Anayasa maratonu: 4 saatte bir madde

Meclis anayasa mesaisinde. 4 partinin tam kadro izleyeceği iki hafta sürecek görüşmeler boyunca Genel Kurul’un günde 12 saat çalışması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Meclis’te iki hafta sürecek anayasa mesaisi bugün başlıyor. “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adıyla getirilen 18 maddelik teklifin görüşmeleri için 4 partinin hazırlıklarında sona gelindi. Teklifi bir “rejim değişikliği” olarak nitelendiren CHP hafta sonu il başkanları, ardından Parti Meclisi toplantısı yaptı. CHP, bugün de kapalı grup toplantısı ile görüşmelerde izleyeceği stratejiyi belirleyecek. Komisyon görüşmelerine 100’e yakın milletvekili ile katılan CHP, Genel Kurulu da tam kadro izleyecek. Teklifin geneli üzerindeki konuşmayı CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal yapacak.

CHP TV YAYINDA OLACAK

CHP, anayasa görüşmelerinin canlı yayınlanması için Meclis Başkanlığı’na başvuru yaptı. Başvuruya yanıt henüz gelmedi. Talebin geri çevrilmesi durumuna karşı CHP, kendi yayınını yapmak için de hazırlıklarını tamamladı. CHP Milletvekili Ali Şeker, tüm görüşmeleri internet aracılığıyla canlı yayınlayacak.

TUTUKLU VEKİLLERDEN ÇAĞRI

Cumhurbaşkanlığı sistemi ile bir tek adam rejimi inşa edilmek istendiğini savunan HDP de Genel Kurul da etkin bir çalışma yürütecek. Genel Kurul toplantısının hemen öncesinde kapalı grup toplantısıyla anayasa stratejisini belirleyecek olan HDP'de geneli üzerindeki konuşmayı HDP Anayasa Komisyonu üyeleri Meral Danış Beştaş veya Mithat Sancar’ın yapması bekleniyor.

Tutuklu milletvekilleri, cezaevinde bulundukları için görüşmelere katılamayacaklarını, bu durumun anayasa ve içtüzük hükümlerine aykırı olduğunu savunarak Meclis Başkanlığı’na anayasa görüşmelerinin durdurulması çağrısı yaptı. Ancak bu çağrıya henüz yanıt gelmedi. HDP, görüşmeler boyunca tutuklu milletvekillerini gündemde tutacak.

AK PARTİ TAM KADRO

Ocak ayı programını anayasa görüşmelerine göre yapan AK Parti milletvekilleri ve bakanların Genel Kurul'da tam kadro bulunması bekleniyor. Daha önceki kanun görüşmelerinde çalışmanın hızla sonuçlanması için çok fazla söz hakkı kullanmayan AK Parti, anayasa görüşmelerinde ise tüm söz haklarını sonuna kadar kullanacak. Hem teklifin içeriğini anlatacak, hem de eleştirilere yanıt verecek.

İKİ TUR GÖRÜŞME YAPILACAK

18 maddelik teklifin Genel Kurul'daki müzakerelerinin 15 gün sürmesi bekleniyor. Anayasa değişikliği olduğu için teklif iki kez görüşülecek. Birinci turda, teklifin tümü ve maddeleri üzerinde dört siyasi parti ile hükumet adına konuşmalar yapılacak, varsa değişiklik önergeleri ele alınacak. İkinci turda ise teklifin tümü ve maddeleri üzerinde konuşmalar yapılmayacak, sadece maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülecek.

HER GÜN 12 SAAT ÇALIŞACAK

AK Parti görüşme takvimiyle ilgili ince hesaplar yaptı. 4 saatte bir maddenin kabul edilmesi ve her gün üç maddenin tamamlanması bekleniyor. Bu durumda Genel Kurul her gün 12 saat çalışacak.

REFERANDUM İÇİN İKİ TARİH

Anayasa değişikliği teklifi 330 oy alıp yasalaştığı takdirde Cumhurbaşkanı onayından sonra referanduma götürülecek. AK Parti de referandum için iki tarih konuşuluyor, 2 Nisan ya da 23 Nisan.