Anayasa görüşmelerinde konuşma yarışı: Rekor 135 dakika!

AK Parti’nin Cumhurbaşkanına Başkanlık yetkileri getiren Anayasa teklifi görüşmeleri partiler arası konuşma yarışına sahne oldu. CHP’li Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun 130 dakikalık konuşmasına AK Partili Muhammet Emin Akbaşoğlu’ndan 135 dakika konuşmayla yanıt geldi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti’nin “Cumhurbaşkanlığı sistemi” olarak Meclis’e sunduğu teklifin Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmeleri 3. gününe girdi. 20 Aralık’ta çalışmaya başlayan Komisyon’un ilk gününde CHP ile HDP’nin anayasaya aykırılık iddiaları görüşüldü. Ardından teklifin geneli üzerinde görüşmelere geçildi.

60 MİLLETVEKİLİ KONUŞACAK

Teklifin geneli üzerinde konuşmak üzere Komisyon Başkanlığı’na 60 milletvekili başvurdu. Komisyon’un 3 günlük çalışmasında konuşan milletvekili sayısı ise sadece 10 oldu.

KONUŞMALARA SÜRE SINIRI YOK

Görüşmeleri sakin devam eden Komisyon’daki konuşmalarda süre kısıtlamasına gidilmedi. Kritik değişiklik için söz alan milletvekilleri artık birbiriyle yarışmaya başladı. Konuşma süresi partiler arasında yarışa dönüştü.

KONUŞMA SÜRESİNDE AK PARTİ-CHP YARIŞI

Teklifin 2. gün görüşmelerinde söz alan Komisyon’un CHP’li üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, 2 saat 10 dakika (130 dakika) süren bir konuşma yaptı. “Manevi şiddet” esprilerine yol açan konuşmaya misilleme 3. gün AK Parti’den geldi. Ak Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu’nun, siyasi tarih örnekleriyle dolu, geçmişten bugüne değerlendirmeler yaptığı konuşma 2 saat 15 dakika (135 dakika) sürdü.

4 MADDEYE ÖRDEK BENZETMESİ

Muhammet Emin Akbaşoğlu, sunulan teklifin anayasaya aykırı olduğu iddialarıyla ilgili ilginç benzetmeler yaptı. Akbaşoğlu şöyle konuştu:

"Hava yağmurlu demekle ördek demek arasında irtibat neyse, 'ilk dört maddeye aykırıdır' tezi bizim getirdiğimiz anayasa ile irtibatı budur. Yüzüğünü samanlıkta kaybeden kişinin sokak ışığı altında araması gibi. Burada farklı bir tez, milli yerli bir yapı söz konusu bir teklif söz konusu. Bu teklif dışında varsayımsal olarak bir takım farklı öncüllerle arzu ettiğimiz sonuçlara varmaya yönelik bir kurgu söz konusu olursa o zaman kaybettiğimiz yüzüğü samanlıkta aramak yerine sokak lambasının altında ararız ama beyhude bir uğraşla uğraşırız manasında bir güzelleme aforizma" diye konuştu.

OCAK'TA GENEL KURUL’DA

AK Parti’nin planlaması doğrultusunda, Anayasa Komisyonu çalışmalarının kesintisiz ay sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Eğer planlandığı gibi sonuçlarsa Ocak ayı başında Meclis Genel Kurulu görüşmeleri yapılacak. Teklifin Genel Kurul’da 330’u bulması durumunda Nisan sonu Mayıs başında referandumun yapılabileceği konuşuluyor.