CHP 'Geri çekin', HDP 'gayrimeşru' diyecek

Anayasa değişikliği teklifinin Komisyon görüşmelerine saatler kaldı. Kritik görüşmeler öncesi kampa giren CHP'nin ilk hamlesi, “Teklif, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerine aykırı, geri çekin” olacak. “Seni Başkan yaptırmayacağız” diyen eş başkanının tutuklu olduğunun altını çizen HDP ise “böyle bir ortamda Anayasa değişikliği gayri meşrudur” diyecek.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM, 34 yıllık anayasada bugüne kadarki en kritik değişikliğe hazırlanıyor. AK Parti'nin, MHP'nin de desteğini alarak Meclis'e sunduğu 21 maddelik değişiklik teklifine karşı CHP ve HDP hazırlıklarını tamamladı.

'Güçlendirilmiş parlamenter sistem'den yana olduğunu açıklayan CHP, “Türkiye Cumhuriyeti, demokrasisi açısından tarihi bir dönemeç” olarak nitelendirdiği değişiklik teklifinin geçmemesi için çalışacak.

CHP: TEKLİFİ GERİ ÇEKİN

Anayasa Komisyonu'nun CHP'li üyelerinden Murat Emir'in verdiği bilgiye göre, temel itiraz noktası teklifin Anayasa'nın değiştirilemez ilk 4 maddesine aykırılık taşıdığı yönünde olacak:

“Getirilen teklif öncelikle Anayasa'nın başlangıcında değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelere aykırı. Söz konusu bölümde demokratik hukuk devleti tanımı var ve bu teklif o tanıma uymuyor. Teklifle milli egemenlik Saray'a bağlanıyor. Dolayısıyla bu Anayasa değişikliği teklif dahi edilemez. Biz de demokratik hukuk devleti ilkesinin sona erdirileceği anlamına gelecek bu değişiklik teklifinin geri çekilmesini isteyeceğiz. Umuyoruz Komisyon'da hukuk devletinin gereği Anayasa Mahkemesinin içtihatları doğrultusunda bu kararı verir ve teklifi sahiplerine iade eder.”

TARİHİ DÖNEMEÇ

Teklifin geri çekilmemesi durumunda maddeler görüşülürken önerge vermeyecek olan CHP, Komisyon görüşmeleri sürecinde içtüzük kaynaklı tüm hakları sonuna kadar kullanacak. Emir, “Bu herhangi bir yasa, anayasa değişikliği değil. Bu bilinçle o Komisyon'da olacağız. Türkiye Cumhuriyeti, demokrasisi açısından tarihi bir dönemeç bu. Tüm milletvekillerimizle bu teklifin geçmemesi için elimizden geleni yapacağız” dedi.

HDP'DEN, 'SENİ BAŞKAN YAPTIRMAYACAĞIZ' HATIRLATMASI

Anayasa değişikliği teklifi için, “Bu toplumsal sözleşme değil, pazarlıklarla oluşturulmuş gizli bir anlaşma” yorumunu yapan HDP de Anayasa Komisyonu'na üyelerin yanı sıra çok sayıda milletvekili ile katılacak.

Anayasa değişikliği değil 'kişiye özel düzenleme' yapıldığını savunan Komisyon'un HDP'li üyesi Meral Danış Beştaş özellikle aralarında eş başkanların bulunduğu '12 milletvekilinin cezaevinde olduğu bir süreçte böyle bir değişikliğin gayri meşru olduğunun altını çizeceklerini' söyledi: “Meclis'in 3. büyük partisinin eş başkanlarının da aralarında bulunduğu 12 milletvekili tutuklu iken böyle bir tartışma gayri meşrudur. Diğer partileri susturup, cezaevine atarak böyle bir tartışma yürütülemez, böyle bir değişiklik yapılamaz. Cumhurbaşkanının karşısında Erdoğan'la birlikte Cumhurbaşkanı adayı olmuş, 'Seni başkan yaptırmayacağız' mottosuyla çıkıp yüzde 13 oy almış bir partinin eş başkanları cezaevindeyken bu değişikliğin meşru bir zemini yoktur. Temel tutumumuz böyle bir ortamda anayasa değişikliğinin gayri meşru olacağı yönündedir.”

HDP, NE YÖNTEMİ NE DE İÇERİĞİ KABUL EDİYOR

Beştaş, diğer itiraz noktalarını da şöyle sıraladı: “Cumhurbaşkanının sınırsız kullandığı yetkilerin Anayasal dayanağa kavuşturulması için çalışılıyor. Pazarlıklar üzerinden gizli şekillenmiş, kişiye özel bir düzenleme söz konusu. Toplumsal sözleşmede bu yöntemle yapılan bir değişikliği kabul etmemiz mümkün değil. Ne yöntemi ne de içeriğini kabul ediyoruz. Daha otoriter, merkezi ve yetkileri tek elde toplayan değişiklik Türkiye'yi ilerletmez, tam tersine kaotik ortamı daha da derinleştirir.”