HDP'li Beştaş: Vekiller tabandan gelen başkanlık eleştirilerine yanıt veremiyor

Beştaş, Başbakan ile MHP lideri arasındaki görüşmenin rahatsızlıkların üst noktaya taşındığının göstergesi olduğunu söyledi. HDP'li siyasetçiye göre teklif Meclis’te 330’u bulsa bile referandumdan geçmeyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti’nin “Cumhurbaşkanlığı sistemi” adıyla Meclis’e sunduğu Başkanlık teklifinin görüşmeleri Anayasa Komisyonu’nda sürüyor. Altı günü geride bırakan görüşmeleri değerlendiren HDP Anayasa Komisyonu Üyesi Meral Danış Beştaş, “AK Parti ve MHP bu teklifi savunamıyor” dedi.

Komisyonun bir haftayı bulan çalışmasında bunu net bir şekilde gördüklerini anlatan Beştaş şunların söyledi:

“Tezleri zayıf ve mesnetsiz. Kendi içinde tutarsızlıklar var. Hatta şunu söyleyebiliriz onlar da yeni öğrendi teklifteki birçok sorunlu noktayı. Komisyon üyeleri, hatta Başbakan bu teklifi anlatırken büyük hatalar yapıyor. Bütçeyi Meclis yapacak diyor. Meclis’in görevinin Cumhurbaşkanının icrai faaliyetlerini kolaylaştırmak olduğunu söylüyor. Başbakanın bile bilmediği bir teklifle karşı karşıyayız. Milletvekilleri teklif bizim, savunmak zorundayız noktasında.”

LİDERLER ZİRVESİ RAHATSIZLIĞIN GÖSTERGESİ

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin teklifte revizyon görüşmesini de değerlendiren Beştaş, “Liderler bile partilerinden, milletvekillerin, parti tabanından gelen eleştirileri karşılayacak yanıtlara sahip değiller. Tartışmalar açıldıkça ne kadar büyük handikaplar olduğu, demokrasinin nasıl yaralanıp ortadan kalkacağı ortaya çıkıyor. Bu görüşme rahatsızlıkların ne kadar üst noktaya taşındığının göstergesi oldu” dedi.

TEKLİF REFERANDUMDAN GEÇMEYECEK

Tekliften vazgeçilmesini, bunun geri adım olmayacağını söyleyen Beştaş, “Bu Türkiye halkları, geleceğimiz, çocuklarımız için hayati bir konu” diye konuştu. Meclis’te 330’u bulsalar bile bunun halktan geçmeyeceğini söyleyen Beştaş, “Bu teklif referandumdan geçmeyecektir. Şu anda vekillerin bile kafasının net olmadığı teklifin Meclis’ten de geçmemesi gerekir. Gizli oylama mutlak surette hayata geçmeli. Milyonlarca oyun vekaletini üstleniyoruz. Hepimiz halkı düşünmek zorundayız” dedi.