'Kandırıldık ihalesi MHP'ye kalabilir'

AK Parti’nin Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri 2. gününde. CHP'li Kayışlıoğlu teklifin kabul edilmesi halinde ilerde pişman olunacağını belirterek 'O zaman kandırıldık diye kimi suçlarsınız' diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti’nin Anayasa değişikliği teklifini görüşmek için 2. toplantısına başladı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın hazır bulunduğu görüşmelere AK Parti ve CHP Grup Başkanvekilleri de katıldı. Komisyonun açılışında görsel basının görüntü almasına izin verilmedi, danışmanlar da salona alınmadı.

Teklifin geneli üzerinde görüşmelerin yapılacağı toplantı usul tartışmasıyla açıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, bir önceki gün yapılan anayasaya aykırılık görüşmesinde konuşmak isteyen milletvekillerine söz verilmeden oylamaya geçilmesini eleştirdi. Söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, 4 milletvekili dinlendikten sonra yeniden oylama yapılmasını istedi. Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, talepleri reddetti.

BAKAN’A EL NUSRA SORUSU

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın görüşmelerin ilk gününde Rus Büyükelçisini öldüren polis memuru için, “Türk polisini suçlayamazsınız” yönündeki sözlerine yanıt verdi. Saldırıyı El Nusra’nın üstlendiğini hatırlatan Beştaş, “Bizi iftira ve saygısızlıkla suçladı. Biz bunu yapmadık. El Nusra’nın bugüne kadar sırtını sıvazlayanların cevap vermesi gerekiyor” dedi.

KİŞİSEL AJANDAYA GÖRE ANAYASA YAPILAMAZ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu ortamda Anayasa yapılamayacağını belirterek şunları söyledi:

“Yenisini yaşadıkça eski ölümleri unutur hale geldik. “Elçiye zeval gelmez” denilen bir toplumda bir büyükelçi öldürüldü. Böyle bir ortamda hiçbir şey olmamış gibi Anayasa konuşulamaz. Bir kişisel ajanda üzerinden Türkiye felakete götürülüyor. Buna ortak olunmamasını diliyorum.”

AK Parti Milletvekili Zekeriya Birkan, MHP’ye ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti, teklifin Türkiye’de istikrarı devamlı kılacağını söyledi.

İNSAN NEDEN KENAN EVREN OLMAK İSTER?

CHP Milletvekili Hüsnü Bozkurt da konuşmasında AK Partililere seslendi. Getirilen değişiklik teklifinde Cumhurbaşkanına verilen yetkileri eleştiren Bozkurt şunları söyledi:

“Ne Hitler’de ne Abdülhamit’te ne de Kenan Evren’de bu yetki vardı. Bir insan neden Kenan Evren olmak ister. Bu ülkede 10 seçim kazanmış biri neden Kenan Evren olmak ister. Sizin bu Cumhurbaşkanına düşmanlığınız nedir? Neden yapıyorsunuz bunu. Erdoğan’a bunu yapmayın. Bu teklifi geri çekin. Onaylandığında bu yasa diktatörden farkı olmaz, uluslararası saygınlığı olmaz.”

'KANDIRILDIK İHALESİ MHP’YE KALABİLİR'

Anayasa Komisyonu’nun CHP'li üyelerinden Nurhayat Kayışoğlu, komisyonda yaklaşık 2 saat süren bir konuşma yaptı. Getirilen sistemin koalisyonlara son vereceği açıklamalarını eleştiren Kayışlıoğlu, koalisyonla yönetilen güçlü ve istikrarlı ülkeler olduğunu belirterek Almanya örneğini verdi.

2010 referandum sürecinde CHP'nin uyarıları dikkate alınmadığı için yaşananlara dikkat çeken Kayışlıoğlu, bu değişiklik için de şu uyarıyı yaptı:

"Bu düzenlemeden sonra başımıza ne geleceğini söyleyeyim. İleride “yetkiler tek kişiye verildi, yetkileri alan kişi otoriterleşti, kandırıldık” diyeceksiniz. O zaman “kandırıldık” diye kimi suçlarsınız. (MHP’li Komisyon üyesi) Sayın Parsak ihale size kalabilir” dedi.

'GENÇLER SEÇİLME HAKKI İÇİN CUMHURİYET’İ SATMAYACAK'

Teklifle milletvekili seçilme yaşının 18’e indirilmesini “şeker” olarak nitelendiren Kayışlıoğlu, “İnanıyorum ki gençler bu seçilme hakkı için bu Cumhuriyeti satmaz. Onlar bu Cumhuriyeti koruma görevini Mustafa Kemal Atatürk’ten aldılar” dedi.

KOMİSYONDA MANEVİ ŞİDDET TARTIŞMASI

Kayışlıoğlu’nun 2 saati geçen konuşması AK Parti milletvekillerinin “Manevi şiddet” eleştirilerine yol açtı. Kayışlıoğlu da bu eleştiriler üzerine “Manevi cebir altında Anayasa değişikliği yapılıyor” diyerek “Ya başkanlık ya pişmanlık” şeklinde yürütülen propagandayı eleştirdi.

Kayışlıoğlu’nun “giriş” olarak nitelendirdiği konuşmasının ardından Komisyon’a 1 saat yemek arası verildi.

Etiketler TBMM Ankara başkanlık