, teklifin 330 bulması durumunda, oylama sonucunu etkileyecek şekilde açık oy kullanıldığını savunarak inceleme ve iptal isteyecek.

ANAYASADA TORBA DEĞİŞİKLİK OLMAZ

Teklifin 16'ncı maddesine dikkat çeken CHP, tek madde de farklı konuların, başlıkların bir arada olduğu değişiklik yapılamayacağını savunuyor. Madde için “Torba kanun gibi torba Anayasa değişikliği” yorumu yapan CHP’nin iddiasına göre, bu maddeyle Anayasanın 6 ayrı bent halinde 58 ayrı maddesinde düzenleme yapılıyor.

Bunun, yasa yapım tekniğine de, yasa yazım tekniğine de aykırı olduğu belirtilerek iptali isteniyor. (DUVAR)