CHP, AK Parti ve MHP tabanını incitmeyecek

CHP, 'rejim değişikliği' olarak nitelendirdiği anayasa değişikliği sürecinde tutumunu netleştirdi: Kutuplaştırıcı söylemlerden uzak durulacak, AK Parti ve MHP tabanını incitecek söylemlerden kaçınılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP Meclis Grubu, AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifi öncesi kapalı bir grup toplantısı yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki toplantı yaklaşık 2 saat sürdü. 20’ye yakın milletvekili söz alarak yaklaşık 2 hafta sürecek anayasa değişikliği sürecindeki stratejiyle ilgili görüşlerini sundu. Toplantı sonunda söz alan CHP lideri Kılıçdaroğlu da uyarılarda bulundu.

Edinilen bilgilere göre, teklifin komisyon aşamasındaki gibi Genel Kurul görüşmelerine katılım da tam kadro olacak. Yakınların ölümü veya sağlık gibi sorunlar dışında mazeret kabul edilmeyecek. CHP de AK Parti’nin yaptığı gibi yurt dışı programları yasakladı.

GİZLİ OY HASSASİYETİ

Birlik beraberlik görüntüsü içinde çalışmalara katılma kararı alan CHP söylemlerle ilgili de uyarılarda bulunuldu. Bu uyarılar şöyle oldu: “Bu bir seçim değil. Söylemler her kesimin desteğini alacak şekilde oluşturulmalı. AKP ve MHP tabanını incitecek söylemlerden kaçınılmalı. Kutuplaştırıcı bir dil kullanılmamalı. Teklifle ilgili tartışma kişisel bir söylemden uzak tutulmalı. Teklifin Cumhuriyete karşı, rejim karşıtı bir sistemi öngördüğü üstünde durulmalı."

Toplantının önemli başlıklarından biri de “gizli oy”la ilgili oldu. Anayasada öngörüldüğü gibi gizli oy kullanılması durumunda teklifin 330’u bulamayacağını savunan CHP, oyların açık kullanılmaması konusunda özel bir hassasiyet gösterecek.

Etiketler CHP TBMM Ankara