Anayasa maratonundan izlenimler

Sık sık tartışmalara sahne olan Anayasa Komisyonu'nda renkli görüntüler de vardı. Türkiye'nin yönetim modelini değiştirecek teklifin 9 günlük Komisyon çalışmasındaki ilginç anları derledik.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 9 oturum, 100 saati geçen konuşma, 1500 sayfayı bulan tutanak… AK Parti'nin “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adıyla Meclis'e sunduğu anayasa değişiklik teklifinin Komisyon aşaması işte böyle sonlandı.

Sık sık gerilim yaşanan toplantılarda birçok kez milletvekillerini ayağa kaldıran tartışmalar yaşandı, sesler yükseldi, yumruklar sıkıldı ama yükselen tansiyon diğer milletvekillerinin araya girmesiyle kısa sürede sonlandırıldı.

AK Parti'nin “güçlü ve istikrarlı yönetim” diyerek savunduğu sistem Komisyon'da asıl ismiyle “Tam Başkanlık” olarak ele alındı. CHP ve HDP'nin “rejim değişikliği”, “zorbalık yönetimi”, “diktatörlük”, “tek adam rejimi” olarak nitelendirdiği değişiklik teklifi görüşmeleri renkli anlara da sahne oldu. Gazete Duvar'ın da kesintisiz izlemeye çalıştığı görüşmelerden akıllarda kalan notları derledik.

CHP ÇIKARMA YAPTI

CHP anayasa değişikliği teklifinin Komisyon ayağını çok sayıda parti yöneticisinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir milletvekili grubuyla izledi. Kimi oturumlarda 100'e yaklaşan CHP'li milletvekili sayısı görüşmelerin bittiği günün sabahı saat 07.00'de de 31'di.

KONUŞMA REKORU MAHMUT TANAL'DA

Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler 5 gün sürdü. Görüşmeleri uzatma taktiği uygulayan CHP'li milletvekilleri uzun konuşmalar yaptı. Rekor 3 saat ile CHP milletvekili Mahmut Tanal'ın oldu.

3 SAATTE BİR YETERLİLİK ÖNERGESİ

Teklifin maddelerine geçildikten sonra konuşma süreleri kısaltıldı. Yapılan anlaşma çerçevesinde her maddede ortalama 4-5 CHP milletvekili, 2 HDP milletvekili ve 1 AK Parti milletvekili konuştu. AK Parti her madde görüşülürken yaklaşık 3 saatte bir yeterlilik önergesi ile görüşmeleri bitirdi.

MHP İZLEDİ AMA KONUŞMADI

Anayasa değişikliği teklifine destek veren MHP, görüşmeleri daha çok izlemekle yetindi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay'ın bir kez konuştuğu Komisyon'da görüşmeleri AK Parti'yle çalışmaları yürüten MHP Milletvekili Mehmet Parsak kesintisiz takip etti.

Teklif üzerinde bir kez geniş bir değerlendirme yapan Parsak, görüşmeler boyunca sadece MHP'ye dönük eleştirilere kısa yanıtlar vermekle yetindi.

ADALET BAKANI AYRILMADI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ görüşmelerin büyük kısmını izledi. AK Parti Grup Başkanvekilleri de görüşmeler boyunca Komisyon çalışmasında bulundu.

WHATSAPP'TAN 'VAHİY'

21 maddelik teklifin 15 maddesinde değişiklik önergesi verildi. Ancak AK Parti ile MHP arasındaki son dakika görüşmeleri, hazırlık süreçleri nedeniyle bu önergelerde gecikmeler yaşandı. Bu nedenle bazı maddelerdeki görüşmeler önerge beklendiği için uzadı.

Bir maddenin görüşmesi sırasında yaşanan diyalog da duyan herkesi gülümsetti. Kulislere yansıyan bu diyaloğa göre, madde görüşmesinin uzamasına şaşıran bir CHP milletvekili, bir AK Parti milletvekiline bu durumun nedenini sordu. Değişiklik önergesini beklediklerini ima eden vekil, “Whatsapp'tan vahiy bekliyoruz. Gelene kadar konuşmalara devam...” yanıtını verdi.

KOMİSYONDA SLOGAN SESLERİ

Hararetli tartışmaların yaşandığı Komisyon, sloganlara da şahitlik etti. “Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek” ve “Kahrolsun faşist diktatörlük” sloganları atan CHP'li milletvekillerini, AK Parti milletvekileri “DHKP-C sloganı atıyorsunuz” diye suçladı.

MUHABİR VEKİLLER

Çalışmaları görsel basına kapalı olan Komisyon'da başta CHP olmak üzere tüm partilerden milletvekilleri sık sık Periscope üzerinde canlı yayın yaptı. En uzun süreli yayını CHP'li Ali Şeker yaptı. Tripot ve mikrofon alan Şeker, yaklaşık 30 saat canlı yayın yaptı.

İKRAMLAR EKSİK OLMADI

Uzun çalışmalar sırasında milletvekillerine çayın dışında simit-peynir, börek, leblebi, badem ve fındık ikramlarında bulunuldu. Yemek masraflarını Komisyon Başkanlığı üstlenirken testi kebabı gibi özel ikramlar da vardı. (DUVAR)