Darbe komisyonu 'vicdanlar rahat' kapanıyor

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu uzatma istemeden rapor yazımına geçmeyi planlıyor. Komisyon Sözcüsü Belma Satır, “Yemeden içmeden çalıştık, vicdanım rahat, bir an önce rapor yazımına geçmeli” derken, Komisyon Başkanı Reşat Petek de süre uzatmayı düşünmediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun 3 aylık çalışma süresinde sona gelindi. Komisyon çalışmalarında dinlemesi talep edilen 200'e yakın isminde 47'si dinlenebildi. Komisyona muhalefetin ısrarlı taleplerine karşın darbe gecesinin kilit isimleri Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan çağrılmadı.

Darbe girişimi gerekçesiyle tutuklanan askerlerin cezaevinde dinlenmesi uygun görülmedi. Ayrıca başta ByLock belgeleri olmak üzere istenen bir çok belge de soruşturmanın gizliliği gerekçesiyle komisyona iletilmedi.

'ÇOK VERİMLİ ÇALIŞMALAR YAPTIK'

4 Ocak'ta çalışma süresi bitecek olan 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, bu süreyi 1 ay daha uzatmayı talep edebilir. Ancak son toplantıda bir an önce rapor yazımına geçilmesi istendi. Komisyon Sözcüsü de olan AK Parti milletvekili Belma Satır, “Çok sıkıştırılmış sürede, çok verimli çalışmalar yaptığımız için bir an evvel yazıma geçmemiz gerektiği kanaati bizde hasıl oldu” dedi.

'VİCDANIM RAHAT, SORUMLULUĞUMU YERİNE GETİRDİM'

Komisyona çağrılması gereken bir çok ismin davet edilmemesine dönük tartışmalar sürerken yeniden söz alan AK Parti'li Satır, “Vicdanım son derece rahat. Bir milletvekili olarak ve bu komisyonun üyesi olarak sorumluluğumu da fazlasıyla yerine getirdiğimi düşünüyorum. Çok doğru bir rapor çıkacağını düşünüyorum. Muhalefet şerhleri de olabilir. Ben geçen dönem de araştırma komisyonlarında çalıştım ama bu kadar yoğun mesai verdiğim hiçbir komisyon olmadı. Gerçekten yemeden, içmeden, her gün oturarak geç saatlere kadar bu komisyonda çalışıyoruz. Dolayısıyla, benim hem vicdanım rahat hem sorumluluğumu fazlasıyla yerine getirdiğimi düşünüyorum” dedi.

BAŞKAN PETEK: UZATMA TALEBİ DÜŞÜNMÜYORUZ

Komisyonun son toplantısında MHP'li üye Mehmet Erdoğan, komisyon başkanı Reşat Petek'e 4 Ocak'tan sonra uzatma olup olmayacağını sordu. Petek, “Programımızı yapalım ama uzatma talebi şu anda düşünmüyoruz” yanıtı verdi. Komisyonda süre uzatımı dilekçesi verilmesini isteyen Erdoğan'ın sözleri üzerine söz alan CHP'li Aykut Erdoğdu, “Öyle talimat almış, ne yapsın?” diye konuştu.

KOMİSYON MARMARİS'E GİDECEK

Komisyon'un çalışma programına göre 20-21 Aralık tarihinde Marmaris ziyareti yapılacak. Bu ziyaretin yapıldığı hafta Meclis bir kanunu görüşmek için çalışacak ama sonraki haftanın tatil edilmesi bekleniyor. Meclis'in tatile girmesi durumunda tatil süresi komisyon çalışmasına ekleniyor. Ancak komisyonun gündeminde Marmaris programının ardından sadece Özel Kuvvetler Komutanlığını ziyaret etme planı var. Daha sonra çalışmanın tamamlanıp rapor yazımına geçilmesi bekleniyor.