Referandum OHAL'de yapılacak

OHAL'e üçüncü uzatma için düğmeye basıldı. 19 Ocak'ta bitecek olan OHAL, bu uzatmayla birlikte 19 Nisan'a kadar devam edecek. Bu durumda, anayasa değişikliği teklifi Meclis'ten geçerse OHAL'de referandum yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Olağanüstü Hal'in (OHAL) uzatılmasıyla ilgili beklenen karar çıktı. Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "OHAL'in uzatılmasına yönelik karar Meclis'te görüşülecek" dedi. Başbakanın açıklamasının hemen ardından OHAL'in 3 ay uzatılmasını öngören tezkere Meclis'e gönderildi. Tezkere kabul edildiğinde 19 Ocak'ta bitmesi beklenen OHAL, 19 Nisan tarihine kadar uzatılmış olacak.

OHAL'in uzatılmasını kararlaştıracak olan Meclis, 9 Ocak Pazartesi günü de anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlayacak. AK Parti'nin takvimine göre, anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri iki hafta sürecek. Hafta sonları da çalışacak olan Meclis ocak ayı bitmeden görüşmeleri tamamlayacak.

Anayasa değişikliği teklifi 330 ve üzerinde oy alması durumunda cumhurbaşkanı tarafından onaylandıktan sonra referanduma sunulacak. Anayasaya göre referandum bu onayın ardından 60 gün sonra, nisan ayı başında yapılacak. Bu durumda anayasa referandumu da OHAL sürecinde gerçekleşmiş olacak.

'OHAL'DE ANAYASA DARBE ANAYASASI OLUR'

OHAL sürecinde anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP tepkili. Meclis Anayasa Komisyonu'nun CHP'li üyesi Bülent Tezcan bu konuda şunları söylüyor:

“Biz bu Anayasa için '20 Temmuz darbesinin hukuki alt yapısını kurma, meşruiyet zeminini oluşturma anayasası' dedik. Her darbe kendi hukukunu yaratır. 20 Temmuz OHAL darbesi yaşandı Türkiye'de. Onun meşruiyet zeminini de bu anayasa ile yapmaya çalışıyorlar. Normal şartlarda, demokratik süreçlerde, olağanüstü şartlarda anayasa yapılmaz. Ama darbe dönemlerinde darbe anayasaları olağanüstü şartlarda yapılır. Bu anayasanın darbe anayasası olduğunun çok açık bir göstergesi. Yeni bir darbe hukuku ile karşı karşıyayız.”

Hem Türkiye'de hem de Meclis'te olağanüstü hal ilan edilerek bu anayasa değişikliğinin yapılmaya çalışıldığını söyleyen Tezcan, “Biz de nasıl Türkiye'de olağanüstü hal şartlarını kırmaya çalışıyorsak Meclis'te de olağanüstü halin zincirlerini kırmak için mücadele edeceğiz” dedi.

'OHAL ORTAMINDA ANAYASA YAPILAMAZ'

Anayasa Komisyonu'nun CHP'li üyelerinden Muharrem Erkek de, “Ne anayasa yapım koşulu ne referandum koşulu var. OHAL'de anayasa yapılamaz. Ama AKP'nin derdi Türkiye değil. Tek dertleri otoriter tek adam sitemini getirmek. Ama millet egemenliğinin Saray'a devredilmesine izin vermeyecek. OHAL döneminde de olsa buna müsaade etmeyecek” değerlendirmesinde bulundu.

OHAL’de 5.5 ayın bilançosuOHAL’de 5.5 ayın bilançosu

BAŞBAKAN, 'OHAL'DE REFERANDUM OLMAZ' DEMİŞTİ

Başbakan Binali Yıldırım kasım ayı sonunda yaptığı bir açıklamada OHAL'in, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğine dair referanduma gidilmeden önce kaldırılacağını söylemişti. Yıldırım, 19 Ocakta son bulacak OHAL hakkında, "2017’ye girer girmez kaldırılacak diye bir şey yok. Şimdi, referandum olması halinde, elbette kimseye, 'OHAL altında seçime gidildi... OHAL şartlarında referandum yapıldı' gibi bir söz söyleme fırsatı vermeyiz. Bu nedenle referandum öncesi OHAL kaldırılır diye düşünüyorum" demişti.

Bu durumda referandum öncesi OHAL'in kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu.

Etiketler TBMM referandum OHAL