AK Parti'den açıklama: Başkanlık değişiyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, başkanlık teklifine yapılan itirazları değerlendirdiklerini söyledi. Teklifte değişiklikler yapılabileceğini belirten Şahin bu konuda MHP ile görüşme yürüttüklerini kaydetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin, Meclis Anayasa komisyonu'nda görüşmeleri süren başkanlık teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Teklife AK Parti milletvekillerinden gelen itirazlara da değinen Şahin, "MHP ile komisyon aşamasında bazı konuların yeniden ele alınması için bir temas oldu. MHP ile mutabık kalırsak bazı rötuşlar yapılabilir. Bazı ibare ve ifadeler değiştirilebilir" dedi.

HABERTÜRK TV'de Aysun Torun'un sorularını yanıtlayan AK Partili Fatih Şahin, anayasa teklifine ilişkin soruyu, "Bu teklif yürürlüğe girdikten sonra, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili uyum yasalarına ihtiyacımız var. 2019'a kadar gerekli altyapı hazırlanacak" diye yanıt verdi.

'ELEŞTİRİLER DİLE GETİRİLDİ'

Şahin, teklifteki yedek milletvekilliğine  AK Partili vekillerin itiraz ettiği iddiasına ilişkin şunları söyledi: "Yedek ifadesi sanırım negatif bir ibare. Bununla ilgili olarak bazı eleştiriler dile getirildi. Milletvekillerimiz düşüncelerini paylaştılar. İfadelerden duyulan rahatsızlıklar dile getirildi. Yedek milletvekilliğiyle ilgili bazı rötuşlar yapılabilir. MHP ile komisyon aşamasında bazı konuların yeniden ele alınması için bir temas oldu. MHP ile mutabık kalırsak bazı rötuşlar yapılabilir. Bazı ibare ve ifadeler değiştirilebilir.

DOĞUŞTAN TÜRK VATANDAŞLIĞINA İTİRAZ

Şahin, cumhurbaşkanlarının sadece doğuştan Türk vatandaşları tarafından seçilmesini öngören düzenleyemeye de itiraz olduğunu doğrulayarak, "Doğuştan Türk vatandaşı olması ifadesi de tartışıldı. Bu hassasiyeti de dikkate almamız gerekiyor" dedi.

AK Parti'de vekillerin dediği oluyorAK Parti'de vekillerin dediği oluyor

Şahin'in diğer açıklamaları şöyle:

HSYK: oluşumu ve üye sayısıyla ilgili bazı eleştiriler getirildi. MHP ile üzerinde durulabilecek hususlar.

Referandum takvimi: Takvimle ilgili olarak inisiyatif YSK'ya (Yüksek Seçim kurulu) geçiyor. Parlamentoda kabul edildikten sonra 60 gün süre var. Bizim arzumuz bir an önce bu seçimlerin gerçekleşmesi.

Milli mutabakat hükümeti: Böyle bir duruma ihtiyacımız yok. Bunu konuşmak MHP'yi de töhmet altında bırakmak anlamına gelir. Kabine değişikliği olacak gibi sözler, MHP'nin ideallerini zedeleyecek durum olduğunu düşünüyorum.

Fire iddiaları: 316 imza verdik, çekince olsaydı vekiller imza vermezdi. CHP'den de destek alabileceğimizi düşünüyorum.

Tek adam eleştirisi: CHP'nin güçlü argümanları olmadığı için buna dayanıyorlar. Bu önyargıdan ibaret. Sağlıklı, temelleri olan bir karşıtlık geliştiremeyince tek adamlık iddialarını ortaya atıyorlar. Parlamenter sistem tek adamlığa daha el verişlidir. Bu dikkatleri dağıtmaya yönelik, ezbere dayanan eleştiridir.

Erdoğan propaganda yapacak mı?: Otoriter sistemlerde yöneticiler sırtını silaha, zulme dayarlar. Cumhurbaşkanlığı sisteminin buna yol açması mümkün değil. Halkın bu gerçeği gördüğünü düşünüyorum. Teklif de son halini alınca sahaya ineceğiz.