Anayasa teklifinin yedinci maddesi kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinde, Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen madde, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa değişiklik teklifinin yedinci maddesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi.

482 milletvekilinin katıldığı oylamada 340 evet, 136 hayır oyu çıktı. Oylamada 4 oy boş çıkarken, 2 oy ise geçersiz sayıldı.

Anayasa değişiklik teklifinin yedinci maddesinde, yürürlükte olan "Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer." ifadesi anayasadan çıkarıldı. Meclis'te kabul edilen anayasa teklifi şu şekilde:

MADDE 7- 2709 sayılı Kanunun 101 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“A. Adaylık ve seçimi

MADDE 101- Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.

Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.

Başkanlık teklifinin eski ve yeni haliBaşkanlık teklifinin eski ve yeni hali

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir.

Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.” (HABER MERKEZİ)

'Erken seçim için hodri meydan diyoruz''Erken seçim için hodri meydan diyoruz'