'Türk tipi' Türk milletine hakaret

Ümit Kocasakal, Eskişehir'de katıldığı bir panelde 'başkanlık sistemini' eleştirdi. Kocasakal 'Türk tipi başkanlık, Türklüğe hakarettir' dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eskişehir'de Atatürkçü Düşünce Derneği Şubesi tarafından Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Başkanlık ve Anayasa tuzağındaki Türkiye' konulu konferansa konuşmacı olarak Ümit Kocasakal katıldı. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen ile birlikte çok sayıda kişinin izlediği panelde konuşan Ümit Kocasakal, anayasa referandumunu değerlendirdi.  İstanbul Barosu eski Başkanı Ümit Kocasakal, dünyada üç tip başkanlık sistemi olduğunu belirtip, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili olarak, "Şimdi Türk tipi diyorlar buna. Bu sisteme Türk tipi demek, inanın bana Türk milletine bir hakarettir" dedi.

'VATAN ARSA DEĞİLDİR'

Biz bu ülkeyi emlak ofisinden almadık. Vatan dediğiniz, ülke dediğiniz şey bir arsa değildir. Başka bir şeydir" diyen Kocasakal anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili olarak da şöyle konuştu: "Bu yapılmak istenen bir rejim değişikliği. Bu bir sistem değişikliği değil, gerçekten bir rejim değişikliği. Hangi zamanlamada ve ortamda buna gidiyoruz. Türkiye'nin başında çok ciddi bir terör belası var. Böyle bir saldırı altındayken ülke, toplumu derinden ayrıştıracak, kutuplaştıracak bir rejim değişikliğinin kime ne faydası vardır?"

'AFRİKA TİPİNE YAKIN'

Dünyada 3 tip başkanlık sistemi olduğunu söyleyen Ümit Kocasakal, Türkiye'ye getirilmek istenen sistemin Afrika tipine yakın olduğunu öne sürdü. Kocasakal şöyle devam etti "Başkanlık sistemi de, parlamenter sistem de her ikisi de kuvvetler ayrılığına dayalı ve demokratik sistemler. Bir kere bunu kabul edelim. İkisinde de kuvvetler ayrılığı var. Dünyada ama 3 tip başkanlık sistemi var. Dördüncüsü yok. Şimdi Türk tipi diyorlar buna. Buna, bu sisteme Türk tipi demek, inanın bana Türk milletine bir hakarettir. Yani Türk milleti demokrasiyle idare edilmeye layık değil, o yüzden Türk tipi diyorlar aslında. Aklımızla, Türk Milletinin aklıyla alay ediyorlar. Bakın 3 tip başkanlık sistemi var. Bir, Amerikan tipi. Sadece Amerika'da uygulanabiliniyor. Amerikan dışında uygulanabildiği ikinci ülke yok. İki, Latin Amerika tipi. Meksika, Uruguay, ora, bura. Onu anlatmaya bile gerek yok. Nasıl sonuçlar verdiğini. Üç, Afrika tipi. Bence bizim bu iktidarın isteğine en yakın o, bu üçü arasında. Afrika tipi. (ESKİŞEHİR/DHA)