Bilgen: OHAL kararı toplantı yapılmadan mı alındı?

HDP'li Ayhan Bilgen, yeni OHAL tezkeresinin MGK'de nasıl ve ne zaman alındığını sordu. Bilgen yaptığı açıklamada "OHAL’in uzatılması demek yeni KHK’ler demektir" değerlendirmesinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, AKP’nin OHAL’i uzatmak için sunduğu Bakanlar Kurulu tezkeresine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuşan Bilgen, "MGK’nin daha önceki kararları, toplantının nerede yapıldığı ve hangi kararların alındığı belirlidir, basına açıklanmaktadır. 499 sayılı karar OHAL’le ilgili ilk karardır. 500 sayılı karar da 30.11.2016 tarihlidir. 30.11.2006’dan sonra MGK ne zaman toplanıp 501 sayılı kararı almıştır." diye sordu.

OHAL'in vatandaşın günlük hayatını doğrudan etkilediğini belirten Bilge "Her açıdan, vatandaşı doğrudan ilgilendirmektedir.  Refahı, özgürlükleri kısıtlayacak bir düzenlemedir.  OHAL’in uzatılması demek yeni KHK’ler demektir, yeni işten atılmalar demektir, yayın organlarının kapatılması demektir. Yani Türkiye 3 ay daha bu haksızlıklara teslim edilecektir. Başbakan, daha sabah saatlerinde OHAL’e ilişkin Bakanlar Kurulu kararını açıkladığında dolar yükselmeye başladı." dedi.

'OHAL'DE REFERANDUM MU?'

Bilgen OHAL’in uzatılmasının nedeni şöyle açıkladı "Türkiye gündemine getirilen, dayatılan başkanlıktır.  Bu tam da Kenan Evren’in amacına uygun bir şekilde, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini artıran bir düzenlemenin referandumunu OHAL şartlarında yapmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmiş olması, hukuk ilkelerinden ve evrensel değerlerden beri olmasını gerektirmez. Demokrasi sadece halk tarafından seçilmek değildir, hukuka bağlılıktır, konsensüstur".

'MGK NEREDE, NE ZAMAN YAPILDI?'

Ayhan Bilgen, 'Bir gizli toplantı yapıldıysa, o toplantıda başka hangi kararlar vardır?' sorularını yineleyerek  " Hükümet MGK toplantılarının periyodunun 1 aydan 2 aya çıkarılmasını büyük bir sivilleşme adımı olarak yansıtmıştı. Ama dün Başbakan Yardımcısının yaptığı açıklamaya baktığında MGK’nin her gün toplantı yapabildiği öğrenmiş oluyoruz. Daha vahimi, toplantı yapmadan karar alabildiğini öğrenmiş oluyoruz. Ayrıca Hükümet Sözcüsü, Bakanlar Kurulu açıklamasında, gündemlerinde OHAL olmadığını söylemişti. Ama bir gün sonra Başbakan, OHAL’i uzatma kararı aldıklarını söyledi. Dün Bakanlar Kurulu bu kararı aldıysa hangi saatlerde MGK toplanmış olabilir? Hükümet bu resmi yazıyla ya Meclis’i yanıltmaktadır ya tam bir yeni vesayetle karşı karşıyayız. MGK adına da Bakanlar Kurulu toplantı yapılmış gibi belki de ileride yapacağı bir toplantının sayı ve kararını Meclis’e göndermiştir. MGK Genel Sekreterliği bu şaibeli durumla ilgili net bir izah yapmalıdır" açıklamasında bulundu. 'HDP açısından MGK kararlarının anayasal düzen içindeki pozisyonu acilen tartışmaya açılmalıdır' diye konuşan Bilgen "Hangisi olursa olsun, MGK üyelerinin bu konuda kamuoyunu aydınlatmasının  gerektiğini düşünüyorum." dedi. (HABER MERKEZİ)