Mutfakta 'Başkanlık' pazarda 'Cumhurbaşkanlığı'

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, getirilen sistemin literatüre göre, “hiç tartışma yok, başkanlık sistemi” olduğunu söyledi. Başkanlık sisteminin 'Cumhurbaşkanlığı' olarak sunulmasını eleştiren CHP'li Bülent Tezcan ise, “Pazarda anlatmak için 'Cumhurbaşkanlığı' diyeceğiz ama mutfakta 'başkanlık' diye bakacağız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Anayasa Değişikliği Komisyonu'ndaki görüşmeler 4 günü geride bıraktı. 4 günde 50 saate varan görüşmelerde dünyadaki sistem örneklerinden tarihsel gelişmelere, literatürden kelimelerin etimolojik kökenlerine varan tartışmalar yaşandı.

Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, teklifle Cumhurbaşkanına verilen kararname yetkisine ABD örneği verdi. Getirilen Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Amerika’daki Başkanlık kararnamesine göre normlar hiyerarşisinde daha alt hukuk normu olduğunu söyleyen Şentop, “Bu sistemi incelerken başkanlık sistemlerinde durum nedir, ona bakarak konuşalım” dedi.

'HİÇ TARTIŞMA YOK, BU BAŞKANLIKTIR'

'Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin başkanlık sistemi uygulamasında olduğunu anlatan Şentop, dünyadan yasama ve yürütmenin uyumlu çalışması için neler yapıldığına örnekler verdi. Daha sonra Fransa’daki yarı başkanlık sisteminden örnekler veren Şentop'a CHP Milletvekili Muharrem Erkek, “Sayın Başkan, siz bir karar verin; yarı başkanlık mı başkanlık mı cumhurbaşkanlığı mı?” dedi. Erkek'in bu sorusu üzerine Şentop, “Hiç tartışma yok; başkanlık sistemidir literatüre göre bizim önerdiğimiz model, yarı başkanlık değil, Hükümet seçiliyor” yanıtını verdi

MUTFAKTA BAŞKANLIK

CHP'li Ünal Demirtaş bu sözler üzerine, “Cumhurbaşkanlığı sistemi değil yani?” dedi. CHP'li Akın Üstündağ da Başbakan'ın “Cumhurbaşkanlığı sistemi" dediğini hatırlattı. Bu sözler üzerine Komisyon Başkanı Şentop şunları söyledi: “Beyler, pazarda falan bunu anlatırsınız da burada öyle yapmıyoruz, burası mutfağımız, burada biz literatüre göre konuşuyoruz. 'Başkanlığa Cumhurbaşkanlığı dediler' falan, pazarda olur bu, yaparsınız da burada olmaz. Burası ihtisas komisyonu, ihtisasa hürmeten, onun için ben size sadece doktrinden yararlanarak konuşuyorum.”

PAZARDA CUMHURBAŞKANLIĞI

Başkanın sözlerine CHP'li Erkek, "Başkanlık sistemi diyoruz öyle mi?" diye karşılık verdi. Şentop bunun üzerine, "Bu literatüre göre böyle ama bizim dediğimiz, 'Türk tipi' diyoruz ya, bizim siyasi tarihimizin bazı unsurları bu sisteme katıldı. Biz bununla beraber 'Cumhurbaşkanlığı' tabirini Türkiye'de yerleşmiş bir tabir olması hasebiyle burada sürdürüyoruz.”

Komisyon Başkanı'nın bu sözleri üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, “Pazarda anlatmak için 'Cumhurbaşkanlığı' diyeceğiz ama mutfakta 'başkanlık' diye bakacağız” dedi. Komisyon Başkanı Şentop ise bu sözler üzerine, “Bu sizin tercihiniz. Ben itiraza söyledim bunu. İhtisas komisyonunda böyle bir lafın yeri yok” yanıtını verdi.