'28 Şubat darbecileri ve Fethullah Gülen işbirliği yaptı mı?'

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, 28 Şubat sürecini de incelemeye aldı. Eski Başbakan Tansu Çiller’e, 28 Şubat'ın gerçekleşmesinde Fethullah Gülen'in etkisi soruldu. Gülen'in 28 Şubat darbecileriyle işbirliği yaptığı iddiaları hatırlatılan Mesut Yılmaz'a ise "28 Şubat sürecinde aldığınız roller ile FETÖ’nün daha da büyümesinin önünü açtığınız eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu yöneltildi. Ahmet Necdet Sezer de soru gönderilenler isimler arasında...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, eski cumhurbaşkanı ve başbakanlara, "FETÖ" yapılanmasıyla ilgili soru gönderdi.

Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’a gönderilen sorular arasında, eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Sabri Uzun’un, 55’inci Hükümet’in Fethullah Gülen cemaatinin kaset komplosuyla yıkıldığı iddiaları hatırlatıldı ve “Bu iddiayla ilgili görüşünüz nedir” sorusu yöneltildi.

Komisyon toplantılarında dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ın, Gülen’le ilgili operasyon isteğine Mesut Yılmaz’ın, “Sakın ha! Ecevit bu konuda çok hassas, koalisyonu bile bozabilir!” cevabı verdiği öne sürüldü. Yılmaz’a yöneltilen sorular arasında bu iddia da yer aldı. “Ecevit’in bu hassasiyetinin niteliği ve sebebi ne? Merhum Ecevit, söylenip yazıldığı gibi, gerçekten Fetullah Gülen’i seviyor ve takdir ediyor muydu? Koalisyon hükümetinde bu yapı iktidarla ilişkilerini nasıl yürütüyordu?” diye soruldu.

TEHDİT OLARAK ALGILADINIZ MI?

Mesut Yılmaz’ın 28 Şubat davasında Gülen’le ilgili, “Ben siyasetçiyim, herkesle görüşürüm. Gülen’le de defalarca görüştüm. Hiç de etkilenmedim” sözleri hatırlatılarak görüşmelerin içeriğiyle ilgili bilgi istendi. Mesut Yılmaz’a 28 Şubat süreciyle ilgili yöneltilen sorular şunlar oldu:

- 28 Şubat sürecinde, irtica gerekçesiyle subayların tasfiye edilmesi döneminde irtica ile suçlanan birçok subay ve astsubayın haksız yere ordudan atıldığı kabul edilerek daha sonra mağduriyetlerin giderilmesi için yasal düzenleme yapıldığı bilinmektedir. O dönemde FETÖ’cülerin 28 Şubat darbecileriyle işbirliği yaparak kendilerini gizledikleri, orduya ve devletine bağlı vatansever bazı subayların irticacı olduğu iddiasıyla ordudan uzaklaştırıldığı iddiaları var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 28 Şubat sürecinde aldığınız roller ile FETÖ’nün daha da büyümesinin önünü açtığınız yönündeki eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

- 28 Şubat dönemindeki MGK toplantılarında, Bakanlar Kurulunda, TSK, yargı ve emniyette Cemaat/FETÖ yapılanması gündeme geldi mi? Bu örgütlenmeyi tehdit olarak algıladınız mı? Merhum Ecevit’in rolü ve tutumu nasıl oldu? Bir değerlendirme yapabilir misiniz?

'FETULLAH GÜLEN'LE GÖRÜŞTÜNÜZ MÜ?

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu eski Başbakan Tansu Çiller’e de çok sayıda soru gönderdi. Çiller’in Başbakan Yardımcılığı döneminde Refah-Yol hükümetine yönelik Zaman gazetesinde yer alan, "Beceremediniz artık bırakıp gidin” çağrısı hatırlatıldı ve bu haberi 15 Temmuz sonrası nasıl değerlendirdiği soruldu. Çiller’e yöneltilen diğer sorular şunlar oldu:

- FETÖ’nün 28 Şubat sürecindeki tutumu ve rolü hakkındaki kanaatiniz nedir?

- Klasik darbelerden çok farklı olan ve iktidarda bulunduğunuz dönemde gerçekleşen 28 Şubat post-modern darbesinin gerçekleşmesinde Fetullah Gülen ve gizli yapılanmasının etkilerine yönelik görüşlerinizi paylaşır mısınız?

- 1993-1996 yılları arasındaki Başbakanlığınız ve 1996-1997 yıllarındaki Başbakan Yardımcılığınız dönemlerinde Fetullah Gülen ile görüştünüz mü? Bu görüşmelerin içeriği neydi? Bu görüşmelerde Fetullah Gülen sizden TSK’ya ilişkin taleplerde bulundu mu?

SEZER’E İRTİCA BRİFİNGİ SORUSU

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sorulan sorular arasında da, “28 Şubat sürecindeki baskıcı uygulamaların FETÖ’nün gelişip büyümesinde etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?” yer aldı. Sezer’e ayrıca şu sorular yöneltildi:

- Cumhurbaşkanlığınız süresince 28 Şubat sürecinde YAŞ kararları ile irticai sebeplerle disiplinsizlik gerekçesiyle birçok subay ve astsubay TSK’dan ihraç edildi. Bu yöndeki kararnameleri imzalamadan önce ihraç edilen subay ve astsubayların dosyalarını incelediniz ya da incelettiniz mi? Bunlar içerisinde FETÖ mensubu (o zamanki adıyla Fetullahçı) kişiler var mıydı?

- 9. Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel’e 17 Ocak 1997 tarihinde, Genelkurmay Karargahı'nda, “İrticai Faaliyetler” başlıklı brifing verildiği bilinmektedir. Aynı şekilde size de bu konuda brifing verildi mi? Verildiyse mahiyeti nedir? 28 Şubat Kararları içinde yer alan irticai faaliyetlere katıldığı saptananların memuriyetten çıkarılmasını kolaylaştıran kanun hükmünde kararnameyi reddetmenizden sonra verdiğiniz kararlarda bu brifingin etkisi olmuş mudur? (DUVAR)